Feminin rabarberlagkage med pistacie og citron
21. juni 2019

Feminin rabarberlagkage med pistacie og citron

10-12 personer

Ingredienser

Rababerkompot

1 god vaniljestang
300 g rabarber
100 g sukker
1 økologisk citron, saft og skal

Rabarbermousse

1 blad husblas
1/2 portion rabarberkompot (opskrift ovenfor)
1 dl piskefløde

Citronmousse

1,5 blad husblas
2 økologiske citroner, saft (1 dl) og skal
70 g lyst rørsukker
1,5 dl piskefløde

Pistaciebund

50 g grønne pistacienødder
150 g kage hvedemel
60 g lyst rørsukker
75 g smør, blødt
1 æg, str M/L
1 nip salt

Pistaciemousse

3 blade husblas
100 g grønne pistacienødder
50 g flormelis
1 økologisk citron, saft og skal
200 g creme fraiche, 18%
3 dl piskefløde

I øvrigt

150 g god hvid chokolade
grøn pulverfarve
chokoladestave
finthakket pistacie
skovsyre

Fremgangsmåde Udskriv

1
Rabarberkompot

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Rens rabarberne og skær dem ud i små stykker. Bring vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, rabarber og citronskal og -saft i kog. Lad det herefter simre i 10 min. til rabarberne er møre og væden er kogt væk. Hæld halvdelen af kompotten i en silikoneform (16 cm i diameter), og stil den på frost i min. 3 timer. Resten af kompotten skal bruges til mousse.

2
Rabarbermousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Varm rabarberkompotten forsigtigt op igen. Tag gryden af varmen, og rør husblassen ud i den lune kompot. Blend kompotten lind, og pisk fløden til skum. Vend forsigtigt kompot og flødeskum sammen, gerne af flere omgange, så du ikke slår for meget luft ud af flødeskummet. Placer den frosne rabarberkompot i en større silikoneform (18 cm i diameter). Fordel rabarbermoussen over rabarberkompotten, og læg kagen på frost i min. 3 timer eller gerne natten over.

3
Citronmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kog citronsaft, -skal og sukker ind i 5 minutter. Lad det svale lidt og rør husblassen ud heri. Pisk fløden til skum og vend forsigtigt citronlagen i af flere omgange, så du ikke slår for meget luft ud af skummet. Placer den frosne rabarbermousse i en større silikoneform (20 cm i diameter). Fordel citronmoussen over rabarbermoussen, og læg kagen på frost i min. 3 timer eller gerne natten over.

4
Pistaciebund

Blend pistacienødderne til fint mel. Ælt det hele godt sammen og læg dejen på køl i 0,5-1 time. Varm dejen lidt op ved at  ælte den med hænderne. Dejen kan godt være lidt porøs. Udrul dejen mellem to stykker bagepapir til 2-3 mm’s tykkelse. Fjern det ene stykke bagepapir, og stik kiksebunden ud med en kagering (20 cm i diameter). Bag bunden ved 190 grader varmluft i ca. 15 min. Lad bunden køle helt af i formen.

5
Pistaciemousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Blend pistacienødder og flormelis til fint mel. Varm citronsaft og -skal forsigtigt op i en gryde. Rør husblas ud i den lune citronlage, og lad det svale. Bland creme fraiche og citron, og tilsæt pistaciemelet. Pisk fløden til skum, og vend forsigtigt blandingen heri – gerne af flere omgange, så du ikke slår for meget luft ud af skummet.

Placer den frosne kage i midten af en større silikoneform (22 cm i diameter). Fordel pistaciemoussen langs kanten og henover den frosne kage, og placer pistaciebunden øverst med bunden opad. Pres bunden forsigtigt ned i moussen, og luk siderne til med pistaciemousse. Læg kagen på frost i min. 3-4 timer eller gerne natten over.

6
I øvrigt

Temperer chokoladen og rør grøn pulverfarve i massen. Klip et stykke kageplast til, så det passer med kagens omkreds og er ca. 1 cm lavere end kagens højde. Klip også et stykke til chokoladestave. Smør chokoladen ud over kageplastet til kagens bånd. Befri kagen fra formen og kom chokoladebåndet omkring kagen, når den har sat sig en smule. Smør resten af chokoladen udover det andet stykke kageplast og lav chokoladestave ved at trække en rillet spatel igennem chokoladen. Pynt kagen med chokoladestave, finthakket pistacie og skovsyre.

Valsemøllen

Rabarber er én af mine ultimative yndlingsingredienser i kager. Jeg bliver aldrig træt af smagen, som er blød, rund og samtidig syrlig. Og vigtigst af alt er rabarber det sikre tegn på forår og sommer. Her har jeg lavet en sommerlig rabarberlagkage i tre lag og kombineret rabarberne med citron og pistacie.

Kagen smager ligeså godt, som den ser ud; den er sød og syrlig, blød og sprød, feminin og med kant. Modsætningerne mødes i denne knivskarpe kage, der faktisk er nemmere at lave, end det ser ud til.

Midten består af rabarberkompot, som er omkranset af først rabarbermousse, så citronmousse og til sidst pistaciemousse. De bløde mousser får sprødt modspil af en pistaciekiksebund, og den forening er simpelthen en bid af kagehimlen.

Du kan bryde kagebagningen op over flere dage, så processen bliver lidt mere overskuelig. Du kan lave én mousse ad gangen og lade dem vente i fryseren, til du har tid til at bygge videre på kagen. Begynd i god tid, for mousserne skal netop have en del tid til at sætte sig. Du kan også lave kagen færdig i god tid og lade den vente i fryseren, til den skal bruges. Lad kagen tø i køleskabet og pynt den umiddelbart inden den skal spises.

Jeg har tidligere bagt moussekage med mango og kokos og rabarberlagkage med vanilje og pistacie med samme opbygning. Nederst i indlægget har jeg lavet en guide i billeder til, hvordan du opbygger kagen.

 

Luftig pistaciebund med kage hvedemel

Kagen er bagt med Valsemøllens kage hvedemel. Valsemøllen har skiftet navn fra Finax, men det er stadig de samme lækre produkter i poserne. Jeg har alle dage været stolt over mit samarbejde med Valsemøllen, for det er altså bare kvalitetsprodukter, der gør bagningen lidt sjovere og resultatet endnu lækrere ikke mindst.

Kage Hvedemel har et lavere indhold af gluten og et højere indhold af stivelse, end andre meltyper, hvilket gør at fx lagkagebunde bliver luftige. Melets stivelseskvalitet og lave indhold af protein gør det særligt velegnet til bagværk, der hæver med bagepulver, natron eller æg. Det er bagværk som eksempelvis mazarinkager, sandkager, lagkagebunde, tærtebunde og småkager af alle slags, melet er særligt velegnet til, og som i kombination med de forskellige hævemidler enten får bagværket til at blive saftigt, luftigt og blødt eller sprødt med det helt rigtige knæk.

Derudover er Kage Hvedemel høstet og malet i Danmark af stivelserig dansk vinterhvede, der netop har et lavt proteinindhold, så med Valsemøllens mel er man altid sikret den bedste, danske kvalitet.

Reklame for Valsemøllen

 

 

Sådan gør du i billeder: