Croissanter med laksesalat

16 croissanter

Jeg ved ikke noget bedre end et hjemmebagt bagværk og en hjemmerørt salat. Her har jeg kombineret begge i en hjemmelavet laksesandwich.

Har du ikke tid til at folde din wienerbrød så køber du selvfølgelig bare en god croissant hos bageren og fylder den med lækker laksesalat på rygeost.

Ingredienser

WIENERbrødsDEJ

25 g gær
2 dl sødmælk, kold
40 g lyst rørsukker
50 g smør, blødt
400 g hvedemel, ca.
1 æg, str M/L
375 g smør, koldt

Samling

1-2 æg, str. M/L (til pensling)

LAKSESALAT

270 g rygeost, 10 %
150 g creme fraiche, 18 %
1,5 rødløg
1,5 citron, saften heraf
375 g varmrøget laks, neutral
1 bundt purløg, frisk
citronpeber
evt. 1 nip salt

Fremgangsmåde Udskriv

1
WIENERbrødsDEJ

Gær, mælk og sukker røres sammen. Tilsæt 2/3 af melet og ælt/rør det godt sammen. Tilsæt æg og det bløde smør (50 g), og kom resten af melet i dejen. Ælt det godt sammen. Det er en let våd dej, så kom godt med mel på bordet og rul/fold dejen ind under sig, og stil til hævning i ca. 1 times tid.

Når dejen er ved at have hævet, tages det kolde smør (375 g) og bankes fladt. Fold det sammen og bank igen. Det skal have nogle gange, så det bliver smidigt og ligner dejen (ja, det lyder underligt).

Udrul wienerbrødsdejen til en firkant, placer smørret i midten og fold dejen ind over smørret. Vend dejen om, så lukninger ligger mod bordpladen. Rul forsigtigt dejen ud til en rektangel, så du kan folde det ind mod hinanden. Først 1/3 ind mod midten og herefter den anden 1/3 ind over det først-foldede stykke. En såkaldt ”3-foldning”. Læg dejen på køl mellem hver foldning i ca. 15 min. og gentag 3 gange. Den skal være foldet 27 gange.

2
Samling

Udrul dejen til 52 x 25 cm. Del dejen på langs så du får to stykker a 52 x 12,5 cm. Skær otte “høje” trekanter af hvert halve stykke dej (så du har 16 trekanter i alt). Rul hvert stykke stramt sammen. Start rulningen ved trekanternes bund og slut i trekantsspidserne. Læg croissanterne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve under et klæde i 30 minutter. Sørg for, at trekantsspidserne ligger under croissanterne på bagepladen, så de holder formen.

Pensl med sammenpiskede æg efter hævning og bag dem ved 200 grader varmluft i 15-18 minutter. Lad dem køle helt af.

3
LAKSESALAT

Rør rygeost og creme fraiche til en ensartet masse. Skær rødløg i fine tern. Tilsæt løg og citronsaft og rør godt. Riv laks i små mundrette stykker med to gafler og rør i salaten. Hak purløg fint. Smag til med purløg, citronpeber og evt. salt. 

Skær en croissant næsten helt igennem og kom laksesalat heri og servér.