Julie Zangenbergs fødselsdagskage

fødselsdagslagkage_Ditte_Julie_Jensen

Julie Zangenbergs fødselsdagskage

20 pers.
Sværhedsgrad: svær
Arbejdstid: ca. 6 timer
Køleskabstid: mindst 3 timer – gerne natten over
Bagetid: ca. 25 min.

“Denne kage egner sig fantastisk som bryllupskage, festkage, fødselsdagskage eller lign. Men præcis denne er Julie Zangensbergs fødselsdagskage, serveret ved et privat selskab – hendes ønsker til kagen var, at den skulle smage af blandt andet brombær, hvid chokolade og lakrids. Og så skulle kagen være super ekstravagant. Annemette og jeg er gået sammen om at lave kagen med Julies hjælp i køkkenet. Her er vores bud.”

Fødselsdaglagkage til Julie Zangenberg – se videoen på Annemettes og min youtubekanel “Kagemagi”.

VIGTIGT: Læs opskriften grundigt igennem for at danne dig et overblik inden du går i gang. – Og, nederst på siden kan du se en tegning af hvordan kagen ser ud indvendigt. 

TIP: Lav elementerne i nedenstående rækkefølge:

Nøddebunde (ala Christianshavnertærte)
300 g hasselnødder
210 g mandler
3 tsk vaniljesukker
3 tsk bagepulver
80 g Digestive fuldkornskiks
40 g Mariekiks
300 g æggehvider
600 g lyst rørsukker

Lakrids- og hvid chokolademousse
3 blade husblas
250 g hvid chokolade
6 dl piskefløde
2 tsk rå lakridsgranulat

Champagnebomber (kupler)
6 blade husblas
3 dl champagne (eller cava)

Brombærmousse
6 blade husblas
500 g friske brombær
180 g lyst rørsukker
2 økologiske lime
5 dl piskefløde

Vaniljemousse med yogurt
18 blade husblas
1 god polynesisk vaniljestang (10 g)
160 g lyst rørsukker
12 dl piskefløde
10 dl A38 0,5%

I øvrigt
500 g friske brombær
2 spsk sød lakridssirup
400 g hvid chokolade
guldstøv
tørrede blomster
bærstøv
hvid modelleringschokolade
sukkerperler i guld
1 stk kagepap
kageplast
plastikrør til stabling af kager

Nøddebunde: Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 grader i ca 10 min til de begynder at skalle. Gnid dem fri for løstsiddene skaller. Hak hasselnødder og mandler groft i en minihakker. Blend vaniljesukker, bagepulver, digestivekiks og mariekiks til fint mel i en minihakker. Rør æggehvider og sukker sammen til en sej masse. Kom både nødder og kiksemel i æggehviderne og rør det hele godt sammen. Fordel dejen i 2 bageforme beklædt med bagepapir (diameter 16 cm og 21 cm) og bag dem ved 200 grader varmluft i ca 25 min til kagerne har sat sig. Lad bundene køle af inden kagerne samles.

Lakrids- og hvid chokolademousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Hak chokoladen groft om kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet sammen med lakridsgranulatet. Rør det sammen til en ensfarvet lakridsfløde. Hæld den meget varme lakridsfløde henover chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til chokoladefløden og rør det sammen. Hæld massen over i en ren skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen, og sæt det på køl i mindst 3 timer til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader).

Champagnebomber (kupler): Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Lun champagnen godt op ved lav varme – den må dog ikke koge. Tag gryden af varmen og tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til champagnen og rør det sammen. Kom champagnen i en lille kande eller flaske, som gør det nemt for dig at håndtere, og fordel den i forskellige størrelser af silikone-kuppelforme. Sæt champagnebomberne på køl i mindst 3 timer til de har sat sig og geléen er fast.

Brombærmousse: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kog brombær, rørsukker og fintrevet limeskal samt -saft op, og lad det småsimre i 10 min til en tykkere lage. Sigt brombærlagen grundigt, så frugtkødet skilles fra. Kassér frugtkødet. Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til brombærlagen og rør det sammen. Når lagen er ca 40 grader varm, piskes fløden til let flødeskum. Rør en fjerdedel af flødeskummet sammen med den lune brombærlage. Vend nu halvdelen af flødeskummet heri og til slut vendes det hele sammen med det resterende flødeskum.

Opbygning af kagen (den indre del): Rengør de to bageforme og læg et stykke kageplast ned langs siden af hver form. Placer en nøddebund i hver form. Drys lidt sød lakridssirup henover bundene. Pisk nu den kolde lakridscreme til en fast mousse med en elpisker og fordel den i et jævnt lag henover bundene. Placer en god håndfuld friske brombær ned i lakridsmoussen. Glat overfladen lidt. Hæld brombærmoussen henover og sæt de to kager på køl i mindst 2 timer til mousserne har sat sig. Tilbered nu vaniljemoussen.

Vaniljemousse med yogurt: Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornen ud. Mas kornene sammen sammen med en smule af rørsukkeret. Lun vaniljesukker, rørsukker og 3 dl piskefløde godt op ved lav varme – den må dog ikke koge. Pisk i mellemtiden de resterende 9 dl piskefløde til flødeskum. Tag gryden af varmen og tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas og rør det sammen. Rør et par dl A38 sammen med den lune fløde og rør dernæst resten af A38 heri. Vend flødeskummet i lidt efter lidt. Hvis massen nu er meget flydende sættes den på køl til den begynder af tykne let.

Opbygning af kagen (det ydre lag): Anvend to bageforme (springforme eller kageringe) der er ca. 18 og 23 cm i diameter. Læg et stykke kageplast på ca 10 i højden ned langs kanten. Befri de to kager, der er støbt, fra forme og kageplast og placer dem i midten af hver kagering. Hæld den flydende vaniljeousse ned langs kanten og henover toppen af hver kage. Glat overfladen. Sæt igen kagerne på køl i mindst 2 timer, til de har sat sig. Befri kagerne fra kageplast, ved at skære med en skarp kniv langs kanten. Saml kagens to lag ved brug af kagepap og plastikrør, der er beregnet til stabling af kager.

Dekorer efter fri fantasi, men brug gerne billedet som inspiration. Vi har pyntet med hakket hvid chokolade, der er vendt i guldstøv. Derudover har vi brugt tørrede blomster, guldperler, hvid modelleringschokolade til blomster, hvid chokolade kupler og champagnebomber. Der er yderligere drysset med guldstøv og bærstøv.

 

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (45)
 1. Hvor ser den lækker ud, men vist også lidt sværere end jeg kan finde ud af. Men derfor kan man jo altid “plukke” lidt inspiration derfra 🙂

 2. Hej.
  Hold da op – Sikke en smuk kage.
  Hvor har I fundet det fine pynt som ligger ovenpå og langs kagens sider?

 3. Hej Ditte
  Dine kager er så flotte! Jeg overvejer at lave noget al a den her til mit bryllup, men kan pynten og det hele godt holde sig frisk og fin hvis man laver det hele dagen før?

 4. Hej.
  Spørgsmål ang nøddebundene. Jeg skal bage en kage med målene 2*ø15 – ø20 – ø25 – ø30
  Der skal være 3 bunde i hver kage. Kan se at den opskrift der er i denne ikke er delt, kan den det og hvor høje bliver kagerne når de er bagt når man bruger denne opskrift?

  1. Denne bund kan ikke deles, og vil heller ikke anbefale dig denne bund, hvis du ønsker 3 ens bunde i kagen. Denne bund er super lækker og intens, vil derfor anbefale dig, at du lave denne bund også 2 klassiske vaniljebunde. ?

 5. Hej Julie.
  Jeg skal inden længe lave en stor bryllupskage, med inspiration fra denne skønhed, men jeg har et lille problem, som jeg håber du kan hjælpe mig med.

  Jeg har søgt overalt for at finde den type kageplast/folie som i bruger når i samler denne kage, men kan simpelthen ikke finde noget der bare minder om det! Så bliver nødt til at høre hvor du finder det henne og hvad det er for noget du bruger:) Håber det er noget du vil dele med mig, så jeg kan få samlet min kage 🙂

  Kærlige hilsner
  Laura

  1. Kageplast kan også hedde chokoladefolie. Ved det findes mange steder på nettet. I kæmpe pakker findes på hos Kunst & Køkkentøj ? Mener bagebiksen.dk har det ?

 6. Hej piger. Jeg syntes det ser rigtig fint ud med mousse uden på kagen i stedet for f. eks. fondant eller marcipan, som jo kan være svært at få helt glat og pænt. Er der nogen tricks, eller noget man skal være opmærksom på når man laver det yderste lag?

 7. Så smuk en kage! Hvor høj er den chokoladefolie/kageplast i bruger til de høje kager? synes kun jeg på diverse hjemmesider kan finde dem i højden der hedder 10cm.. Er det også dem i anvendes, eller har i nogle der højere?
  Knus Mette 🙂

 8. Hvor er fadet fra som kagen står på? Og hvor køber du dine fade henne generelt? Synes nemlig det er svært at finde nogen som er helt flade ?

  1. Jeg kan faktisk ikke huske hjem der har lavet det. Handler mine fader mange forskellige steder. Ingen faste – meget spontant, når jeg falder os det?

 9. Smukkeste kage jeg nogensinde har set. Det er kunst. Har et par spørgsmål. Kan man bytte en indvendig mousse ud med eks. æblemousse og lægge en æblegele ovenpå? og hvordan laver du de der chokolade buer til pynt? Bedste hilsner

  1. På vores youtube kanel, KageMagi, kan du se hvordan chokoladepynten laves ?
   Du kan erstatte og bytte mousse ud efter dine egne smagsløg ?

 10. Har lige et ekstra spørgsmål. Hvilken springform bruger I til den sidste mousse – som skal helt udenpå? For at sikre jer den ikke flyder ud forneden? Går ud fra den sidste mousse skal støbes på det fad den skal serveres på – men hvilken springform bruger I der? Og hvordan sikrer I jer det ikke flyder ud?

   1. Men hvordan sikrer du dig det ikke løber ud forneden? Og hvis man støber den i springform, så flytter man den frossen?

    1. Det synes jeg ikke det gør, da Vaniljemoussen har en god konsistens. Nej, støbes den i en springform flyttes den forsigtigt med kageplast. Fjern først kageplast når kagen er flyttet?

     1. Så lægger du rundt formet kageplast i bunden? Hvis man laver en ydre mousse der er lidt tyndere, havde tænkt at bruge din æblemousse som den yderste… Hvad ville du så gøre?

     2. Nej, lægger kageplast langs siden, ikke i bunden. En kagering går helt ned og slutter til et kagefad. Ville støbe den i en springform, hvis du gerne vil være sikker?

     3. Flytter den meget forsigtigt, ved at skubbe den over på et kagefad, hvor kageplasten stadig sidder på kagens sidder. 🙂

 11. De små guld perler eller stykker lagen er pyntet med, hvor er de købt? Kan nemlig kun finde sådan nogle helt runde perler og det kan jeg se disse ikke er. De ligner mere fine sten.

 12. Hej Ditte, skønt at have genset alle afsnit med dig i Den Store bagedyst 🙂 Jeg har et spørgsmål til den her kage, som jeg håber du kan hjælpe mig med. Kan se at der er champagnemoussebomber ovenpå. Men hvad er de hvide bomber (der ikke er gennemsigtige) er det chokolade skaller eller er det rest af mousse fra kagen? KH

 13. Hej Ditte.
  Først og fremmest tusinde tak for en super blog! Jeg elsker at følge dig, og jeg glæder mig til at din bog udkommer lige om lidt ?

  Jeg har et par spørgsmål, som jeg håber, du kan hjælpe mig med. Jeg skal snart lave en Bryllupskage, der minder meget om denne her kage. Jeg er dog lidt i tvivl om hvordan man lettest samler de to kager.
  Anbefaler du at man beholder kageplast og kagering på når man sætter nummer 2 kage oven på nummer 1? Og så først fjerner kageplast lige inden servering eller kan den godt holde ca 10 timer på køl? Og er det smartest at støbe kagerne på kagepap så de er lettere at flytte? Eller lægger man kagepappen oven på kage nummer 1 og skubber kage nummer 2 ned på? Håber det giver mening.

  Ved godt at det sikkert er meget dumme spørgsmål men frygter meget den samling + transport af kagen! ??

  På forhånd tak for svar ?

  1. Hvor er det dejligt at høre ?

   Det er letteste at støbe på pap og sætte kage 2 på kage 1 med kageplast og kagering, så du kan røre ved kagen. Og herefter fjerne det????

   DBH
   Ditte

 14. Hej Ditte

  Har tænkt på at lave denne kage til min fødselsdag. Overvejer dog at fjerne vaniljemoussen rundt om kagen, men i stedet for lave en hvid chokolade kant.

  Laver kun halvdelen af opskriften, så jeg får til en kage.

  Kan du se nogle problemer i dette mht. smagen ??
  Mit kageplast er kun 8 cm højt, tror du det vækker problemer i forhold til at selve kagen bliver højere?

 15. Hej Ditte
  Gør det noget man fryser champagne bomberne ned, hvis man først skal bruge dem senere på ugen?

  Mange hilsner Caroline

 16. Hej Ditte.
  Jeg synes virkelig det er en flot kage.
  Jeg har dog lige et spørgsmål vedrørende lakridsgranulaten, kan man godt bruge lakridspulver i stedet for?
  Mvh. Freja

 17. Hej Ditte.
  Tak for det hurtige svar, jeg har lige et spørgsmål mere:
  I nødebunden står der, rør æggehvider og sukker til en sej masse? Er det til en sej marengs eller skal den bare røres i hånden?
  Mvh Freja:-)

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.