Kalenderen siger sommer, og vejret har være dejlig sommeragtigt længe, og derfor er det også allerede tid til at høste hyldeblomster og lave hjemmelavet hyldeblomstsaft.
Det er simpelthen så lækkert! Elsker vi har så meget i vores natur vi kan bruge fornuftigt! Det er en gave at vores natur gemmer på så mange spiselige gotter.
Hyldeblomstsaft kan anvendes i sin rene form, eller blandet op med lidt vand eller danskvand. Her i sommervarmen må der også gerne komme en lille sjus i. Du kan også bruge essensen til en omgang hjemmelavet lemonade. Jeg bruger også hyldeblomstsaft i mine kager, cremer og mousser. Derfor skal jeg også i gang med at lave endnu en portion.
HJEMMELAVET HYLDEBLOMSTSAFT
Ca. 3 flasker
900 g lyst rørsukker
1,5 l vand
40-50 hyldeblomstskærme
2 økologiske citroner
2 økologiske lime
Rørsukker og vand bringes i kog i en stor gryde. Når sukkeret er opløst, tilsættes fintrevet citronskal og limeskal fra en af hver af citrusfrugterne. Citroner og lime skæres i skiver og fjern skal og den hvide hinde grundet bitterhed. Giv dem et let klem, inden de kommes i lagen for at frigive lidt saft. Tilsæt hyldeblomstskærmene (fjern så meget stilk som muligt, da de kan være bitre). Tag gryden af varmen, og lad den køle lidt ned. Sæt gryden på køl i 4 dage. Rør gerne i den mindst to gange dagligt.
Efter 3-4 dage sigtes massen igennem en sigte og herefter et klæde. Pres al saften ud af hyldeblomstskærmene. Hæld hyldeblomstsaften på skoldede flasker, og opbevar på køl.
BLANDINGSFORHOLD
– til kager: ufortyndet
– til hyldeblomstdrik: 1 del til 3-4 dele vand
– til drinks: tilsættes ufortyndet til hvidvin, champagne, vermouth el.lign. eller brugesi aperitiffer.