Roulade med æble, krydderier og hvid chokoladecreme

Jeg rider videre på sæsonens æblebølge og serverer roulade med æble, krydderier og hvid chokolade for jer i dagens anledning. Selve rouladen har jeg bagt med (surpriiiiice) mit kagekrydderi: cake factor. Hvis jeg “kun” måtte bruge cake factor én gang om året, skulle det altså være lige præcis i denne sæson. Årstidens frugter og den spirende hygge indendørs, råber næsten på cake factor. Kan I høre det? 😁

ÆBLESÆSON

Den krydrede rouladebund bliver ledsaget af en frisk og saftig æblegrød, som får modspil af en cremet hvid chokoladecreme. Derudover har jeg klædt rouladen på til fest (aka. marcipan) og pyntet med æblegrød og spiselige blomster. Det cremefarvede ydre, de farvefine krysantemum og den tydelige swirl i den mørke dej. En ægte efterårsroulade, perfekt som weekendbagning.

opskrift med aeble

EN HYLDEST TIL ROULADEN

Den kære roulade har virkelig fået et comeback. Og med rette, synes jeg. Den er blevet en sikker kagevinder for mig i dag. Det var den bestemt ikke i starten, skulle jeg hilse at sige. Efter 28 forsøg på en roulade til mit første program i Den store Bagedyst, svor jeg, at jeg aldrig mere skulle bage roulade. Mig og roulade kunne bare ikke komme godt ud af det med hinanden. Da vi så skulle lave noget med roulade igen i 5. program af bagedysten, knækkede jeg koden og fandt frem til en rouladeopskrift, som fungerer for mig hver eneste gang. Derfor er det i dag en kage, jeg igen og igen vender tilbage til, fordi jeg ved, at den holder.

ROULADEIDÈER

Det er min faste go to-opskrift på bund, jeg bruger i alle mine roulader. Jeg håber, at opskriften – og mine andre opskrifter på roulader med vanilje og rabarber, eller en juleroulade på fransk manér, eller endnu en juleroulade med abrikos og sidst men ikke mindst en krydderroualde – kan hjælpe dig til også at knække rouladekoden. For det er nemlig slet ikke så svært, som det kan se ud.Dertil kan man pynte den, som man vil. Det er kun din fantasi, der sætter grænser: blomster, nødder, hvad du lige føler for. eller evt. har liggende af pynterester!

Hvad er jeres forhold til rouladen? Er det en sikker vinder, eller har I ikke rigtig turde at kaste jer ud i det endnu?

roulade med aeble

opskrift på roulade

VELSMAGENDE ROULADE MED KRYDDERIER OG ÆBLE

til 6-8 personer

(Du kan både anvende æbler, pærer, blommer eller andre lækre efterårsfrugter – alt falder ned fra træerne lige nu – det er bare med at udnytte det)

HVID CHOKOLADECREME

1,5 blad husblas
150 g god hvid chokolade (evt. Callebaut)
3 dl piskefløde

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 min. Hak chokoladen groft om kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Hæld den meget varme fløde henover chokoladen og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Tilsæt straks den afdryppede, udblødte husblas til chokoladefløden og rør det sammen. Hæld massen over i en ren skål, dæk overfladen med husholdningsfilm, der trykkes helt ned på overfladen, og sæt det på køl i mindst 3 timer til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader).

OPSKRIFT PÅ ÆBLEGRØD

2 blade husblas
450 g skrællede æbler
100 g lyst rørsukker
2 økologiske citroner, saften og skal
65 g brun farin

Udblød husblassen i koldt vand. Skræl æblerne og fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker. Kom æblestykkerne op i en gryde sammen med sukkeret og citron (både skal og saft). Kog æblerne i ca. 5-10 min Tilsæt herefter brun farin, og lad det små simre i 15-20 min. Æblerne burde være kogt ud til mos (de må gerne have lidt struktur) – knug husblassen fri fra vand og rør den ud i æblemossen. Stil herefter æblegrøden på køl indtil brug.

KRYDRET ROULADE

100 g æggeblommer (5 æg, str. M/L)
100 g lyst rørsukker
2 tsk vaniljesukker
160 g æggehvider
20 g lyst rørsukker
60 g FINAX Kage Hvedemel
1 tsk bagepulver
1,5 tsk cake factor, mit kagekrydderi

Del æggene op i æggeblommer og æggehvider – ca. 5 æg til målene. Pisk 100 g æggeblommer, 100 g lyst rørsukker og vaniljesukker sammen til en tyk og luftig æggesnaps. Æggehviderne piskes let, og de 20 g sukker tilsættes og piskes stive. Vend mel, bagepulver og cake factor i æggesnapsen og bagefter vendes æggehviderne forsigtig i. Fordel dejen på en bageplade beklædt med bagepapir og bag ved 190 gram varmluft i ca. 10-15 min. Når den kommer ud af ovnen, vendes den ud på et nyt stykke bagepapir og rulles med det samme i et rent viskestykke. Derefter skal den på køl. På den måde holder den form som en roulade og ikke revner.

I ØVRIGT
200 g ren rå marcipan
spiselige blomster

Pisk den kolde chokoladecreme luftig med en elpisker. Rul rouladen ud og smør cremen udover rouladen (gem 2 spsk creme, som lim til marcipanen). Smør herefter næsten al æblegrøden udover cremen (gem lidt til pynt) og rul roulade sammen. Læg rouladen på køl imens marcipanen udrulles.

Udrul marcipan på et let drysset flormelis-bord (35-40 cm lang og 15 cm bred). Tag rouladen fra køl og smør det gemte chokoladecreme udover rouladen og rul rouladen ind i marcipanomslaget. Skær marcipanen til, så den passer til rouladen. Placer den på et fad og dekorer overfladen med resten af æblegrøden og spiselige blomster.

nem aeble roulade

hvid chokoladecreme roulade aeble

DEL
VISSKJUL Kommentarer (0)

Skriv en kommentar

Your email address will not be published.