Efterårslagkage med hvid chokolademousse og mørk bærmousse

efterårslagkage_Ditte_julie_jensen2

 

En lækker og smagsfuld efterårslagkage med en luftig hvid chokolademousse og en smagsbombe af en mousse bestående af efterårets lækre mørke bær (brombær og/eller blåbær). Jeg tog 200 g af hvert bær, da jeg elsker blandingen og smagen!

Efterårslagkage med hvid chokolademousse og mørk bærmousse
Til 20 personer

(TIP; Start med den hvide chokolademousse, da den skal stå på køl længe – kan også forberedes flere dage i forvejen)

Blondie – bund
140 g smør
140 g god hvid chokolade
3 æg, str. S/M
75 g lyst rørsukker
60 g hvedemel
En knivspids salt

Smelt smør og hvid chokolade sammen i en tykbundet gryde. Pisk æggene og sukker lyst og luftigt. Vend forsigtigt smørblandingen i æggesnapsen og sigt herefter mel og salt i, og vend det forsigtigt sammen. Hæld dejen op i en springform (25-28 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden og bag bunden ved 180 garder varmluft i ca. 25-30 min. Lad bunden køle helt af. Befri bunden fra springformen og rengør formen. Kom bunden tilbage i formen, og læg kageplast ned langs kanten.

Hvid chokolademousse
3 blade husblas
250 g hvid chokolade
6 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Hak chokoladen groft om kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Hæld den meget varme fløde henover chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til chokoladefløden og rør det sammen. Hæld massen over i en ren skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen, og sæt det på køl i mindst 3 timer til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader). Pisk chokolademousse luftig med en elpisker og hæld moussen ud over bunden. Stil kagen på køl imens du forbereder bær symfoni-moussen.

Mørk bærmousse
4 blade husblas
1 vaniljestang
4 spsk lyst rørsukker
400 g brombær og/eller blåbær (bland dem eller vælg din yndlings)
1 økologisk citron, saft og skal
4 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kog vaniljesukker, sukker, bær, fintrevet citronskal og citronsaft op i en lille gryde i ca. 10 min. Tag det af varmen. Sigt lagen, så du kun har bærsaften tilbage. Rør den udblødte husblas direkte ud i den varme bærsaft og lad det svale, til det er lunt. Pisk i mellemtiden fløden til en let flødeskum. Vend forsigtigt flødeskummet sammen med bærsaften (gerne over 3 omgange). Hæld moussen ud over kagen, og stil kagen tilbage på køl i mindst 3 timer eller gerne natten over.

Pynt
Friske brombær og blåbær
Skovsyrer
Blåbærstøv fra Mill & Mortar

Kagen befries for kageplast og form, og placer kagen på et ønsket fad. Dekorer af med lidt pynt.

GemGem

GemGem

VISSKJUL Kommentarer (53)
 1. Hvor er den flot og helt perfekt til vores piges barnedåb ? Kan den mon laves dagen før og stå på køl samlet? – så det altså kun er pynten der skal på på dagen?

 2. Hej. Den ser lækker ud. Men min mand tåler ikke hvid chokolade. Har du et forslag til hvad der vil være godt sammen med bærmoussen i stedet for?

 3. Hej Ditte,

  Og tak for dine skønne skønne opskrifter. Jeg har dog to spørgsmål:
  Når du hælder en ikke-sat mousse ned i de forme du har i en lagkage, hvorfor flyder det så ikke ud nede i bunden? Det har det gjort hver gang for mig. Hvilket betyder at jeg kun kan lave mousse-kager der forbliver i springformen, hvilket på ingen måde er særlig kønt? Men hvordan gør du?

  Og hver gang jeg laver creamcheese frosting, med rigtig smør, så bliver den for flydende og stivner ikke 🙁
  og hvordan får du din mousse helt glat i finishen?
  Håber du kan hjælpe mig?

  1. Hej Ann.
   Jeg laver aldrig mousser, som sættes andre steder end i forme eller ovenpå bunde mv. De flyder ikke ud. Når du samler en lagkage og hælder mousse udover, har jeg ikke oplevet det du beskrive. ? En af grundende til din frosting bliver flydende er du formentligt pisker din flødeost i, den skal vendes i? Så du beholder stivelsen i osten.
   Når jeg laver mousser, er de ret flydende – på den måde bliver de glatte i overfladen?

   1. Hej igen,
    Det jeg mente var, når du har lavet din mousse som skal ovenpå en bund i en rund form eks. Har du så bare en rund metalform, uden bund i? og så kageplast i selvfølgelig? hvis du kun har en form, uden bund, hvordan flyder der så ikke noget flydende mousse ud forneden, under formen?

    Og når du tager din kageplast af, hvordan hiver den så ikke noget af moussen med?

    1. Som regel støber jeg moussen ovenpå bunden, som er i en springform med kageplast. Hvis jeg støber min mousse omkring kagen, og bruger en kagering som slutter til kagefadet. Sommetider kan lidt godt sive, men ikke meget?
     Jeg befrier kageplast ved hjælp af en kniv?

     1. Tak for dit svar. det sidste du nævnte, når du støber om en kage – hvad er det så for en kagering du bruger og hvilket kagefad? og undskyld de mange spørgsmål – har bare lavet så mange ‘fejl’….og vil så gern ehave et pænt resultat – der bare minder lidt om det absolut fantastiske du laver .er møg misundelig <3

     2. Hvor er du sød – tak ?
      Jeg bruger en fast kagering, som er et par cm større end den springform du har brugt. Den placeres ovenpå et kagefad, kan være et hvilket som helst kagefad, som passer. Håber det lykkes. ??

 4. Hej.

  Når jeg laver bunden kan jeg ikke få den hvide chokolade og smørret til at samle sig. Har du en ide til hvor det går galt? Jeg har lavet bunden før hvor den blev helt perfekt.. er der evt en anden metode til det? ?

  Iøvrigt, det er nogle super flotte kager du laver ??

  1. Tusinde tak ? Smørret og chokolade. Skal varmes stille op, også skal det røres godt sammen, så de bindes sammen. ?

  1. Det må det gerne, men den tilsætter ikke dit kagefad 100%, så lidt af moussen kan evt sive?

 5. Hej Ditte! 🙂

  Sikke en fantastisk kage! Jeg har netop prøvet at gøre dig kunsten efter, men jeg synes der er nogle meget små hvide “klumper” i min bærmousse.. Er det så fordi den er skilt, eller vil man altid kunne se flødeskummet lidt i starten inden den har sat sig?
  Hvis den i så fald er skilt – hvad kan det så være af fejl der er sket undervejs? Har bærsaften været for varm da jeg blandede flødeskummet i, eller hvad kan det være?

  Tak for altid fantastiske opskrifter og rigtig god aften til dig 🙂

  Med venlig hilsen,
  Maria

  1. Hej Maria 🙂

   Dejligt at høre og tusinde tak!
   Bærmoussen skal ikke indeholde hvid “klumper”. Det lyder til, at det er bærsaft og flødeskum, som ikke er vendt nok sammen. Har du gjort det over 3 omgange, så du sikre dig at massen er homogen og luftig? 🙂

   1. Hej Ditte,

    Tusind tak for hurtigt svar 🙂
    Ja, jeg puttede først lidt flødeskum over i bærsaften, og så lidt bærsaft over i flødeskummet, sådan fortsatte jeg til det hele var blandet sammen, og så vendte jeg det forsigtigt rundt. Da jeg var færdig med at vende det rundt, og så hældte det ud på kagen, er der de her små hvide, grynede klumper 🙁

    Mvh. Maria

    1. Så lyder det faktisk mere som om den er skilt. Bærsaften har højst sandsyneligt været for kold, og din flødeskum pisket lidt for fast. På den måde har du utrolig kort arbejdstid, og den skilter let. Din bærsaft skal være lun, ikke kold. Og flødeskummen skal være let pisket 🙂

     1. Tusind tak for hjælpen, hvor er du sød at du tager dig tid til at hjælpe mig! 🙂
      Jeg vil prøve med en lidt lunere bærsaft og lettere pisket flødeskum næste gang 🙂
      Rigtig god weekend!

 6. Hej Ditte,
  Lækre kager fra dig gang på gang! Får lyst til at gå i gang med det samme ?
  Tænkte på om man kan bruge frosne bær til denne kage? Eller om det bliver for flydende, når de tør op grundet is/vand?

  I øvrigt flot ny side du har fået ?

  1. Du kan godt bruge frosne bær til moussen, gør jeg oftes selv. Du kan ikke pynte med frosne bær, det vil blive noget gris 🙂

   Tusinde tak !! 😀

  2. Jeg skal lave en 30×40 dåbskage, som skal betrækkes med marcipan.
   Tænker du, jeg kan bruge din opskrift her (tilpasset i mængde selvfølgelig) og så med en lys bund på toppen – eller risikerer jeg, at de to lag mousse kollapser af vægten??
   På forhånd tak.

 7. Jeg skal lave en 30×40 dåbskage, som skal betrækkes med marcipan.
  Tænker du, jeg kan bruge din opskrift her (tilpasset i mængde selvfølgelig) og så med en lys bund på toppen – eller risikerer jeg, at de to lag mousse kollapser af vægten??
  På forhånd tak.

   1. Tusind tak Ditte – og tak for alle dine smukke og inspirerende opskrifter og ikke mindst billeder ???

 8. Hej Ditte
  Vil prøve at lave denne lækre kage til min søns 2 års fødselsdag i weekenden – har bare lige et spørgsmål til størrelsen; Du skriver til 20 pers ? Vi bliver 15 voksne – men er i tvivl om der vil være nok i en kage ? De er kageglade og kommer til eftermiddagskaffe 🙂
  Tak for hjælpen og altid dejlig inspiration.
  Mange hilsner Sarah

  1. Hvis de er kageglade og godt kan lide et stykke kage, så lav 2 kager 😉 Det havde jeg gjort. hihi – min familie er også kageglade 😉

 9. Hej Ditte

  Er denne bund meget tung? Jeg skal lave en kage med 3 bunde – så overvejer denne nederst, og så to almindelig vanilje-lagkagebunde ovenpå – med chokolademousse i mellem.

  Ved du om der kan tilsættes lakridspulver i bunden, hvis man ønsker smag af lakrids?

  FLOT kage!

  Mvh Mette

  1. Hej Mette
   Tusinde tak 🙂
   Bunden er ikke tung, men en lækker rig chokoladebund, som bestemt godt kan lide et straf af lakrids. Jeg vil ikke anbefale dig, at bruge denne bund sammen med en andre bunde og en chokolademousse. Den har brug for lidt en for bærmousse – lidt friskhed 🙂
   Kh Ditte

   1. Tak for dit hurtige svar! 🙂

    Der kommer også en bærkompot i – som gerne skulle give friskheden. Min udfordring er, at den skal kunne tåle at stå fremme i mange timer uden køl, og har fundet en hvid chokolademousse uden fløde, som jeg tænker, at jeg vil bruge sammen med en bærkompot.

    Kh Mette

 10. Hej Ditte

  Først lige: sikke en smuk kage!
  Så et spørgsmål:
  Hvor lang tid skal den hvide chokolade mousse ca. piskes? Hvor stiv skal den være før den skal hældes udover bunden?

  Mvh Louise

  1. Det kan jeg faktisk ikke sige, for det kan tage 5 min eller 10 min. Den skal piskes til en cremet og blank “mayo”-agtig konsistens 🙂 Håber det hjalp lidt.
   Kh DItte

 11. Hej Julie.

  Vildt flot kage, som jeg nu er givet mig i kast med til min søns 2 års fødselsdag i morgen.
  Desværre ser det ud til at min bærmousse er skilt! Øv!
  Kan det godt bruges selv om, eller vil det påvirke smagen?
  Og jeg har lavet dobbelt portion (skal lave to kager ) kan det have noget med det at gøre? Tænker måske selv at fløden var pisket lidt for meget. Er det bedre at lave den af to omgange tror du?

  Super lækker blog du har! Mums?

  1. Tusind tak Celina!!
   Den vil smage skilt, altså en smule smøragtig. Jeg kan ikke helt vurdere, om du kan arbejde med det 🙂 Jeg kan ikke selv lide smagen af en skilt mousse, men oftes kan “ikke-bage-folk” smage det på samme måde som nogle der bager meget, med mindre den er meget skilt… Årh det er svært!
   Hvis din fløde har været for hårdt pisket, vil den skille, din bærsaft kan også være blevet for kold – men du kan sagtens lave dobbelt portion.
   Kh Ditte 🙂

 12. Hej Ditte Julie

  Jeg fik denne kage til en fødselsdag sidste år og i vil jeg selv prøve at lave den fordi den var så lækker !

  Mit spørgsmål er om mousserne skal køles i skålene og så samles – eller skal det hele samles og køles ned på en gang?
  Og hvor længe skal det hele køles?

  Venlig hilsen
  Thea

  1. Nej, det kan du ikke. Når mousserne er lavet, skal de på kagen – dog ikke den hvide chokolademousse. Den kan godt tåle alt blive lavet på forhånd.

 13. Hej. Har du et holdt tip til den hvide chokolade mousse, så den ikke skæller eller grynder. 🙂

 14. Hej Ditte

  Min hvide chokolademousse skilte da jeg begyndte at piske i den. Det skete efter jeg havde pisket i 15sek.
  Har jeg pisket den for hårdt eller ved du hvad der kunne havde været gået galt? så det ikke sker næste gang.

  Har aldrig prøvet at dine opskrifter ikke er lykkedes.

  1. Det lyder til, at din chokolademousse ikke har været helt kold nok, for så kan den nemlig godt finde på at skille. Har chokoladen sat sig fuldstændig, kan den ikke nå at skille på 15 sekunder 🙂

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.