8. december 2018
Karamel cheesecake // Julekage eller nytårskage
8-10 personer
Ingredienser
COOKIEBUND
100 g smør, blødt
100 g mørkt muscovadosukker (alternativt lyst muscovadosukker)
100 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
50 g mandelsplitter
50 g mørk chokolade 70%, finthakket
75 g tørret abrikos, i bittesmå tern
OSTECREME
3 blade husblas
200 g naturel flødeost
100 g creme fraiche, 38%
100 g flormelis
150 g dulce de leche (færdigkogt kondenseretmælk)
2 dl piskefløde
I ØVRIGT
guld chokoladekugler
spiseligt guldstøv
Fremgangsmåde Udskriv
COOKIEBUND
Ælt smør, sukker, hvedemel og bagepulver sammen. Ælt herefter mandelsplitter, finthakket chokolade og abrikos i små tern i dejen til den er ensartet. Pres dejen helt ud til kanten i en springform (22 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden. Bag cookiebunden ved 180 grader varmluft i 15-18 minutter. Lad bunden køle af i formen, og pres kageplast ned langs siderne af formen. Lav nu ostecremen.
OSTECREME
Udblød husblas i rigeligt med koldt vand i 20 min. Pisk med et piskeris flødeost, creme fraiche og flormelis sammen. Varm lidt (ca. 0,5 dl) fløde op i en tykbundet gryde. Rør husblassen ud i den varme fløde. Pisk karamellen glat og pisk den i flødeblandingen. Der må ikke være klumper. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den forsigtigt i ostemassen. Hæld karamel-ostecremen over cookiebunden og sæt den på køl i minimum 3 timer eller natten over.
PYNT
Pynt kagen med perlepynt, spiseligt pynt og/eller chokoladekugler og guldstøv.
Perlepynt eller kagepynt
Tidligere på ugen havde jeg besøg af min søde og dygtige veninde, Anja. Vi skulle nemlig være kreative sammen – det var vi faktisk også sidste år i forbindelse med julen. Der laves vi småkager og perleæsker. Jeg havde bagt en karamelcheesecake med cookiebund og Anja havde lavet pynt til kagen. Jeg synes altså, at det blev rigtig fint. Kagen er perfekt til julebordet, eller måske endda som nytårsdessert.
Anja har bloggen anjatakacs.dk, hvor hun blogger om alt krea, der indeholder perler. Bloggen bugner af kreative idéer til børneværelset, julegaverne eller pynt, altsammen lavet i perler. Derudover har Anja udgivet fem bøger med idéer og skabeloner til perlerier.
To verdener mødtes og blev forenet for en dag: kageuniverset og perleuniverset. Jeg havde som sagt bagt karamelcheesecake, som bestod af en cremet, rund ostecreme på kondenseret mælk med sprød og chewy cookiebund – ligesom en cookie skal være. Det er en julet version af min cheesecake, og den kan både agere julekage til kaffen og dessert efter en julefrokost eksempelvis.
Pynten havde Anja lavet ud af hvide perler, som hun havde lavet i stjerne-perleplader. Da de var strøget og afkølet, penslede hun dem med lim og dryssede guld/bronzestøv udover. Da det var størknet satte hun stjernerne fast på en pind, som vi så pyntede kagerne med. Herefter dryssede jeg med chokoladekugler og spiseligt guldstøv for at fuldende looket.
Pynten kunne også sagtens laves i eksempelvis brunkagedej eller mørdej formet som stjerner og penslet med guld. Men nu skulle Anja og jeg prøve at tænke lidt anderledes og forbindelse to kreative verdner. Forestil dig børnene sidder og laver perlepynt, og du bager kagen. Sammen har I lavet en fin og anderledes kage.
Jeg har efterhånden bagt et ocean af forskellige cheesecakes, og du kan finde meget mere inspiration til smage, former, pynt osv. i kategorien Cheesecake under opskrifter her på siden.