11. april 2016
Julie Zangenbergs fødselsdagskage
20 personer
VIGTIGT: Læs opskriften grundigt igennem for at danne dig et overblik inden du går i gang. – Og, nederst på siden kan du se en tegning af hvordan kagen ser ud indvendigt.
Ingredienser
Nøddebunde (ala Christianshavnertærte)
300 g hasselnødder
210 g mandler
3 tsk vaniljesukker
3 tsk bagepulver
80 g digestive fuldkornskiks
40 g mariekiks
300 g æggehvider
600 g lyst rørsukker
Lakrids- og hvid chokolademousse
3 blade husblas
250 g hvid chokolade
6 dl piskefløde
2 tsk rå lakridsgranulat
Champagnebomber (kupler)
6 blade husblas
3 dl champagne (eller cava)
Brombærmousse
6 blade husblas
500 g brombær, friske
180 g lyst rørsukker
2 økologiske lime
5 dl piskefløde
Vaniljemousse med yogurt
18 blade husblas
1 god polynesisk vaniljestang (10 g)
160 g lyst rørsukker
12 dl piskefløde
10 dl A38 0,5%
I øvrigt
500 g brombær, friske
2 spsk sød lakridssirup
400 g hvid chokolade
guldstøv
tørrede blomster
bærstøv
hvid modelleringschokolade
sukkerperler i guld
Fremgangsmåde Udskriv
Nøddebunde
Rist hasselnødderne i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter til de begynder at skalle. Gnid dem fri for løstsiddene skaller. Hak hasselnødder og mandler groft i en minihakker. Blend vaniljesukker, bagepulver, digestivekiks og mariekiks til fint mel i en minihakker. Rør æggehvider og sukker sammen til en sej masse. Kom både nødder og kiksemel i æggehviderne og rør det hele godt sammen. Fordel dejen i 2 bageforme beklædt med bagepapir (diameter 16 cm og 21 cm) og bag dem ved 200 grader varmluft i ca. 25 minutter til kagerne har sat sig. Lad bundene køle af inden kagerne samles.
Lakrids- og hvid chokolademousse
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Hak chokoladen groft om kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet sammen med lakridsgranulatet. Rør det sammen til en ensfarvet lakridsfløde. Hæld den meget varme lakridsfløde henover chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til chokoladefløden og rør det sammen. Hæld massen over i en ren skål, dæk overfladen med husholdningsfilm og tryk helt ned på overfladen. Sæt det på køl i mindst 3 timer til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader).
Champagnebomber (kupler)
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Lun champagnen godt op ved lav varme – den må dog ikke koge. Tag gryden af varmen og tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til champagnen og rør det sammen. Kom champagnen i en lille kande eller flaske, som gør det nemt for dig at håndtere, og fordel den i forskellige størrelser af silikone-kuppelforme. Sæt champagnebomberne på køl i mindst 3 timer til de har sat sig og geléen er fast.
Brombærmousse
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Kog brombær, rørsukker og fintrevet limeskal samt -saft op. Lad det småsimre i 10 minutter til en tykkere lage. Sigt brombærlagen grundigt, så frugtkødet skilles fra. Kassér frugtkødet. Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til brombærlagen og rør det sammen. Når lagen er ca. 40 grader varm, piskes fløden til let flødeskum. Rør en fjerdedel af flødeskummet sammen med den lune brombærlage. Vend nu halvdelen af flødeskummet heri og til slut vendes det hele sammen med det resterende flødeskum.
Opbygning af kagen (den indre del)
Rengør de to bageforme og læg et stykke kageplast ned langs siden af hver form. Placer en nøddebund i hver form. Drys lidt sød lakridssirup henover bundene. Pisk nu den kolde lakridscreme til en fast mousse med en elpisker og fordel den i et jævnt lag henover bundene. Placer en god håndfuld friske brombær ned i lakridsmoussen. Glat overfladen lidt. Hæld brombærmoussen henover og sæt de to kager på køl i mindst 2 timer til mousserne har sat sig. Tilbered nu vaniljemoussen.
Vaniljemousse med yogurt
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornen ud. Mas kornene sammen sammen med en smule af rørsukkeret. Lun vaniljesukker, rørsukker og 3 dl piskefløde godt op ved lav varme – den må dog ikke koge.
Pisk i mellemtiden de resterende 9 dl piskefløde til flødeskum. Tag gryden af varmen og tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas og rør det sammen. Rør et par dl A38 sammen med den lune fløde og rør dernæst resten af A38 heri. Vend flødeskummet i lidt efter lidt. Hvis massen nu er meget flydende sættes den på køl til den begynder af tykne let.
Opbygning af kagen (det ydre lag)
Anvend to bageforme (springforme eller justerbare kageringe) der er ca. 18 og 23 cm i diameter. Læg et stykke kageplast på ca. 10 cm i højden ned langs kanten. Befri de to kager, der er støbt, fra forme og kageplast og placer dem i midten af hver kagering. Hæld den flydende vaniljemousse ned langs kanten og henover toppen af hver kage. Glat overfladen. Sæt igen kagerne på køl i mindst 2 timer, til de har sat sig. Befri kagerne fra kageplast, ved at skære med en skarp kniv langs kanten. Saml kagens to lag ved brug af kagepap og plastikrør, der er beregnet til stabling af kager.
I øvrigt
Dekorer efter fri fantasi, men brug gerne billedet som inspiration. Vi har pyntet med hakket hvid chokolade, der er vendt i guldstøv. Derudover har vi brugt tørrede blomster, guldperler, hvid modelleringschokolade til blomster, hvid chokolade kupler og champagnebomber. Der er yderligere drysset med guldstøv og bærstøv.
Julie Zangenbergs fødselsdagskage
Denne kage egner sig fantastisk som bryllupskage, festkage, fødselsdagskage eller lign. Men præcis denne er Julie Zangensbergs fødselsdagslagkage, serveret ved et privat selskab – hendes ønsker til kagen var, at den skulle smage af blandt andet brombær, hvid chokolade og lakrids. Og så skulle kagen være super ekstravagant. Annemette og jeg er gået sammen om at lave kagen med Julies hjælp i køkkenet.
Her er vores bud. Fødselsdaglagkage til Julie Zangenberg – se videoen på Annemettes og min youtubekanel “Kagemagi”.
Lav elementerne i nedenstående rækkefølge:
Læs mere:
Cake Factor // Mit kagekrydderi – lancering
Bagekursus med Ditte Julie Jensen