Efterårs Othello lagkage
8-10 personer
Klassisk othellolagkage er en tradition hos de fleste bagerforretninger. Jeg har givet denne othello lagkage et tvist af efterår med en hjemmelavet æblemarmelade og en fløjlsblød chokoladecreme på toppen.
Klassiske lagkagebunde med et strejf af citron ligger i lag med vaniljecreme og marmelade af æbler. Nederst danner en mandelbund bund for den klassiske lagkage.
Hele lagkagen er svøbt i et marcipanovertræk som klassikeren selv.
Ingredienser
Chokoladecreme
2 dl piskefløde
20 g honning
20 g glukosesirup
200 g god mørk chokolade, 70%
Vaniljecreme
30 g majsstivelse
3 dl sødmælk
3 æggeblommer
2 tsk vaniljepasta
3 spsk lyst rørsukker
3 dl piskefløde
Lagkagebunde m. citron
3 æg , str. M/L
175 g lyst rørsukker
2 tsk vaniljepasta
80 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
80 g kartoffelmel
1 citron, saften heraf
Mandelbund
100 g mandler uden hinde
50 g flormelis
50 g æggehvider
2 spsk flormelis
et nip salt
Æblemarmelade
4 æbler (ca. 400 g)
200 g syltesukker
1 tsk vaniljepasta
1 citron, saften heraf
Marcipanbånd
250 g ren rå marcipan
125 g flormelis
25 g glukosesirup
lidt hvid pastafarve
I øvrigt
Fremgangsmåde Udskriv
Chokoladecreme
Fløde koges op med honning og glukosesirup – lige til kogepunktet. Chokoladen hakkes fint og fløden hældes derefter over chokolade. Når den er rørt sammen til en homogen masse, kan du evt. stavblende din masse, så den er helt glat. Hæld chokoladecremen op i en By Ditte Julie rund toppingform med bobler. Stil herefter cremen på frys minimum 3 timer eller evt. natten over.
Vaniljecreme
Rør maizenaen ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljepasta og sukkeret til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen til mælken i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Varm nu cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Tag gryden af varmen, når cremen er kogt godt igennem. Hæld creme over i en pose, og læg den på køl til den er helt kold (3-5 grader).
Pisk cremen luftig og fri for klumper (bare rolig, den skal nok samle sig, selvom den ser skilt ud). Pisk derefter fløden sprøjtefast, og vend det sammen med vaniljecremen.
Lagkagebunde m. citron
Pisk æg, sukker og vaniljepasta til en meget luftig og tyk æggesnaps. Sigt hvedemel, bagepulver og kartoffelmel ned i æggesnapsen, og vend det forsigtig sammen. Tilsæt citronsaft, og vend det forsigtigt sammen. Fyld dejen i en kagering fra By Ditte Julie (20 cm i diameter), hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bag kagen i midten af ovnen ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter, til den giver efter ved let tryk. Lad bunden afkøle helt i formen, inden du skærer den fri og fjerner bagepapiret. Flæk bunden i tre lige store bunde med en savtakket kniv, så du har tre bunde i alt. Du skal kun bruge 2 af bundene.
(Frys evt. den anden bund ned og gem til anden gang eller til en omgang romkugler).
Mandelbund
Bland mandler og flormelis til fint mel. Pisk æggehviderne sammen med 2 spsk flormelis til en luftig marengs. Vend mandelmelet sammen med marengs og salt, og hæld dejen i en justerbar kagering fra By Ditte Julie på en bageplade beklædt med bagepapir (20 cm i diameter). Bag bunden ved 180 grader varmluft i 12-15 minutter. Lad bunden køle.
Æblemarmelade
Skyl og skræl æblerne og skær dem ud i små tern. Kom æblerne op i en gryde sammen med sukker, vanilje, citronsaft. Bring det i kog, og lad det herefter simre i 20 min. Tag det af varmen. Blend det til en ensartet grød. Kom marmeladen på glas. Stil det til side.
Samling
Placer mandelbunden på et serveringsfad og kom et stykke kageplast og en rengjort kagering omkring bunden. Smør herefter 1/3 af marmeladen ud på bunden og derefter ca. halvdelen af vaniljecremen. Placer en af lagkagebundene ovenpå vaniljecremen og pres den let ned i cremen. Gentag igen med marmelade og vaniljecreme og afslut med en lagkagebund. Smør et lille lag af æblemarmeladen på den øverste lagkagebund og kom kagen på køl. Smid endelig ikke resten af vaniljecremen ud, men gem den til når marcipanbåndet skal omkring kagen.
Marcipanbånd
Ælt marcipan med flormelis, glukosesirup og hvid pastafarve. Rul marcipanbåndet ud i 4 mm tykkelse. Skær et bånd, der passer med højden (tilføj gerne en 1-1 ½ cm) og omkredsen af din kage.
Rul marcipanbåndet om kagen og buk marcipanbånden ned over lagkagens top. Befri chokoladecremen fra formen og placer den oven på lagkagen.
I øvrigt
Pynt kagen med guld og servér.