Pæretærte m. vanilje og lime

6-8 personer

En fin og elegant tærte med pære og vanilje.

I denne opskrift får du en masse herlige teknikker med til det søde køkken.

Lav en herlig mousse, der ikke skiller, spider glaze, koraller og en sprød mørdej.

Ingredienser

VANILJEMOUSSE

2 blade husblas
1 økologisk lime, skallen og saften heraf
50 g lyst rørsukker
50 g skyr
1 tsk vaniljepasta
2 dl piskefløde

MØRDEJ

60 g flormelis
2 tsk vaniljepasta
150 g kage hvedemel
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

MANDELFRANGIPANE

80 g mandler uden hinde
80 g smør, blødt
80 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
1 nip havsalt

PÆREKOMPOT MED TIMIAN

2 pærer
1 tsk vaniljepasta
0,5 dl vand
1 økologisk lime, skallen heraf
1 kvist timian

CRUMBLE

50 g kage hvedemel
50 g smør, blødt
50 g rørsukker

KORALLER

10 g kage hvedemel
80 g vand
25 g smagsneutral olie
0,5 tsk grøn pastafarve

GLAZE MED SPIND

2,5 blade husblas
50 g hvidt sukker
100 g sødmælk
120 g god hvid chokolade, fint hakket
125 g mirror gelé
grøn pastafarve
hvid pastafarve
1 spsk mirror gelé

Fremgangsmåde Udskriv

1
VANILJEMOUSSE

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom limeskal og  -saft og sukker i en gryde og bring i kog. Tag gryden af varmen når sukkeret er opløst. Vrid husblas fri for vand og rør den ud i den lagen. Lad lagen svale kort. Vend skyr og vaniljepasta i lagen. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den i massen. Hæld moussen op i en silikoneform (20 cm diameter). Stil den på frys i minimum 2-3 timer.

2
MØRDEJ

Kom flormelis, vanilje og mel op i en skål. Smuldr smør i ned skålen mellem hænderne. Smuldr til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommer. Stop med at ælte så snart når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose på køl i minimum 30 minutter.

3
MANDELFRANGIPAN

Hak mandler til fint mel. Ælt smør, sukker og mandelmel sammen. Tilsæt æg og salt og ælt det godt sammen.

Rul mørdejen ud i 2 mm tykkelse. Kom mørdejen i en rund tærteform (22 cm i diameter). Fyld mandelfrangipan den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle af i formen.

4
PÆREKOMPOT M. TIMIAN

Skræl pærer og skær dem i fine tern. Kom pærestykkerne i en gryde med vanilje, vand, limeskal og timiankvist. Kog pærerne møre. Når vandet er fordampet fjernes timiankvisten og pærerne moses med en gaffel. Lad kompotten køle af.

5
CRUMBLE

Ælt alle ingredienser sammen. Smuldr dejen på en bageplade med bagepapir. Bag ved 200 grader varmluft i 10-12 minutter. Husk jævnligt at røre i din crumble mens den er i ovnen.

6
KORALLER

Rør mel, vand og olie sammen i en skål. Tilsæt farve. Hæld ca. halvdelen af massen ud på en varm pande. Steg ved jævn varme. Korallen er færdig, når olien ikke sprutter længere – den må ikke blive brun. Tag forsigtigt korallen af panden. Lav en koral mere. Placér dem på et stykke køkkenrulle. Lad dem afkøle og bræk forsigtigt korallerne i mindre stykker.

7
GLAZE M. SPIND

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hæld sukker og sødmælk op i en gryde og bring det i kog ved middelvarme. Sukkeret skal være smeltet. Hak chokolade og kom i en høj kande. Hæld den varme mælkebladning op til chokoladen. Tilsæt den udblødte husblas og mirror gelé. Tilsæt grøn pastafarve og blend det sammen med en stavblender. Lad glazen køle ned til ca. 35 grader. Rør hvid pastafarve og 1 spsk mirror gelé sammen i en lille skål.

Befri moussen fra sin form og placér den på en bagerist – husk at have noget under til at samle overskydende glaze op. Hæld glazen over den moussen. Hav en palet klar. Dyp paletten i den hvide gelé og træk hen kagen, som netop er glazet med grøn.

8
SAMLING

Tag tærten med frangipane og placér på dit serveringsfad. Smør herefter pærekompot på toppen. Placér moussen på toppen. Kom crumble langs kanten sammen med koraller. Pynt kagen med frisk timian.