Citronkarameltærter

6 tærter

Små portionsanrettede citrontærter med en smuk, sej marengs på toppen.

Jeg har taget den helt klassiske, franske favorit, og givet et lille nyt touch til udtrykket.

Opskriften består stadig er klassisk mørdej, dog med et strejf af citron, en nøddekaramel, lemoncurd og selvfølgelig marengs.

Ingredienser

CITRON MØRDEJ

150 g kage hvedemel
60 g flormelis
1 økologisk citron, skallen heraf
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

NØDDEKARAMEL

80 g lyst rørsukker
60 g smør
60 ml piskefløde
1 spsk honning
150 g grønne pistacienødder
1 nip havsalt

CITRONCURD

3 økologiske citroner, saften (1 dl) og skallen fra 0,5-1 heraf
60 g lyst rørsukker
1 æg
25 g smør, koldt

SALTMARENGS

75 g æggehvider
75 g hvidt sukker
75 g flormelis
1 nip havsalt 

I ØVRIGT

passionsfrugtstøv
sort salt

Fremgangsmåde Udskriv

1
CITRON MØRDEJ

Kom flormelis, mel og citronskal op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose på køl i minimum 30 minutter.

2
NØDDEKARAMEL

Hæld sukker, smør, fløde og honning i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel, som ikke er for tyk. Tag gryden af varmen og hak nødderne fint – evt. i en foodprocessor. Vend nødderne i karamellen sammen med havsalt.

Ælt kort mørdejen sammen og udrul herefter dejen i 2 mm tykkelse på et bord let drysset med mel. Kom dejen op i 6 små tærteringe (9 cm i diameter) og fjern overskydende dej. Fyld nøddekaramellen i tærterne og bag dem ved 190 grader varmluft i 15-20 minutter. Lad tærterne køle helt af i formene. 

3
CITRONCURD

Kom citronsaft og -skal op i en gryden sammen med 30 gram sukker og bring det i kog. Lad det koge til sukkeret er opløst. Pisk resten af sukkeret sammen med æg til en luftig og lys æggesnaps. Kom dernæst den varme citronlage op i æggesnapsen og vend det sammen. Kom det herefter tilbage i gryden og varm det forsigtig op under konstant piskning ved middelvarme til det tykner. Tilsæt koldt smør og rør det ud i massen. Kom cremen op i en sprøjtepose og lad cremen svale. Fyld herefter cremen på de afkølede tærter.  

4
SALTMARENGS

Pisk æggehvider skummende og tilsæt sukker lidt ad gangen. Pisk herefter massen til en luftig marengs. Sigt flormelis i marengsen og vend det forsigtigt sammen med salt. 

Fyld marengsen op i en sprøjtepose med en aflang tylle. Sprøjt marengsen ud på tærtens top i tilfældige zig-zag bevægelser. 

5
I ØVRIGT

Pynt tærterne af med støv af passionsfrugt og sort salt. 

Tips

Hvis din karamel er løbet en smule ud, så fjern evt. overskydende karamel med en lille kniv, mens den stadig er varm. Sådan kan du nemmere befri dine tærter, når de er kølet af.

Pistacienødder kan nemt udskiftes med de nødder, du bedst kan lide eller de nødder, du alligevel har i skuffen.

Mørdej er bare allerbedst på serveringsdagen. Dog kan du sagtens lave din mørdej klar et par dage i forvejen. Du kan opbevare den ubagte mørdej i en frysepose i køleskabet. Så skal den kun udrulles og bages på serveringsdagen