Brombærtærte m. ruby chokolade
8-10 personer
En klassisk bærtærte toppet med en cremet chokolademousse af ruby chokolade.
Jeg er helt vild med en sprød mørdej mod bløde mousser og syrlige marmelader.
Denne tærte har det hele – først en klassisk mørdej, brombærmarmelade og en moussecreme på ruby chokolade. Velbekomme!
Ingredienser
Ruby chokolademousse/creme
1,5 blad husblas
150 g ruby chokolade
2,5 dl piskefløde
Brombærmarmelade
200 g brombær, friske eller frosne
100 g syltesukker
2 økologisk citron, skallen og saften heraf
Mørdej
150 g kage hvedemel
60 g flormelis
1 tsk vaniljesukker
75 g smør, blødt
1 nip salt
2 æggeblommer
Nøddekaramel
80 g lyst rørsukker
60 g smør
60 ml piskefløde
1 spsk honning
100 g hasselnødder
50 g mandler
1 nip havsalt
I øvrigt
10-20 friske brombær
spiselig blomster, skovsyre
Fremgangsmåde Udskriv
Ruby chokolademousse/creme
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Hak chokolade groft og kom den i en dyb skål. Varm fløde op til lige under kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen og rør forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Tilsæt den afdryppede udblødte husblas til chokoladefløden og rør sammen. Fyld moussen i en firkantet toppingform med bobler fra By Ditte Julie. Sæt den på frys i minimum 3 timer..
Brombærmarmelade
Kom alle ingredienser i en gryde og lad det koge ind til en marmelade. Blend marmeladen fint og stil den på køl.
Mørdej
Smuldr mel, flormelis, vaniljesukker, blødt smør og salt til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommer. Stop med at ælte så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i minimum 30 minutter.
Nøddekaramel
Hæld sukker, smør, fløde og honning i en gryde og bring i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel, som ikke er for tyk. Tag gryden af varmen og hak nødder fint i en foodprocessor. Vend nødderne i karamellen sammen med havsalt.
Ælt kort mørdejen sammen og udrul herefter dejen i 2 mm tykkelse på et bord let drysset med mel. Kom dejen op i firkantet tærteform fra By Ditte Julie tærteform (20 x 20 cm) og fjern overskydende dej. Fyld nøddekaramellen i den ubagte tærte og bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 20-25 minutter. Lad tærten køle helt af i formen før du befrier den fra tærteformen.
Samling
Smør marmelade på tærten. Befri moussen fra formen og placér den på tærten. Halver brombær og placér dem rundt om moussen. Pynt med brombær og skovsyre.