Små hybentærter med hybensirup og koldskålsmousse
1. august 2016

Små hybentærter med hybensirup og koldskålsmousse

8 små tærter

Ingredienser

Mørdej

150 g hvedemel
50 g flormelis
75 g smør, blødt
1/2 æg, str. M/L

Hybenmarmelade

300 g hyben (vægt efter de er pillet og renset)
1 vaniljestang
125 g lyst rørsukker
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
2 dl vand
1 kanelstang

Hybensirup

500 g hyben (hele)
1 liter vand
1 vaniljestang
200 g lyst rørsukker
1 økologisk citron, skallen og saften heraf

Koldskålmousse med hybensirup

2 blade husblas
1/2 god vaniljestang
30 g lyst rørsukker
1/2 økologisk citron, skallen og saften heraf
3 spsk hybensirup (opskriften ovenfor)
1 dl tykmælk
1 dl piskefløde

Pynt

lidt hybenmarmelade
skovsyre og skovsyreblomster

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mørdej

Sigt mel og flormelis i en stor skål, og smuldre smørret heri mellem hænderne til det ligner revet ost. Ælt ægget ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og på køl i 30 minutter. Herefter rulles dejen ud – ca. 2-3 mm i tykkelsen og placer den udrullede mørdej i tærteformene (små tærteforme 10 cm eller en stor 24 cm). For tærterne med bagepapir og kom bønner heri, og blind bag tærterne i 10 minutter. Fjern bagepapir og bønner, og bag tærterne videre i 10 minutter.

2
Hybenmarmelade

Pluk blomst og stilke af hybene og halver dem. Skrab kernerne ud med en ske (brug gerne handsker, når du arbejder med hypen for en sikkerhedsskyld), og kom de tomme hybenskaller op i en gryde. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mos dem med lidt af sukkeret. Kom vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, citronskal- og saft, vand og kanelstangen op i gryden og bring det i kog under låg. Lad det simre i ca. 30 minutter ved middelvarme. Fjern kanel- og vaniljestangen og blend det til en cremet marmelade. Kom en 1 spsk hybenmarmelade i hver af de bagte tærter.

3
Hybensirup

Fjern blomst og stilk, og skyld dem i koldt vand. Kom hybene og vand i en gryde, og bring i kog. Lad det koge ved middelvarme i 25 minutter. Sigt væsken igennem en sigte og herefter igennem et klæde. Pres og mas godt, så du får saften uf af hybene. Kom væsken op i en ren gryde. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas dem med lidt af sukkeret. Kom herefter den tomme vaniljestang, vaniljesukker, sukker, citronskal- og saft op i gryden og bring det i kog i 10 minutter. Hæld hybensiruppen op i en skoldet flaske og opbevar på køl (kan holde i op til en måned på køl).

Hybensirup kan sagtens undlades for opskriften, men har du tiden må du ikke snyde dig selv. Den smager af sommer! Der bliver en del til overs, som du kan gemme til pandekager, til din morgenmad, til at blande op med vand eller danskvand – en lækker drink 😀

4
Koldskålmousse med hybensirup

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud. Mas dem med lidt af sukkeret. Kom herefter den tomme vaniljestang, vaniljesukker, sukker, citronskal- og saft, og hybensirup op i gryde og bring det i kog. Lad det koge i 2-5 minutter (til sukkeret er opløst). Tag det af varmen og rør den udblødte husblas i citronlagen. Lad den køl af til den er lun. Rør lidt af tykmælken i citronlagen og kom herefter resten af tykmælken op i citronlagen. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den sammen med massen. Smag til med hybensirup og evt. lidt mere citronsaft. Fyld tærterne til kanten med koldskålsmousse og stil dem på køl i 2 timer.

5
Pynt

Se billederne for inspiration.

Tips

Hybensirup kan sagtens undlades for opskriften, men har du tiden må du ikke snyde dig selv. Den smager af sommer! Der bliver en del til overs, som du kan gemme til pandekager, til din morgenmad, til at blande op med vand eller danskvand – en lækker drink.

Små hybentærter

Hybensæsonen er skudt igang og derfor har jeg lavede de lækreste små hypentærter. Måske er det ikke ligefrem kage du som det første tænker på, når du ser en hybenbusk. Jeg tænker på kage konstant og tænker på muligheder i alt, hvad naturen giver os gratis – hurra for den!! Hyben har en fantastisk sødme og smager virkelig af sommer. Hyben kan trylles om til en velsmagende sirup, marmelade, chutney og meget mere! Her er mit bud på små hybentærter med både hybenmarmelade og hybensirup – 3 opskrifter i 1 – here you go. Måske du også skulle prøve min cheesecake med hybenchutney – en kage der virkelig overrasker.

Flere opskrifter:

Babyshower kage med et strejf af blå

Sommerkage med solbær og flødeskum

Hasselnøddesnegle

Eventyrskage, Tommelise

Ribslagkage med mørk chokolade

GemGem