11. september 2015
Æblelagkage med fragilitebunde
10-15 personer
Ingredienser
Fragilitebunde
225 g æggehvider
450 g lyst rørsukker
300 g marcipan, revet
75 g æggehvider
185 g hasselnødder
Æblekompot
2 blade husblas
450 g skrællet æbler
100 g lysr rørsukker
2 citroner, saften og skal
65 g brun farin
Æblemousse
5 blade husblas
700 g æbler
1,5 økologisk citron, saft og skal
1 dl ufiltreret æblejuice med ingefær (fra Løgsmose – købes i Netto bl.a.)
1 god vaniljestang
3 spsk lyst rørsukker
2,5 dl piskefløde
Æblegelé
6 blade husblas
4 dl ufiltreret æblejuice med ingefær
Marcipanovertræk
200 g marcipan
100 g flormelis
30 g glukosesirup
1 dl piskefløde, til opsmøring
Pynt
2 tsk. frysetørrede æbler
lidt hasselnødder
skovsyrer
moussebomber og gelébomber
Fremgangsmåde Udskriv
Fragilitebunde
Æggehvider (225 g) og sukkeret piskes til en sej marengs. Ælt marcipan og æggehvider (75 g) godt sammen. Marengsen vendes med marcipanmassen over tre omgange – vær forsigtig, så luften ikke slås ud af marengsen. Hak hasselnødderne fint og vend dem i dejen. Fordel dejen således; 2/3 i en smurt springform (22 cm i diameter), og resten på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bundende ved 180 grader varmluft – springformen 30-40 min og bagepladen 15-20 minutter. Lad bundene køle af inden kagen kan samles.
Æblekompot
Udblød husblassen i koldt vand. Skræl æblerne og fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker. Kom æblestykkerne op i en gryde sammen med sukker og citron (både skal og saft). Kog æblerne i 5-10 minutter. Tilsæt herefter brun farin. Lad det små simre i 15-20 minutter. Æblerne burde være kogt ud til mos (de må gerne have lidt struktur) – knug husblassen fri fra vand og rør den ud i æblemossen. Stil herefter æblekompotten på køl indtil brug.
Æblemousse
Udblød husblas i koldt vand. Æblerne skrælles og skæres i små stykker. Kom alle ingredienserne (ej fløden) op i en gryde. Kog det hele mørt i 15 minutter. Æblekompotten sigtes gennem en sigte, så det bliver til en fin æblepuré. Knug husblassen fri fra vand og rør den i æblepureen. Lad æblepureen køle ned, imens du pisker fløden til let flødeskum. Vend æblepureen og flødeskummen sammen.
Befri kagen fra springformen og rengør formen. Kom bunden tilbage i formen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Smør bunden med æblekompot, og skær herefter den anden bund til. Bunden skal være 1 cm i diameter mindre end resten af kagen. Hæld æblemoussen udover kagen. Stil den på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.
Æblegelé
Udblød husblas i koldt vand. Varm æblejuicen op i en gryde og smelt husblassen heri. Køl geléen ned til stuetemperatur og hæld geleen forsigtigt ud over kagen. Stil på kagen på køl i mindst 2 timer.
Marcipanovertræk
Ælt det hele godt sammen og kom massen op i en pose og læg på i 30 minutter. Befri kagen fra springformen og kageplast. Pisk fløden til flødeskum og smør kagens kant op. Udrul marcipanen og rul den omkring kagens kant.
Pynt
Se billederne for inspiration
Tips
Gem lidt mousse og gelé, og støb nogle moussebomber i 3, 5 og 7 cm silikoneforme og stil dem på frost i 3 timer. (se billede nedenfor)
Æblelagkage med fragilitebunde
Jeg kom til at tænke på denne lækre æblelagkage i forbindelse med, da Den Store Bagedyst rullede over skærmen igår (9. september 2015) – WEHU!!!! og jeg som første bagning lavede en MORMOR-roualde. Alle de smage, som er i denne roulade måtte jeg kombinere over i en lagkage til alle mine dejlige gæster, så de kunne få smagsoplevelsen fra programmet.
Jeg lavede derfor denne lagkage med æble og fragilitebunde. Den smagte virkelig godt. En ægte efterårs-lagkage. Den henvender sig virkelig til årstiden nu her.
Håber du er blevet inspireret til en ægte efterårs æblelagkage med fragilitebunde – God fornøjelse!
Flere opskrifter:
Roulade opskrift med rabarber, vanilje og marcipan