Donuts med pistacie, timian, citron og hvid chokolade
15. april 2019

Donuts med pistacie, timian, citron og hvid chokolade

6 donuts
Glutenfri

Ingredienser

Pistaciebund

50 g pistacienødder
50 g mandler
50 g flormelis, Dansukker
50 g æggehvider
2 tsk flormelis, Dansukker
1 nip salt

Lemoncurd

3 blade husblas
4 økologiske citroner, saften (ca. 2,5 dl)
160 g lyst rørsukker, Dansukker
1 æg, str M/L
60 g smør

Timianmousse

3 blade husblas
150 g god hvid chokolade
3 dl piskefløde
1 potte frisk timian

Glaze i 3 farver

6 blade husblas
150 g glukosesirup, Dansukker
150 g hvidt sukker
90 g vand
100 g kondenseret mælk
150 g god hvid chokolade
hvid, gul og grøn pastafarve

I øvrigt

frisk timian
spiseligt bladguld

Fremgangsmåde Udskriv

1
Pistaciebund

Blend pistacienødder, mandler og flormelis til fint mel i en foodprocessor. Pisk æggehviderne med flormelis til en lys og luftig marengs. Vend forsigtigt salt og pistacie-mandelmelet i marengsen. Smør dejen ud på et stykke bagepapir og bag bunden ved 180 grader i 12-15 minutter. Lad bunden køle af inden du udstikker 6 bunde, der passer til dine donutforme. Husk, at der skal være lidt luft ud til kanterne.

2
Lemoncurd

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Kom citronsaft, fintrevet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde og bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme citronlage op i æggemassen og rør sammen. Kom det tilbage i gryden og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme til det tykner. Tilsæt husblas sammen med smørret og rør det ud i massen. Stil citroncreme på køl, og lad den sætte sig. Rør gerne i den undervejs (tager ca. 30 min.). Hæld lemoncurden i en sprøjtepose og smør en ring ud på hver bund.

3
Timianmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Klip timianstængler af en hel potte. Varm langsomt fløden op med timian, så timianen kan trække ud i fløden. Hæld chokoladen i en skål. Når fløden er lun sigtes den over chokoladen, så timianen sies fra. Vrid husblassen for vand og rør den godt ud i flødeblandingen. Hæld moussen i en mindre form, dæk overfladen med husholdningsfilm og lad moussen sætte sig, indtil den er 5 grader varm. Pisk den nu lind og hæld den på sprøjtepose. Sprøjt moussen ud i donutformene, læg en bund med lemoncurden ned mod moussen (du kan også sprøjte en ring af lemoncurden direkte på moussen og lægge en bund ovenpå). Slut af med at sprøjte lidt mere mousse i formene, så kanterne bliver lukket af. Sæt kagerne på frost i min. 5 timer, eller gerne natten over.

4
glaze i 3 farver

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Giv glukosesirup, sukker og vand et lille opkog, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk, og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokoladen, hæld det op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokoladen. Tilsæt den hvide pastafarve og før en stavblender skråt ned i kanden og blend nu glazen blank. Fjern eventuelle luftbobler og del glazen i 3 og indfarv de to af dem i gul og grøn. Lad dem køle ned til omkring 35 grader. Hæld skiftevis hver farve op i en kande.

Befri kagerne fra formen og placer dem på en bagerist – husk at have noget under til at samle overskydende glaze op med. Hæld glazen over den frosne donut i “striber”

5
I øvrigt

Pynt de færdige donuts med frisk timian og bladguld.

Tips

Se videoen for tips og tricks til glaze – bl.a. hvordan man undgår luftbobler i sin glaze.

Dansukker

Jeg har lavet små glutenfri forårskager. Små forårsbebudere, der husker os på, at foråret er på vej, og at solskinnet og de bare ben snart begynder at titte frem.

Jeg har lavet donuts med glutenfri pistaciebund, timianmousse, citron og hvid chokolade. De er søde, cremede og fuldstændig uimodståelige. Og så er de glazed med både hvid, gul og grøn farve, som giver det fineste farvespil.

Der er smæk på timiansmagen, som er frisk og aromatisk, og den bliver ledsaget af den søde, hvide chokolade. Kagerne er smørbløde og smager fantastisk. Disse donuts har dog intet med den klassiske friturestegte donut at gøre; jeg har opbygget disse donuts ligesom en moussekage – med en bund, en curd og en mousse ovenpå. Det er altså kun formen, der gør dem til donuts. Men en donut kan være mange ting.

Sukker betyder mere end du tro for bagværket.

Når jeg bager, bruger jeg som udgangspunkt altid Dansukkers lyse rørsukker. Og det har jeg også gjort i lemoncurden. Jeg bruger lyst rørsukker, fordi smagen er mere fyldig, end smagen i almindelig hvidt sukker. Lyst rørsukker har nemlig noter af karamel, lakrids og noget frugtigt. Det giver en dybde til kagerne, som jeg synes fungerer rigtig godt.

Derudover bruger jeg Dansukkers flormelis i den glutenfrie pistaciebund og glukosesirup i glazen.

Reklame for Dansukker

donuts med citron og timian

Flere opskrifter:

Lemonade donuts 

Hyldeblomst-hindbærkage

Lagkage med appelsin, hindbær og hjemmelavet kagecreme