Citrontærter m. karamel og saltmarengs

6 små tærter

Små, klassiske citron tærter med brændt marengs og karamel.

Jeg elsker den franske klassiker af en tærte. Sprød mørdej med den blødeste og syrlige citroncreme, det er bare den perfekte kombination!

I denne opskrift har jeg valgt at lave små portionsanretninger, som ville være elegante at servere en formiddag i solen.

Ingredienser

KARAMEL M. PISACIENØDDER

1 ds dulce de leche
50 g grønne usaltede pistacienødder

MØRDEJ

150 g kage hvedemel
60 g flormelis
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

CITRONCREME

1,5 blad husblas
1,5 dl citronsaft (ca. 4 økologiske citroner)
80 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
1 æggeblomme
30 g koldt smør, i tern

SALTET MARENGS

150 g past. æggehvider
150 g hvidt sukker
1/2 tsk havsalt

Fremgangsmåde Udskriv

1
KARAMEL M. PISACIENØDDER

Hak pistacienødder fint og vend dem sammen med 3-4 spsk karamel.

2
MØRDEJ

Smuldr mel, flormelis og blødt smør til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommer. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den flad, og læg den på køl i minimum 1 time.

Del dejen i 6 og rul hver del ud i lidt mel til en tykkelse på ca. 2 mm. Kom dejen i 6 små tærteforme (diameter ca. 10 cm), og fjern overskydende dej ved at rulle kagerullen hen over tærteformenes kant. Fyld formene med bagepapir, og linser eller bønner. Blindbag tærterne i 7-10 minutter ved 180 grader varmluft. Fjern bagepapir og linser/bønner og bag dem færdig i ca. 7 minutter. Lad dem køle af.

Fyld tærterne med lige meget karamel med pistacienødder.

3
CITRONCREME

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter. Kom citronsaft og fintrevet citronskal fra en enkelt citron og halvdelen af sukkeret op i en gryde, og bring det i kog. Pisk resten af sukkeret og ægget sammen til en luftig æggesnaps. Kom den varme citronlage op i æggemassen, og rør sammen. Kom det tilbage i gryden, og varm det forsigtigt op under konstant piskning ved medium varme, til det tykner. Tilsæt den udblødte husblas sammen med smørret, og rør det ud i massen. Hæld citroncremen op i den bagte tærte og stil tærten på køl i 1 timer.

4
SALTET MARENGS

Smelt sukker og æggehvider over et vandbad til sukkeret er opløst. Hæld massen op i en røremaskine og pisk nu massen til en sej marengs – massen skal være helt kold. Tilsæt lidt salt, og pisk den glat og lækker. Hæld marengsen på sprøjtepose med tylle. Start med at afsætte en midte, og lav efter en blomst/rose omkring midten. Brand kanten på marengsrosen, så den bliver endnu mere tydelig.

Tips

  • Mørdej er bare allerbedst på serveringsdagen. Dog kan du sagtens lave din mørdej klar et par dage i forvejen. Du kan opbevare den ubagte mørdej i en frysepose i køleskabet. Så skal den kun udrulles og bages på serveringsdagen.
  • Har du ikke små tærteringe, kan du også sagtens lave det til en stor tærte. Opskriften passer til en tærtering på 19 cm i diameter.