Glutenfri donuts med pistacie, timian, citron og hvid chokolade // forårskager

Reklame for Dansukker

Jeg har lavet små glutenfri forårskager. Små forårsbebudere, der husker os på, at foråret er på vej, og at solskinnet og de bare ben snart begynder at titte frem.

Jeg har lavet donuts med glutenfri pistaciebund, timianmousse, citron og hvid chokolade. De er søde, cremede og fuldstændig uimodståelige. Og så er de glazet med både hvid, gul og grøn farve, som giver det fineste farvespil.

glazekage glacekage kage med glaze

kager med citron, timian og pistacie

Der er smæk på timiansmagen, som er frisk og aromatisk, og den bliver ledsaget af den søde, hvide chokolade. Kagerne er smørbløde og smager fantastisk. Disse donuts har dog intet med den klassiske friturestegte donut at gøre; jeg har opbygget disse donuts ligesom en moussekage – med en bund, en curd og en mousse ovenpå. Det er altså kun formen, der gør dem til donuts. Men en donut kan være mange ting.

Sukker betyder mere end du tro for bagværket.

Når jeg bager, bruger jeg som udgangspunkt altid Dansukkers lyse rørsukker. Og det har jeg også gjort i lemoncurden. Jeg bruger lyst rørsukker, fordi smagen er mere fyldig, end smagen i almindelig hvidt sukker. Lyst rørsukker har nemlig noter af karamel, lakrids og noget frugtigt. Det giver en dybde til kagerne, som jeg synes fungerer rigtig godt.

Derudover bruger jeg Dansukkers flormelis i den glutenfrie pistaciebund og glukosesirup i glazen.

donuts med citron og timian

glaze donuts mousse kage

GLUTENFRI DONUTS MED PISTACIE, TIMIAN, CITRON OG HVID CHOKOLADE // FORÅRSKAGER

6 stk.

PISTACIEBUND
50 g pistacienødder
50 g mandler
50 g flormelis, Dansukker
50 g æggehvider
2 tsk flormelis, Dansukker
1 nip salt

Blend pistacienødder, mandler og flormelis til fint mel i en foodprocessor. Pisk æggehviderne med flormelis til en lys og luftig marengs. Vend forsigtigt salt og pistacie-mandelmelet i marengsen. Smør dejen ud på et stykke bagepapir og bag bunden ved 180 grader i 12-15 minutter. Lad bunden køle af inden du udstikker 6 bunde, der passer til dine donutforme. Husk, at der skal være lidt luft ud til kanterne.

LEMONCURD
3 blade husblas
4 økologiske citroner, saften (ca. 2,5 dl)
160 g lyst rørsukker, Dansukker
1 æg, str M/L
60 g smør

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kom citronsaft, fintrevet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde og bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme citronlage op i æggemassen og rør sammen. Kom det tilbage i gryden og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme til det tykner. Tilsæt husblas sammen med smørret og rør det ud i massen. Stil citroncreme på køl, og lad den sætte sig. Rør gerne i den undervejs (tager ca. 30 min.). Hæld lemoncurden i en sprøjtepose og smør en ring ud på hver bund.

TIMIANMOUSSE
3 blade husblas
150 g god hvid chokolade
3 dl piskefløde
1 potte frisk timian

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Klip timianstængler af en hel potte. Varm langsomt fløden op med timian, så timianen kan trække ud i fløden. Hæld chokoladen i en skål. Når fløden er lun sigtes den over chokoladen, så timianen sies fra. Vrid husblassen for vand og rør den godt ud i flødeblandingen. Hæld moussen i en mindre form, dæk overfladen med husholdningsfilm og lad moussen sætte sig, indtil den er 5 grader varm. Pisk den nu lind og hæld den på sprøjtepose. Sprøjt moussen ud i donutformene, læg en bund med lemoncurden ned mod moussen (du kan også sprøjte en ring af lemoncurden direkte på moussen og lægge en bund ovenpå). Slut af med at sprøjte lidt mere mousse i formene, så kanterne bliver lukket af. Sæt kagerne på frost i min. 5 timer, eller gerne natten over.

GLAZE I 3 FARVER
6 blade husblas
150 g glukosesirup, Dansukker
150 g hvidt sukker
90 g vand
100 g kondenseret mælk
150 g god hvid chokolade
hvid, gul og grøn pastafarve

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Giv glukosesirup, sukker og vand et lille opkog, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk, og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokoladen, hæld det op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokoladen (se videoen for tips og tricks – bl.a. til at undgå luftbobler). Tilsæt den hvide pastafarve og før en stavblender skråt ned i kanden og blend nu glazen blank. Fjern eventuelle luftbobler og del glazen i 3 og indfarv de to af dem i gul og grøn. Lad dem køle ned til 35 grader (ca.). Hæld skiftevis hver farve op i en kande.

Befri kagerne fra formen og placer dem på en bagerist – husk at have noget under til at samle overskydende glaze op med. Hæld glazen over den frosne donut i “striber” Se VIDEOEN på glaze.

I ØVRIGT
frisk timian
spiseligt bladguld

Pynt de færdige donuts med frisk timian og bladguld.

glutenfri donuts

Moussedonuts donuts glutenfri

foraarskage glace citron pistacie donuts

DEL
VISSKJUL Kommentarer (7)
  1. Jeg hælder farverne skiftevis ned i kanden og hælder glazen over kagerne i striber. Du kan se videoen via linket oppe i opskriften.

 1. Hej Ditte Julie.
  Jeg tænker at lave dem som nytårsdessert, hvor længe kan de holde sig? Kan jeg måske allerede lave dem søndag? Eller måske bare moussen og lade den ligge på frys.
  Vh Camilla

  1. Ja, de kan holde sig i helt op til 3 måneder i fryseren, og de skal jo alligevel være frosne, når du glazer dem 🙂

 2. Hvorfor står der flormelis to steder ved ingredienserne til bunden? Skal de 2 tsk bruges til noget særligt?
  Jeg kan simpelthen ikke gennemskue det 🙂

  1. De første 50g skal blendes sammen med mandler og pistacienødder, og de 2 tsk skal piskes med æggehvider 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.