Æblelagkage m. æblegrød og marcipan
10-12 personer
Glutenfri
Den klassiske æblekage forvandlet til en elegant æblelagkage svøbt i hvid chokolade og marcipanbånd.
Mormor klassikerens smage er genbrugt men i nye klæder. I mellem nøddebunde gemmer sig en hjemmelavt æblegrød og en frisk mousse af æbler.
Lagkagen er pyntet med moussebomber og marcipan.
Ingredienser
FRAGILITEBUNDE
110 g æggehvider
225 g lyst rørsukker
150 g ren rå marcipan
40 g æggehvider
90 g hasselnødder
ÆBLEGRØD
2 blade husblas
450 g æbler uden skræl
100 g lyst rørsukker
2 økologiske citroner, saften og skallen heraf
65 g brun farin
ÆBLEMOUSSE
5 blade husblas
700 g æbler
1,5 økologisk citron, saften og skallen heraf
1 dl ufiltreret æblemost med ingefær (fra Løgismose – købes i Netto bl.a.)
1 tsk vaniljepulver
3 spsk lyst rørsukker
2,5 dl piskefløde
MARCIPANBÅND
200 g ren rå marcipan
100 g flormelis
30 g glukosesirup
1 dl piskefløde, til opsmøring
I ØVRIGT
50 g god hvid chokolade
lidt sølvstøv
grøn skovsyrer
Fremgangsmåde Udskriv
FRAGILITEBUNDE
Æggehvider (110 g) og sukker piskes til en sej marengs. Riv marcipan og ælt godt sammen med æggehvider (40 g). Vend marengsen i marcipanmassen over 3 omgange – vær forsigtig så luften ikke slås ud af marengsen. Hak hasselnødder fint og vend dem i dejen. Fordel dejen i en justerbar kagering fra By Ditte Julie (24 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden. Bag bunden ved 180 grader varmluft i ca. 20 minutter. Lad bunden køle af inden kagen kan samles.
ÆBLEGRØD
Udblød husblas i koldt vand. Skræl æbler og fjern kernehuset. Skær dem i mindre stykker. Kom æblestykkerne op i en gryde sammen med sukker og citronskal og -saft. Kog æblerne i ca. 5-10 minutter. Tilsæt herefter brun farin og lad det små simre i 15-20 minutter. Æblerne burde være kogt ud til mos (de må gerne have lidt struktur) – knug husblassen fri fra vand og rør den ud i æblemossen. Stil herefter æblegrøden på køl indtil brug.
ÆBLEMOUSSE
Udblød husblas i koldt vand. Skræl æbler og skær i små stykker. Kom alle ingredienser (ikke fløde) op i en gryde og kog det hele mørt i 15 minutter. Sigt æbleblandingen så det bliver en puré. Knug husblas fri fra vand og rør den i æblepureen. Tag lidt fra og støb i små halvkugler af silikone. Stil moussekuglerne på frys i minimum 2-3 timer. Lad resten af æblepuréen køle ned mens du pisker fløden til en let flødeskum. Vend æblepuréen og flødeskummen sammen.
Befri bunden fra kageringen og rengør formen. Kom bunden tilbage i formen og læg et stykke kageplast ned langs kanten. Smør bunden med æblegrød og hæld herefter æblemoussen udover grøden. Stil den på køl i minimum 3 timer eller gerne natten over.
MARCIPANBÅND
Ælt det hele godt sammen og kom massen op i en pose. Læg på køl i 30 minutter. Befri kagen fra springformen og kageplast. Pisk fløde til flødeskum og smør kagens kant op med flødeskum. Udrul marcipanen og skær marcipanbåndet med en By Ditte Julie kagerulle med skæreskiver, så det passer til kagens højde og rul den herefter omkring kagen.
I ØVRIGT
Blend chokolade i en mini hakker og kom op i en frysepose. Drys lidt sølvstøv ned til chokoladen og ryst posen godt.
Befri æblehalvkuglerne og placér dem på kagen, som du ønsker, og dekorér med chokoladekrymmel og skovsyrer.