Æblelagkage med fragilitebunde

Æblelagkage_17Da Den Store Bagedyst rullede over skærmen igår (9. september 2015) – WEHU!!!! lavede jeg som første bagning en MORMOR-roualde. Alle de smage, som er i denne roulade måtte jeg kombinere over i en lagkage til alle mine dejlige gæster, så de kunne få smagsoplevelsen fra programmet.

Jeg lavede derfor denne æblelagkage med fragilitebunde. Den smagte virkelig godt. En ægte efterårs-lagkage. Den henvender sig virkelig til årstiden nu her.

Æblelagkage_15 Æblelagkage_16

Æblelagkage med fragilitebunde:

Fragilitebunde
225 g æggehvider
450 g lyst rørsukker
300 g marcipan, revet
75 g æggehvider
185 g hasselnødder

Æggehvider (225 g) og sukkeret piskes til en sej marengs. Ælt marcipan og æggehvider (75 g) godt sammen. Marengsen vendes med marcipanmassen over 3 omgange – vær forsigtig, så luften ikke slås ud af marengsen. Hak hasselnødderne fint og vend dem i dejen. Fordel dejen således; 2/3 i en smurt springform (22 cm i diameter), og resten på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bundende ved 180 grader varmluft – springformen ca. 30-40 min og bagepladen ca. 15-20 min. Lad bundene køle af inden kagen kan samles.

Æblekompot
2 blade husblas
450 g skrællet æbler
100 g lysr rørsukker
2 citroner, saften og skal
65 g brun farin

Udblød husblassen i koldt vand. Skræl æblerne og fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker. Kom æblestykkerne op i en gryde sammen med sukkeret og citron (både skal og saft). Kog æblerne i ca. 5-10 min Tilsæt herefter brun farin, og lad det små simre i 15-20 min. Æblerne burde være kogt ud til mos (de må gerne have lidt struktur) – knug husblassen fri fra vand og rør den ud i æblemossen. Stil herefter æblekompotten på køl indtil brug.

Æblemousse
5 blade husblas
700 g æbler
1,5 økologisk citron, saft og skal
1 dl ufiltreret æblejuice med ingefær (fra Løgsmose – købes i Netto bl.a.)
1 god vaniljestang
3 spsk lyst rørsukker
2,5 dl piskefløde

Udblød husblas i koldt vand. Æblerne skrælles og skæres i små stykker. Kom alle ingredienserne (ej fløden) op i en gryde og kog det hele mørt i 15 min. Æblekompotten sigtes gennem en sigte, så det bliver til en fin æblepuré. Knug husblassen fri fra vand og rør den i æblepureen. Lad æblepureen køle ned, imens du pisker fløden til let flødeskum. Vend æblepureen og flødeskummen sammen.

Befri kagen fra springformen og rengør formen. Kom bunden tilbage i formen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Smør bunden med æblekompot, og skær herefter den anden bund til (se billede nedenfor). Bunden skal være 1 cm i diameter mindre end resten af kagen. Hæld æblemoussen udover kagen, og stil den på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

TIP: Gem lidt mousse og gelé, og støb nogle moussebomber i 3, 5 og 7 cm silikoneforme og stil dem på frost i 3 timer. (se billede nedenfor)

Æblegelé
6 blade husblas
4 dl ufiltreret æblejuice med ingefær

Udblød husblas i koldt vand. Varm æblejuicen op i en gryde og smelt husblassen heri. Køl geléen ned til stuetemperatur og hæld geleen forsigtigt ud over kagen. Stil på kagen på køl i mindst 2 timer.

Marcipanovertræk
200 g marcipan
100 g flormelis
30 g glukosesirup
1 dl piskefløde, til opsmøring

Ælt det hele godt sammen og kom massen op i en pose og læg på i 30 min. Befri kagen fra springformen og kageplast. Pisk fløden til flødeskum og smør kagens kant op. Udrul marcipanen og rul den omkring kagens kant.

Pynt
2 tsk. frysetørrede æbler
lidt hasselnødder
skovsyrer
moussebomber og gelébomber

Samling af lagkagen:
Jeg har lavet en billedevisning af, hvordan kagen kan samles. Håber det vil give mere mening frem for en masse tekst. Husk I altid kan stille spørgsmål.

æblelagekage_

Her ses bundene, når de er bagt.
Æblelagkage_1
Æblekompotten er kommet oven på bunden, som jeg bagte i springformen. Springformen er foret med kageplast.
Æblelagkage_2
Jeg placere en bund fra en springform, og skære den anden bund til, og placere bunden ovenpå kagen, som vist nedenfor:
Æblelagkage_3
Æblelagkage_4
Her puréer jeg min æblemousse inden den vendes med flødeskum og hældes på kagen.
Æblelagkage_5
Æblemoussen er nu kommet på kagen og den stilles på køl i 3 timer (frys 1-2 timer)
Silikoneforme
Jeg gemte en smule æblemousse til at støbe nogle moussebomber i, det samme gjorde jeg med geléen.
Æblelagkage_6
Æblelagkage_7
Æblelagkage_8
Jeg brugte sådan en til at komme til æblegelé op i, og fylde i mine silikoneforme. Jeg satte mine bomber på frost i ca. 2-3 timer.
Æblelagkage_9
Her er min æblegelé hæld ud over kagen, og den kan nu komme på køl natten over eller 3 timer i køleskab.
Æblelagkage_10
Kagen har sat sig og befriet fra springform og kageplast. Kagen smøres nu op med lidt flødeskum og marcipanen kommes på kagen sammen med pyntet.
Æblelagkage_11 Æblelagkage_12

Håber du er blevet inspireret til en ægte efterårs æblelagkage med fragilitebunde – God fornøjelse!

 

 

GemGemGemGem

VISSKJUL Kommentarer (60)
 1. Wauw, hvor er den super smuk og ser lækker indbydende ud -smuk og lækker efterårskage!! Tak for inspiration og god weekend
  Hilsen Anne

 2. Hej Ditte!
  Du er bare så dygtig og en kæmpe inspiration!
  Hvad måler dine halvkugle silikone forme.? Og hvor kan de købes??
  På forhånd tak for svar☺️
  Vh Nikoline

  1. Hej Nikoline
   Jeg bruger mange forskellige både størrelse 7 cm, 5 cm og 2-3 cm 🙂 De kan købe mange steder, men jeg har købt mine hos H.W.Larsen (de har også en netshop)
   Dbh
   Ditte

 3. Hvad er det for nogle blomster/blade der er pyntet med – og kan de spises?

  Kan noget af det laves i god tid i forvejen og gemmes på frost?
  Tænker til en stor fest eller lign?

  1. Kager her er pyntet med skovsyrer blade, så de kan sagtens spises ? Hele kagen kan med fordel laves dagen i forvejen, også komme marcipankanten på, på selve dagen. ?

 4. Hej Ditte,
  Jeg har lavet kompotten, som nu er kølet af-den er meget flydende er det meningen?
  Tak for skøn efterårs inspiration 😉
  Kh Julie

   1. Tak for dit svar:-) kompotten har stået på køl siden i eftermiddags men er stadig helt flydende, mon ikke jeg skal lave en ny omgang? Det skal siges, at jeg havde en stor portion æblegrød i forvejen som jeg varmede op med sukker og citron og tilsatte husblas til,så det er ikke fordi opskriften er svær at forstå 😉
    Vh Julie

    1. Jo, den skulle bestemt have sat sige. Det er vigtig du koger den godt ind, inden du tilsætter husblas. Det skal ligne marmelade 🙂

 5. Hej Ditte
  Den kage ser super ud! Og som en kage min mand vil elske 😀
  Jeg har plukket over 20 kg æbler fra træet i vores have, så jeg tror, jeg vil lave den kage til min mands fødselsdag på lørdag, men jeg er lidt i tvivl om, hvor mange personer din kage er til?
  Og så tror jeg, jeg vil udskifte marcipanen med karamelflødeskum og måske tilføje lidt kanel til bundene 🙂

  1. Du skal endelig bare tilføje og tage fra, Mine opskrifter er kun til ren inspiration ? Kagen er til ca. 16-18 mand. God fornøjelse ???

 6. Hej Ditte
  Jeg regner med at lave kagen dagen før den skal serveres og jeg kan læse at du stiller “bomberne” på frys i 3 timer. Hvis de laves dagen før, kan man så bare stille dem i køleskabet sammen med kagen eller i fryseren?

  1. Bomberne skal på frost, ide de ellers ikke vil komme flot op af formene. Bomber bliver lavet af samme mousse, som laves til kagen. Så ville måske være dobbelt arbejde for dig.

 7. Hej Didde,
  Jeg spørger nok lidt dumt, men;
  Når bomberne er frosne og man pynter kagen, holder bomberne så formen selvom de bliver tøet op? Jeg tænker hvis de står f.eks. et par timer inden kagen bliver skåret.
  Du er rigtig dygtig og jeg finder meget inspiration i dine ting 🙂

 8. Mums ser lækker ud. Er det ikke nemmere at lave bunde i 2 springforme frem for en springform og en bradepande..?
  Skal plastikken i formen på efter bunden er bagt og skal den stå på bunden emler løsner man formen og sætter den helt ned på formens bund..??

  1. Det bestemmer du – synes jeg ikke. Forstår ikke dit spørgsmål. Men plastikken skal naturligvis på efter, da den ville smelte i ovnen. ?

   1. nej tænker også at plastikken skal på efter den er bagt men skal den helt ned og røre formens bund eller skal den bare stå oven på kagens bund..?
    Hvad er fordelen ved at bage nr 2 bund i bradepande..??

    1. Kageplastikken skal helt ned og sættes på inden du placere den første bund, som også er beskrevet i opskriften. Da bund nr. 2 skal være mindre end bund nr 1, synes jeg det er lige så nemt at skære den ud, når den er bagt på en bageplade. Men du skal gøre det du synes. Mine opskrifter er inspiration ?

     1. Super tusinde tak for dit svar..! Havde ik spottet at nr 2 sku være mindre. Rigtig dejligt at få lidt gode fif 😉
      Glæder mig til at prøve at lave den ser så lækkert ud

 9. Hej Ditte
  Mega flot lagkage, er helt vild med den! Jeg er dog lidt lost i forhold til bund nummer 2, kan ikke se den op billedet af færdige resultat, det uden marcipankanten?

  Mvh.
  Camilla

 10. Ville man kunne erstatte husblas med noget andet? 🙂 Og kender du til noget, man kunne erstatte det med?

  Mvh. Monica

 11. Hej Ditte

  Vil lave din efterårslaglage til min søns barnedåb her start november! Er det muligt at lave hele kagen dagen før? Med pynt? Altså kan moussebomberne godt klare at være i køleskabet oven på kagen natten over? Eller vil de smelte?

  Vh
  Janni

 12. Du er simpelthen den vildeste kunstner. Jeg melder mig på dit event hos miehle…. 🙂 har et spørgsmål, hvordan får du den fine bølgede kant på marcipanen øverst? Har lavet den og kunne ikke få den til at se sådan ud… og marcipan kanten udenpå glider ned hvis ikke hele kagen blir spist med det samme? Er set normalt? Knus og god søndag

 13. Du er simpelthen den vildeste kunstner. Jeg melder mig på dit event hos miehle…. 🙂 har et spørgsmål, hvordan får du den fine bølgede kant på marcipanen øverst? Har lavet den og kunne ikke få den til at se sådan ud… og marcipan kanten udenpå glider ned hvis ikke hele kagen blir spist med det samme? Er set normalt? Knus og god søndag

  1. Hvor er du sød! Tusinde tak.. Vil glæde mig, hvis du vil deltage! 🙂
   Har du smurt kagens kant op med marcipan inden du ruller marcipan omkring kagen? Kanten laves ved et let pres mellem fingerne. Lidt svært at forklare. 🙂

   1. Hej Ditte,

    Hvordan smører man kagen op med marcipan? mener du noget andet måske?
    Og kan man med denne kage, hvis man undlader geleen, lave den i to? altså ligesom Zangenbergs fødselsdagslagkage?

    1. Årh kan være jeg lige skal kigge på den, men du smør den op i flødeskum og ruller marcipan omkring.
     Det kan du godt. Men jeg ville personligt ikke selv gøre det, idet moussen ikke er på den måde fast, til at bære endnu en kage trods støtte og bund.

 14. Hej Ditte. Super flot kage! Jeg har dog lige to spørgsmål jeg håber du kan svare på.
  1. Hvilke(n) æblesort vil du anbefale at bruge?
  2. Af dem jeg skal servere den til, er der en der ikke kan fordrage marcipan. Så hvilken slags bund vil du anbefale at man bruger som alternativ?

 15. Hej Ditte Julie 🙂

  Kagen lyder super lækker, men jeg vil høre, om det er muligt at lave den med en anden bund, som evt. er lidt mindre tidskrævende? 🙂

  Mvh Louise

  1. Du kan lave den med den bund du ønsker 🙂 Men denne bund smager virkelig himmelsk til æblerne ???

 16. Hej Ditte
  Jeg har længe villet lave denne opskrift, og nu har jeg endelig fundet lejligheden til det. Jeg er dog ret presset på tid, så kan jeg lave den weekenden inden, og så opbevare den på frost indtil nogle timer inden, den skal pyntes og serveres? Og hvis jeg kan, vil det så måske være bedst at tage den op dagen før, for så først at komme geleen på om morgenen den dag, hvor den skal serveres om aftenen? På forhånd tak 🙂
  Bedste hilsner Sanne

 17. Hej Ditte. Hvis jeg ikke ønsker marcipan i bundene skal jeg så bare tage det fra og pose alle 300 g æggehvider med alt sukkeret?
  Mange hilsner og tak for inspiration ???

 18. Skøn skøn skøn kage.. nem opskrift at følge og mine gæster elskede den.
  Flot snit! Jeg er meget imponeret, så tusind tak for opskriften ?

 19. Kære Ditte,
  Hvis man nu ikke er så vild med netop denne bund, har du så forslag til hvilke andre bunde man kunne bage. Det kan både være fra bloggen eller din fine bog kagemagi ?

 20. Hej Ditte.
  Måske spørger jeg dumt, men jeg kan simpelthen ikke få det til at passe i mit hoved. Derfor er mit spørgsmål om puréen er det der er i skålen, når man har siet det eller om det er det, som ligger i sien. Håber du forstår mit spørgsmål. På forhånd tak og tak for en god blog med gode opskrifter ???

 21. Hej Ditte!
  Denne kage ser virkelig alt for lækker ud!
  Jeg har lige et par spørgsmål til den:
  1: De 450 g skrællede æbler er det med kernehus? Det samme med de 700 g æbler er det hele æbler eller er det 700 g efter de er skrællede og skåret ud?
  2: Hvad bruger du resten af bunden i bradepanden til efter du har skåret den anden bund ud?

 22. Har af to gange nu lavet bunden, men hver gang bliver den mindre efter nedkøling, helt op til 1 cm i siderne. Hvordan undgår jeg det eller hvorfor sker det?

  1. Den er ikke bagt færdigt. Det er æggemassen, som trækker sig sammen. Plus du ikke må smøre siderne. Dejen skal kunne side fast på kanten.

 23. Rigtig flot æblelagkage. Er den vægt der står med henholdsvis 450 gr æbler og 700 gr æbler den vægt de skal veje når de er skrællede og kernehuset er fjernet?

 24. hvad ville du komme i bundene i stedet for macipan min mand kan IKKE lide macipan og det er hans fødselsdag jeg ville lave den til

 25. Hej Ditte
  Ville man kunne lave Æblelagkage med fragilitebund, nogle dage i forvejen ?
  jeg tænker jeg vil prøve og lave alle delene, til kagen og samle den om torsdagen, men først pynte den med marcipan og bobler lørdag fomiddag,
  Tror du det kan lade sig gøre ?

  Hilsen
  Trine Rasmussen

  1. Jeg er i tvivl, om ikke bundene bliver bløde. Synes det lyder som mange dage, den skal stå. Men forsøg dig frem 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.