Bamseboller/fødselsdagsboller

12 boller

Helt klassiske sødmælksboller til fødselsdagsbordet.

Hvor holder jeg dog bare helt utrolig meget af en nybagt, lys hvedebolle med et godt lag smør. Det er bare et must til enhver fødselsdag.

Til børnefødselsdagene går de for bamseboller herhjemme.

Ingredienser

Dej

75 g smør
2,5 dl sødmælk
25 g gær
2 æg, str M/L
50 g lyst rørsukker
500-600 g hvedemel
1 tsk salt
2 spsk olie, olivenolie eller smagsneutralt olie

I øvrigt

1 æg til pensling

Fremgangsmåde Udskriv

1
Dej

Smelt smør i en gryde og tag det af varmen, når det er smeltet. Tilsæt mælk. Når smør/mælke-blandingen er lillefingervarm hældes den i en røreskål. Opløs gær heri. Tilsæt æg og sukker og rør det sammen. Tilsæt mel (start med 500 g) lidt efter lidt mælkeblandingen, til du har en blank og glat dej. Når dejen har æltet i 5-10 minutter tilsættes salt. Ælt dejen i yderligere 5 minutter.

Kom olie på hænderne og på bordet. Spænd dejen op ved at folde dejen ind under sig selv, så der formes en kugle. Kom dejen tilbage i skålen. Spænd husholdningsfilm over skålen (så dannes der drivhuseffekt og dejen holdes fugtig). Kom herefter et rent viskestykke over. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time.

2
I ØVRIGT

Kom lidt olie på hænderne og på bordet. Kom dejen forsigtigt ud på bordet og skær dejen ud i 12 lige store stykker. Tag hver klump dej og spænd forsigtigt op. Tril herefter en fin bolle.

Gentag med resten af bollerne og kom dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom et rent viskestykke over. Lad dem efterhæve i 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Pensl bollerne med et sammenpisket æg. Bag bollerne i ovnen i 12-15 minutter.

Tips

Bagværk er bare allerbedst nybagt. Har du ikke tid til hævetiden lige før bollerne skal nydes, kan du i stedet lade dem koldhæve natten over, klar til ovnen til morgen, eller du kan fryse bollerne før de bliver bagt. Når du tager dem fra frys skal de direkte i ovnen og blot bage en smule længere end ellers.