Blåbærtærte m. kaffe og nougat

6-8 personer

Jeg synes virkelig, at denne tærte har det smukkeste og et helt aldeles elegant udtryk.

Blåbær giver bare så utrolig fin en rosa nuance, som her i denne bærmousse.

Den sprøde mørdej har fået et touch af kaffe på samme vis som nøddekaramellen.

Ingredienser

Blåbærmousse

2 blade husblas
200 g blåbær, friske eller frosne
2 spsk lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
2 dl piskefløde

Mørdej

150 g kage hvedemel
60 g flormelis
1 tsk instant kaffe
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Blåbærmarmelade

200 g blåbær, friske eller frosne
100 g syltesukker

Nøddekaramel m. kaffe

40 g lyst rørsukker
30 g smør
30 ml piskefløde
1/2 spsk honning
1 tsk instant kaffe
75 g hasselnødder

Nougat
Glaze

6 blade husblas
150 g glukosesirup
150 g hvidt sukker
90 g vand
100 g kondenseret mælk
150 g god hvid chokolade
mørk rosa pastafarve fra By Ditte Julie
pink støv

Chokoladebånd

100 g god hvid chokolade
pink støv
rosa pulverfarve

Marengs

50 g æggehvider
50 g hvidt sukker
50 g flormelis
pink støv

I øvrigt

instant kaffe
friske blåbær
skovsyre

Fremgangsmåde Udskriv

1
Blåbærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom blåbær, sukker, vanilje og citronskal og -saft op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre til sukkeret er opløst, og blåbærrene er kogt møre. Sigt det så du kun har saften tilbage. Rør den udblødte husblas ud i den varme saft og lad det svale. Pisk piskefløde til en let skum og vend blåbærsaften forsigtigt i flødeskummen. Kom moussen i en firkantet indsatsform fra By Ditte Julie (17×17 cm) og sæt moussen på frys i minimum 5-6 timer.

2
Mørdej

Kom flormelis, mel og instant kaffe op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en frysepose på køl i ca. 30 minutter eller til du skal bruge den.

3
Blåbærmarmelade

Kom det hele op i en gryde og bring det i kog. Lad det simre til det tykner. Blend det fint. Lad den køle. Kom den på et skoldet glas og gem den til senere.

4
Nøddekaramel m. kaffe

Kom sukker, smør, fløde, honning og kaffe i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel, men ikke for tyk. Tag gryden af varmen. Hak nødder fint, evt. i en foodprocessor, og kom dem i karamellen.

Udrul mørdejen i 2 mm tykkelse og kom den op i en firkantet tærteform fra By Ditte Julie (21×21 cm). Placér den på en bageplade beklædt med bagepapir. Fyld nøddekaramellen i den ubagte tærte og bag tærten ved 180 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle en smule i formen og befri herefter tærten fra formen.

5
Nougat

Smelt nougat og smør det ud over nøddekaramellen. Sæt den på køl til nougaten har sat sig. Smør herefter blåbærmarmeladen ud på nougaten.

6
Glaze

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Giv glukosesirup, sukker og vand et lille opkog indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt ud i massen. Hak chokolade og kom den op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokoladen. Kom pastafarve og en støv i glazen. Blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes luftbobler, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes. Lad glazen køle til 35-37 grader.

Befri moussen fra indsatsformen og placér den på en rist med noget under, som tager overskydende glaze. Hæld glazen over moussen. Placér tærten på et serveringsfad og placér moussen på tærten.

7
Chokoladebånd

Temperér chokolade og indfarv den. Smør den ud i et tyndt lag på et stykke kageplast med en kagespartel fra By Ditte Julie. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 2,5 cm). Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere inden du fjerner kageplasten.

Da det er en firkantet tærte kan det være en fordel at bukke kanter på kageplasten, så det passer til tærtens form, inden chokoladen kommes på. Alternativt kan du også lave to chokoladebånd, hvor det første bånd ikke vil være knivskarpt, men dog gør det muligt, at chokoladebånd nummer 2 kan sætte sig flot op ad bånd nummer 1.

8
Marengs

Pisk æggehviderne skummende i en helt ren skål med helt rene piskeris. Tilsæt det hvide sukker lidt efter lidt mens der fortsat piskes. Når marengsen er sej og trækker tydelige toppe, stopper du med at piske. Sigt flormelis ned i massen og vend det sammen til marengsen bliver blank. Indfarv marengsen. Kom den op i en sprøjtepose med en aflangtylle.

Fjern forsigtigt kageplasten fra chokolade båndet og sprøjt en krans af marengs rundt om den glazede blåbærmousse.

9
I øvrigt

Pulverisér lidt instant kaffe med fingrene og drys det langs marengs kanten. Pynt herefter med friske blåbær og skovsyre.