Citrontærter m. pistacie og saltkaramel

6 små tærter

Liva har simpelthent lavet de smukkeste portionsanretninger af små citrontærter.

Hun har i den grad fortolket på den franske klassiker og givet hendes bud herpå.

Men frygt ej, for alle de gode smage har hun selvfølgelig beholdt.

Ingredienser

Tærtedej

30 g grønne pistacienødder
140 g kage hvedemel
55 g flormelis
85 g koldt smør
1 nip salt
0,5 æg
50 g god hvid chokolade

Saltkaramel

100 g sukker
1 dl piskefløde
10 g smør
1 lille nip flagesalt

Citroncreme

3 æg, str. M/L
90 g sukker
15 g majsstivelse
150 g citronsaft
110 g glukose
1 økologisk citron, skallen heraf
1 blad husblas
100 g smør, blødt

Marengs

100 g æggehvider past.
100 g sukker
100 g flormelis
gule spiselige blomster

Fremgangsmåde Udskriv

1
Tærtedej

Rist pistacienødder i en ovn ved 180 grader i 6-8 minutter. Vær opmærksom på at nødderne ikke tager farve, men blot bliver ristet af for at fremhæve smagen. Lad dem køle. Kom nødderne i en minihakker sammen med mel.

Tilsæt flormelis, smør og salt og blend videre i minihakkeren. Pisk æg i en særskilt skål. Tilsæt æg i minihakkeren og kør et kort øjeblik, så dejen samles. Ælt mørdejen kort på bordet.

Udrul mørdejen i 3 mm tykkelse mellem to stykker bagepapir. Læg dejen på køl i ca. 15 minutter.

Kom mørdejen i 6 små tærteforme. Hvis du har perforerede forme, trykkes kanterne let ind mod hullerne i formen. Skær formen ren, så kanten står helt skarpt. Hvis dejen begynder at drille, kan den med fordel lægges på køl igen. Det er ofte fordi den bliver for varm, at den driller.

Bag tærterne ved 180 grader varmluft i 8 minutter.

Fordel chokolade ud i de varme tærter. Når chokoladen er smeltet, pensles den jævnt ud på hele bunden. Lad tærterne køle til chokoladen er stivnet igen.

2
Saltkaramel

Varm fløde i en gryde til lige under kogepunktet. Smelt sukker i en særskilt gryde. Lad sukkeret blive gyldent uden at blive brændt og tilsæt til den lune fløde. Bliv ved at røre i blandingen mens det noget op. Skru ned for varmen og lad gryden stå over varmen i yderligere 1-2 minutter.

Tag gryden af varmen og tilsat smør og salt under omrøring. Lad karamellen køle en smule og kom den herefter i en sprøjtepose.

Når karamellen er helt kold fordeles den i de 6 tærter.

3
Citroncreme

Pisk maizena, sukker og æg. Varm citron, glukose og fløde op i en gryde. Hæld den lune citronblandingen op til æggemassen og rør godt. Det er vigtigt, at du rører hele tiden. Massen tykner og tages af varmen når den er 83 grader. Lad cremen køle ned til 40 grader og tilsæt smør. Kør cremen glat og blank med en stavblender.

Fordel cremen i tærterne og stil på køl.

4
Pynt

Temperer chokolade og tilsæt gul farve. Smør chokoladen ud i et tyndt lag på et stykke kageplast. Lad chokoladen sætte sig en smule. Udstik 6 cirkler med en udstikker der er 1 cm større i diameter end tærterne. Brug herefter en mindre udstikker til at udstikke en mindre cirkel i midten, så du får en ring, der er ca. 1 cm bred. Lad chokoladen sætte sig helt og fjern kageplasten.

5
Marengs

Pisk æggehvider og sukker luftige til en sej marengs. Sigt flormelis ned i massen og pisk videre i et godt stykke tid. Fyld marengsen på en sprøjtepose med en stor glat tylle.

Sprøjt en top på hver tærte. Placér en chokoladering på hver tærte. Pynt med spiselige blomster.

Tips

Undlad chokoladepynten, så du sparer tid i køkkenet.

Brug en gasbrænder til at brænde marengsen – det giver et smukt udtryk.