Klassisk jordbærtærte

Jordbærtærte_Ditte_Julie_Jensen5

Man ved bare, at når jordbærtærten er at finde ved bageren er sommeren godt på vej! Jeg har en kæmpe svaghed for den klassiske jordbærtærte! Derfor måtte jordbærtærten simpelthen laves, også selvom jordbærerne ikke smager af sååååå meget endnu 😉


Lavet i en anden form.

Jordbærtærte
Til: 8 personer

Mørdej:
300 g hvedemel
100 g flormelis
150 g blødt smør
1 æg, str. M/L

Sigt mel og flormelis i en stor skål, og smuldre smørret heri mellem hænderne til det ligner revet ost. Ælt ægget ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og på køl i 30 min. Herefter rulles dejen ud – ca. 2-3 mm i tykkelsen og placer den udrullede mørdej i tærteformen. (jeg brugte en aluminiumsform med løs bund)

Marcipanmasse:
100 g rå marcipan
100 g rørsukker
50 g blødt smør
1 æg, str. M/L
1 spsk hvedemel
1 knsp salt
1/2 citron, saften

Ælt rå marcipan, rørsukker og smør godt sammen, gerne med hænderne – ingen marcipanklumper. Rør ægget i massen og rør herefter hvedemel, salt og citronsaft i massen til den er homogen. Kom massen op i den ubagte tærte, og bag tærten ved 200 grader varmluft i ca. 15-20 min. Lad tærten køle helt af i formen.

Vaniljecremen:
3 dl sødmælk
3 past.æggeblommer
1 god vaniljestang
80 g rørsukker
2 spsk maizena
1 dl piskefløde

Skrab nænsomt vaniljekornene ud og bland det med lidt af sukkeret. Kom den tomme vaniljestang op i en gryde med 2 dl af sødmælken og bring den i kog. I en anden skål blandes vaniljesukkeret, sukker, æggeblommer, maizena og 1 dl sødmælk. Når mælken er ved kogepunktet kommes æggeblanding op til mælkeblandingen, og der røres godt til indtil det begynder at tykne. Pisk den gerne over varmen godt i nogle minutter, så maizenaen er kogt ud. Kom vaniljecremen op i en frysepose, og læg cremen på køl i min. 1 time (vaniljecremen skal være helt kold). Kom vaniljecremen op i en skål, fjern den tomme vaniljestang og pisk cremen sammen med en elpisker. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den forsigtigt sammen med vaniljecremen.

Herudover:
100 g mørk chokolade
1 bakke jordbær

Smelt chokolade og pensle chokolade ud over den afkølede tærte, og stil den på køl til chokoladen har sat sig (10 min.). Kom 1/3 af cremen op i en sprøjtepose og smør resten af vaniljecremen ud over tærten. Sprøjt en fin perlekant rundt langs kanten (hvis du synes, ellers smøres al vaniljecremen ud over tærten). Pynt af som du synes, jeg skær nogle tynde skriver af jordbær og lavede en lille jordbærblomst i midten af kagen.

jordbærtærte          opskrift jordbærtærte

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (52)
 1. Kan man lave bunden på forhånd og fryse ned også bare tage den op og pynte med creme og jordbær? ?

  1. Vil jeg ikke anbefale, mørdej skal laves den dag den skal nydes? Men mørdejen kan du lave og have i køleskabet 2-3 dage i forvejen ???

 2. Uha kan ikke vente med at smage den! Er det mon muligt både at lave marcipan massen, vanilie cremen og mørdejen dagen før, så kagen bare skal “lægges sammen” på selve dagen og bages? 🙂
  P.s lavede muffins med lemoncurd og marengs i sidste måned, og har lavet dem flere gange siden. De er bare et must her til sommer!

 3. Hej Ditte lyder som en rigtig god opskrift men kan jeg bytte sødmælk ud med letmælk eller skummetmælk.

  1. Det vil jeg ikke anbefale dig. Måske tilbød letmælk. Du har brug for fedmen og smagen til cremen ?

 4. Super lækker kage som helt sikkert skal laves igen. Lige et spørgsmål – min creme blev meget tynd efter jeg havde pisket den op og rørt den sammen med fløden. Hvad kan der være gået galt?

 5. Hej Ditte 🙂

  Den ser så lækker ud – det bliver jeg nødt til at forsøge.
  Når du skriver, at marcipanmassen blot skal ligges ovenpå mørdejen, er det så fordi den selv flyder ud når den kommer i ovnen eller skal man “smøre” den ud inden? 🙂

  1. Der skete præcis det samme for mig, så måtte hælde flydende creme over kagen, som ellers var perfekt ?

   1. Det er vigtig cremen bliver kogt godt igennem, så den kan blive stiv og ikke en lind/fyldende creme 🙂

    1. Den var helt perfekt stiv fra køl, nærmest som en budding. Men efter gennempiskning blev det helt flydende. Det samme skete sidst jeg skulle lave gateau marcel. Skal lave jordbærtærte igen om et par dage, men denne gang tør jeg kun vende fløden i forsigtigt efter cremen er kold og undlade piskning.

     1. Den vil altid blive til nærmest budding, når den bliver kold, men det betyder ikke den er kogt nok igennem. Hvis cremen ikke er kogt nok igennem, vil den blive lind. Pisk den flødeskum lidt fastere, og vend den sammen med cremen. Er ked af det, men du kan ikke undgå at piske din creme, ellers vil du få en knap så lækker creme, da din “budding” vil forblive sådan i store og små klumper, når du vender flødeskummet i.. Tror blot du skal piske og koge din creme lidt længere 🙂

 6. Den lyder så lækker ! 🙂
  Hvis kagen laves dagen inden skal den så stå på køl inden den slås sammen i morgen? (altså selve bunden, cremen er jeg ikke i tvivl om 🙂 )

  1. Jeg ville lave min vaniljecreme klar, mørdej klar og have på køl, samle og bage kagen på dagen. Den smager simpelthen fantastisk på dagen 🙂

 7. Hej Ditte

  HJÆLÆÆLP!! ???
  Jeg har næsten lige været på dit bagekursus – i Vejle. Er en af de der 30+ der skulle sænke skulderen og lytte! ? Det var i øvrigt en hyggelig dag!

  Nå, men jeg har nu lykkedes med mørdej mange gange – har aldrig lige fattet hvorfor folk synes det er svært?!? Men nu – efter bagekursus, og de “nye” teknikker kan jeg SLET ikke lykkes med mørdej! Den blir for hård, for blød, revner, går i stykker når jeg lægger den i tærteformen. Jeg er ved at blive tosset! ?‍♀️

  Hjælp mig! Du må have en ide om hvad der går galt. Jeg vejer af nøjagtigt, bruger “ikke for blødt” smør og forsøger at være hurtig! ?

  Hilsen Camilla

  1. Hej Camilla
   Årh ha nej, det går jo slet ikke jeg har forvirret dig endnu mere 🙂
   Jeg ved simpelthen ikke lige hvor “fejlen” opstår, når dit smør ikke er for blødt, og du bruger præcis 2 æggeblommer og skraber godt ud. Mørdejen er dejlig blød, når den ligges på køl, og den kort bliver arbejdet igennem inden den udrulles mv. Alt lyder rigtigt.
   Hvilke mærke/hvor køber du æggeblommer?
   Kh Ditte

   1. Hej Ditte

    Tak for svar!
    Tror det plejer at være danæg – køber dem bare i den lokale fakta eller hvor jeg nu lige handler. Jeg kan allerede mærke at den drilske dej er kikset inden jeg lægger den på køl – er slet ikke i tvivl om at noget er gået galt – igen! Men kan bare ikke lige regne det ud….!
    Jeg må vel bare øve mig…. ?

    Kh Camilla

    1. Årh Camilla… ØV !! Jeg kan helt personligt bedst lide Nettos æggeblommer. Dejen skal være rigtig blød/våd/lidt klæ, når den kommes på pose.
     Håber sådan det lykkes:) !!
     Kram

 8. Hej Ditte
  Jeg har netop forsøgt mig med din jordbærtærte, og har lige to spørgsmål:
  1. Min mørdej revnede/sprak da jeg rullede den ud, og den var nærmest umulig at få over i formen uden at den gik fra hinanden. Er det fordi den var for tør? (Den havde ligget i køleskabet i 1 døgn inden)

  2. Min creme blev noget mere gul og flydende end din ser ud til at være på billedet ? Har du nogen ideer til hvad årsagen kan være?

  Hilsen Eva ?

  1. Din mørdej er blevet alt for tør. Den skal være blød og lækker inden den kommer på køl. Et døgn på køl er nærmest kun perfekt. Måske der er ikker mål helt af og mængden af æggeblommer er vigtig. 🙂
   Grunden til den er mere gul kan være fordi dine æggeblommer er mere gule end lige dem, som jeg havde brugte. Hvis den ikke bliver kogt godt igennem, vil du ikke få frigivet den stivelse, som maizenaen gør.

 9. jeg har tænkt mig at bage den i en aflang aluminiumsform med løs bund, men spørgsmålet er: skal formen smøres??? Vil nødigt ødelægge denne lækre kage ?

 10. Hvilken størrelse form bruger du til 8 personer?
  Den her ser for lækker ud og skal prøves i dag 🙂

 11. Kære Ditte,

  Kan marcipanmassen laves dagen i forvejen og opbevares på køl indtil den skal bages næste dag?

  Mvh Tank

 12. Åh den ser lækker ud! Jeg har bare et enkelt spørgsmål inden jeg går i gang 😉
  Hvis man ikke er den heldige ejer af en ovn med varmluft, hvor mange grader og hvor lang tid tror du så vil passe? (Det er med over og undervarme.) 🙂

 13. Hej Ditte

  Har du nogen idé om hvor mange dage vaniljecremen kan holde sig på køl inden kagen skal spises? Altså i hvor god tid kan jeg starte?
  I øvrigt, tak for en masse dejlige opskrifter!!!!

  1. Ville max lave den 2 dage i forvejen 🙂 Så er du forberedt, men har stadig en frisk creme.

   Jamen selv tak 🙂
   Kram

 14. Hej Ditte
  Jeg er i gang med at lave denne lækre jordbærtærte – hvilket har givet anledning til et par spørgsmål.
  1. Chokoladen skal den kun dække marcipanmassen eller skal den også ud på mørdejen?
  2. Vi skal spise tærten i aften – så vil gerne samle den inden, så jeg kan spise stille og roligt sammen med de andre. Men hvordan opbevares den bedst? (Tænker mørdejen ikke er god i køleskabet, men cremen bør jo heller ikke stå ude på køkkenbordet hele eftermiddagen/aftenen..) Så hvad plejer du at gøre?
  På forhånd tak for hjælpen, og glæder mig meget til at smage den lækre tærte
  Ps er godt klar over at jeg sikkert ikke når at få svar inden i aften, men så er jeg klar til næste gang
  Mvh Louise

  1. Hej Louise,

   Chokoladen skal forsejle mazarinmassen, så gerne helt ud til mørdejen. Om du ønske den også skal op af mørdejen, er op til dig 🙂
   Jeg opbevare den på køl de få timer inden den skal nydes 🙂

 15. Hej
  Jeg er gået i gang med denne lækre kage! Men jeg har et spørgsmål til vaniljecremen. Hvor meget flødeskum skal der piskes?
  Du bruger alle 3 dl til selve cremen, men ved ikke hvor meget der skal bruges til selve flødeskummet. 🙂

  Hilsen Marie-Sofie

  1. Nej 🙂 DU bruger mælken til at koge cremen med – fløden er alene til til flødeskum, som skal vendes i cremen, når der pisket op 🙂

 16. Selvom det er næsten et år siden nogen kommenterede sidst, håber jeg mine små tips kan hjælpe. Jeg har lige bagt din tærte og den blev spist med andagt og lukkede øjne
  1. Min dej revnede altid instil jeg begyndte at bruge bagemargarine i stedet for smør. Ja, det smager bedre med smør, men min lykkes altid med bagemargarine.
  2. Jeg ruller dejen ud mellem to lag bagepapir, så revner den ikke så let og det er ikke nødvendigt med mel.
  3. Hvis man bruger hvid chokolade i stedet for mørk, så husk at det er meget længe om at stivne ( kom selv i tanke om det lidt for sent)
  Mange roser til din gode opskrift, den er en genganger i vores jordbærsæson.
  Venligste hilsener Pernille

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.