Spiselig blomster
4. august 2022

Spiselig blomster

Jeg får dagligt spørgsmål til spiselige blomster i forhold til pyntning af kager og desserter. Derfor kommer der her en lille guide til de blomster, jeg oftest selv bruger. Jeg kunne skrive en mindre roman om spiselige blomster – for der er mange. Men her kommer altså et helt simpelt overblik over blomster, der kan spises, men vigtigst også er let tilgængelige!

Hornvioler

Hornvioler, viola eller stedmoderblomster – kært barn har mange navne. Hornvioler er en af mine favoritter til at pynte kager af med. Blomsten findes i et hav af forskellige farver, og netop derfor elsker jeg den! Så kan jeg altid tilpasse farven til dét udtryk, jeg ønsker at skabe. Blomsten findes blandt andet i naturen i flere forskellige arter, men kan også dyrkes i haven, potter og krukker. I nogle havecentre har jeg fundet blomsterne usprøjtede. Derudover kan du hele året rundt købe dem hos nemlig.com, hvilket jeg normalt selv gør. Det er ingen reklame, bare mig der giver et godt tip videre 😉

Runde moussedesserter pyntet med mørdejsbundee og chokoladeganache i en rosa farve

Syrener

Syrener er en af mine favoritter i foråret. Den blomstrer alle vegne i maj og juni og den er ofte nem at finde i netop disse måneder på gaden, i skoven og i en masse havre rundt omkring. Blomsten er spiselig i små mængder og har en let sødme dog med et strejf af bitterhed. Syrener findes i forskellige lilla nuancer og er simpelhen så utrolig smuk. Husk at du ikke kun kan bruge syrener til at pynte, men også til at lave sirup og saft af som kan bruges til mousser, drinks, flødebolleskum og en masse andre ting.

Christianshavnerkage toppet med rabarbercreme og bagte røde rabarber

Skovsyre blomster

Rød skovsyre er GENIAL! Jeg har altid et par planter af disse i mit køkken og på altanen/terrassen om sommeren. De holder til alt. Selv når du tror at den er færdig, så kommer den frem igen. Jeg bruger både de rødlige kløverblade og de gule blomster til at pynte med.

En firkantet citrontærte toppet med hvid marengs

Her ses de smukke gule blomster fra skovsyren.

Jule berlinere med kirsebær, nougat og appelsin

Her har jeg brugt bladene fra skovsyren.

Krydderurter

Hvis ikke lige jeg ligger inde med spiselige blomster, så bruger jeg også utrolig ofte friske krydderurter til at pynte med. De er let tilgængelige i langt de fleste supermarkeder – hvis ikke alle! Jeg synes altid, det pynter flot med noget “friskt” og noget naturligt. Så har jeg ikke blomster, så pynter jeg med blade fra krydderurter og også gerne krydderurteblomster, hvis de har dette.

Grønne flødeboller med timian

Jeg håber, I kan bruge denne lille gennemgang af de blomster, jeg bruger til at pynte mine kager. Men ofte bruger jeg altså heller ikke blomster eller blade. Du kan pynte med hvad som helst! Knuste kammerjunker/småkager, chokolade, krymmel, chokoladeperler og meget meget mere.