Appelsintærte m. marengs

6-8 personer

En dekorativ tærte med smag af flotte, orange appelsiner.

Der er appelsin i størstedelen af denne runde tærtes elementer – der er nemlig smag af appelsin i både mørdejen, nøddekaramellen og ikke mindst en appelsincurd.

På toppen har jeg sprøjtet en fløjlsblød kridhvid marengs.

Ingredienser

Appelsin mørdej

60 g flormelis
150 g kage hvedemel
1 økologisk appelsin, skallen heraf
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Mandelkaramel m. appelsin

40 g lyst rørsukker
30 g smør
30 ml piskefløde
1/2 spsk honning
75 g mandler
1 økologisk appelsin, skallen heraf
100 g mandelnougat

Appelsin curd

1,5 blad husblas
2 økologiske appelsiner, skallen fra 1 og saften fra 2
160 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
60 g smør

Marengs

30 g hvidt sukker
30 g æggehvider

I øvrigt

gule violblomster
guldstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
Appelsin mørdej

Kom flormelis, mel og appelsinskal op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose på køl i 30 minutter eller til du skal bruge den.

2
Mandelkaramel m. appelsin

Kom sukker, smør, fløde og honning i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel men dog ikke for tyk. Tag gryden af varmen. Hak mandler fint og kom dem i karamellen sammen med appelsinskal.

Udrul mørdejen i 2 mm tykkelse og kom den op i en rund tærteform fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Placér den på en bageplade beklædt med bagepapir. Fyld mandelkaramellen i den ubagte tærte og bag tærten ved 180 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle en smule i formen og befri herefter tærten fra formen. Placér tærten på et serveringsfad.

Smelt mandelnougat og smør det ud over tærten. Stil tærten på køl.

3
Appelsin curd

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom appelsinskal og -saft og halvdelen af sukkeret op i en gryde. Bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og æg sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme appelsinlage op i æggemassen og rør det sammen. Kom blandingen tilbage i gryden og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved middelvarme indtil det tykner. Tilsæt husblas sammen med smør og rør det ud i massen. Hæld cremen over tærten og stil den på køl til cremen sætter sig.

4
Marengs

Begge dele kommes i en skål over et vandbad indtil sukkeret er opløst. Pisk herefter til en sej marengs. Kom marengsen på en sprøjtepose med en aflang tylle med et svaj.

5
I øvrigt

Sprøjt en vifte af marengs på toppen af tærten. Pynt med blomster og støv.