Bærlagkage med smørcreme

8-10 personer

Ingen fødselsdag eller fest uden kage. Her er et festfyrværkeri af en lagkage med klassiske vaniljelagkagebunde, smørcreme på hvid chokolade, ganache og en masse jordbær – en rigtig sommerlagkage!

I dette bagekursus guider jeg dig hele vejen fra A til Z og sammen skal vi bage denne jordbærlagkage.

Ingredienser

LAGKAGEBUNDE

175 g lyst rørsukker
3 æg, str. M/L
1-2 tsk vaniljepasta
80 g kage hvedemel
80 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver

VANILJECREME

20 g majsstivelse
2 dl sødmælk
2 æggeblommer
1 tsk vaniljepasta
2 spsk lyst rørsukker

Jordbærcreme

200 g jordbær, friske eller frosne
2 spsk lyst rørsukker
1 økologisk citron, skallen og saften heraf 
2 spsk maizena
2 tsk vand
2 æggeblommer
2 æg 

Jordbærsylt

150 g friske jordbær
friskkværnet peber
0,5 citron, skallen og saften heraf
1 spsk flormelis
1 tsk vaniljepasta

I øvrigt

2 dl piskefløde

Smørcreme

600 g smør, blødt
600 g flormelis
3 tsk vaniljepasta
200 g god hvid chokolade
400 g flødeost

Bærganache

100 g jordbærpuré
ca. 0,5 dl piskefløde
160 g god hvid chokolade

I øvrigt

friske jordbær
spiselige blomster

Fremgangsmåde Udskriv

1
LAGKAGEBUNDE

Pisk sukker, æg og vanilje til en lys og luftig masse. Sigt hvedemel, kartoffelmel og bagepulver i og vend det forsigtigt i dejen. Hæld det herefter i en justerbar kagering (20 cm i diameter). Bag bunden ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter.

Del din bund i 3 eller 2 lige store bunde med en savtakket kniv.

2
VANILJECREME

Rør maizena ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vanilje og sukker til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Hæld den varme mælkeblanding hurtigt op i æggeblandingen og kom den herefter straks tilbage i gryden. Varm cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Cremen skal koge i ca. 1-2 minutter. Tag gryden af varmen, og hæld cremen i en pose og læg den på køl til den er helt kold (3-5 grader).

3
Jordbærcreme

Kom jordbær, sukker og citronskal og -saft op i en gryde og kog det op til sukkeret er opløst. Brug en stavblender til at blende blandingen fint. Opløs maizena i vand og bland herefter æggeblommer og æg i maizenaen og rør det sammen til en homogen massen. Hæld den blendede jordbærblandingen hurtigt op i æggeblandingen og kom den herefter straks tilbage i gryden. Pisk indtil massen begynder at tykne og tag derefter gryden af varmen. Kom den i en frysepose og på køl i minimum 2-3 timer eller indtil cremen er omkring 3-5 grader. 

4
Jordbærsylt

Skær jordbær i mindre stykker og kom i en skål. Tilsæt de øvrige ingredienser. Lad sylten stå til den skal bruges.

5
I øvrigt

Tag både vanilje- og jordbærcremen ud fra køleskabet, og pisk dem lind med en elpisker. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den sammen med den kolde vanilje- og jordbærcreme. Vend en smule af hver blandingen sammen og tilsæt en smule ad gangen. Hæld cremen på en sprøjtepose.

6
Smørcreme

Pisk smør, flormelis og vaniljepasta til en hvid og luftig masse. Smelt chokolade og lad køle. Rør flødeost i smørblandingen. Tilsæt den smeltede chokolade mens flødeosten røres i.

Kom ca. 1/3 på en sprøjtepose med en stor rund tylle fra By Ditte Julie. Resten af smørcremen skal bruges til at smøre kagen op.

Placér en justerbar kagering på et serveringsfad og for med et stykke kageplast. Placér en bund heri. Sprøjt en krans af smørcreme. Sprøjt et lag af vaniljejordbærcreme. Placér et lag af jordbærsylt her på. Placér en bund herpå og pres let. Gentag samme proces med smørcreme, vaniljejordbærcreme og jordbærsylt. Placér endnu en bund herpå og pres let. Stil kagen på frys i et lille kvarter, så den kan sætte sig en smule.

7
Opsmøring med smørcreme

Befri kagen fra kagering og kageplast. Brug en kagespartel (evt. denne fra By Ditte Julie) og placér enkelte portioner af smørcreme på siden af den lagkage. Fordel cremen på kagen. Først lag behøver ikke at blive smurt skarpt op, men er blot for at dække kagen med smørcreme. Stil kagen på frys et kort øjeblik, så cremen sætter sig en smule.

Tag kagen fra frys og kom ende et lag på kagen. Denne gang smøres kagen en smule mere skarpt op. Brug evt. en chokoladeskraber som denne. Stil kagen på frys igen.

Fortsæt til din kage har dét udtryk, du ønsker. Jeg har indfarvet en lille portion smørcreme i rosa pastafarve og lavet en marmoreret effekt.

8
Bærganache

Varm puré op i en gryde under låg. Sigt blandingen så du har saften tilbage. Du skal bruge 1 dl væske, så tilsæt fløde indtil du rammer 1 dl. Hak chokolade. Varm forsigtigt væsken op igen til lige under kogepunktet. Hæld væsken over chokoladen. Rør det godt sammen til en blød ganache. Kom ganachen på en sprøjtepose og lad den køle på køkkenbordet.

Når ganachen er kølet sprøjtes den over kagen (se videoen).

9
I øvrigt

Brug det sidste smørcreme til at sprøjte en krans af smørcreme på kagens top. Pynt med friske jordbær og spiselige blomster.