Croquembouche (alternativ udgave)

70-80 mini vandbakkelser

I denne uges afsnit af Den Store Bagedyst stod den på den frygtede klassiker croquembouche tårn.

Jeg har også taget udfordringen op, men i en noget alternativ udgave. Jeg har nemlig samlet mine krakelerede vandbakkelser i ringe i stedet for i et tårn, så alle kan være med!

Ingredienser

KRAKELERET DEJ

100 g kage hvedemel
100 g lyst rørsukker
85 g smør, blødt
mørk rosa pastafarve

Vaniljecreme

40 g majsstivelse
4 dl sødmælk
4 æggeblommer
2 tsk vaniljepasta
4 tsk solbærstøv
4 spsk lyst rørsukker
4 dl piskefløde

VANDBAKKELSER

150 g smør
2 spsk lyst rørsukker
3 dl vand
150 g kage hvedemel
3-4 æg (oftest 3,5 æg)

I øvrigt

solbærstøv
guldstøv
rød skovsyre
frysetørrede solbær

Fremgangsmåde Udskriv

1
KRAKELERET DEJ

Ælt det hele godt sammen med hænderne. Udrul herefter dejen ud mellem to stykker bagepapir (2 mm i tykkelse). Læg dejen på køl eller frys.

2
Vaniljecreme

Rør maizena ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vanilje, solbærstøv og sukker til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Cremen skal koge i ca. 1-2 minutter. Tag gryden af varmen, og hæld cremen i en pose og læg den på køl til den er helt kold (3-5 grader).

3
VANDBAKKELSER

Kom smør, sukker og vand op i en gryde og bring det i kog. Når smørret er smeltet, og det koger tages det af varmen. Sigt mel og kom det hele i på én gang. Rør dejen sammen med en grydeske. Sæt gryden tilbage på varmen og rist melbollen af i et par minutter. Lad dejen køle lidt af i en skål.

Tilsæt et æg af gangen i dejen. Dejen skal i hvert fald have 3 æg, men slå det sidste æg ud i en lille skål og pisk det sammen, så du har mulighed for at tilsætte et halvt æg mere til dejen. Pisk hvert æg i dejen med en håndmixer med dejkroge. Det vil ligne at dejen skiller hver gang du tilsætter et æg, så pisk grundigt mellem hvert æg, så dejen samler sig igen. Efter 3 æg tilsættes cirka. 0,5 æg yderligere og der piskes godt. Tjek om dejen er klar, eller om den skal have det sidste halve æg. Du tjekker dejen ved at trække en finger gennem dejen og se om dine spor bliver stående.

Er dejen klar, hældes den på en sprøjtepose, hvorefter der afsættes 70-80 vandbakkelser på to bageplader beklædt med bagepapir. Tag den krakelerede dej fra køl/frost og udstik 70-80 runde bunde (ca. 3 cm i diameter) og placér dem oven på hver vandbakkelse. Bag dem herefter ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter. Du må IKKE åbne ovnen før der er gået 35 minutter, ellers vil de klaske sammen. Afkøl vandbakkelserne på en bagerist.

4
I øvrigt

Tag cremen ud fra køleskabet, og pisk den lind med en elpisker. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den sammen med den kolde vaniljecreme. Fyld cremen i en sprøjtepose med en fyldetylle.

Du kan evt. se denne video, hvor jeg viser, hvordan jeg laver en vaniljecreme.

Fyld hver vandbakkelse med creme.

Smelt sukker på en pande. Start med at sætte vandbakkelser sammen i mindre kranse. Kom en smule smeltet sukker i siderne af vandbakkelserne og slut af med karamel i bunden. Min største krans er på 10 vandbakkelser, og så har jeg bygget op derefter, men lav kransene i de/den størrelse, du ønsker.

Placér den største ring på et serveringsfad og byg op derpå.

Drys med solbærstøv og guld. Pynt med skovsyre og frysetørrede solbær.