Fastelavnsboller ala “gammeldags æblekage”

12 boller

Fastelavnsboller lavet af en klassisk vandbakkelsesdej hører med sikkerhed enhver fastelavnsfejring til.

Jeg har fyldt disse vandbakkelser med en god gammeldags æblekage – det vil sige hjemmelavet æblegrød lavet på en god vaniljestang og pisket fløde med flormelis og vanilje. Vandbakkelsen er bagt med krakkeleret dej på toppen, som giver en sprød top.

 

Ingredienser

Krakeleret dej

100 g kage hvedemel
100 g lyst rørsukker
85 g blødt smør
1 nip grøn pastafarve

Vandbakkelser

150 g smør
2 spsk lyst rørsukker
3 dl vand
1 nip grøn pastafarve
150 g kage hvedemel
3-4 æg (oftest 3,5 æg), str. M/L

Æblegrød

500 g æbler
150 g lyst rørsukker
1 vaniljestang
1 økologisk citron, skallen og saften heraf

Æblechips

1 æble

I øvrigt

5 dl piskefløde
5 spsk flormelis
3 tsk vaniljepasta
æblechips (ovenstående opskrift)
guldstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
Krakeleret dej

Ælt det hele godt sammen med hænderne. Udrul herefter dejen ud mellem to stykker bagepapir (2 mm i tykkelse). Læg dejen på køl eller frys, mens du laver vandbakkelserne.

2
Vandbakkelser

Kom smør, sukker, vand og pulverfarve op i en gryde og bring det i kog. Når smørret er smeltet, og når det koger tages det af varmen. Sigt mel og kom det hele i på én gang. Rør dejen sammen med en grydeske. Sæt gryden tilbage på varmen og rist melbollen af i et par minutter. Lad dejen køle lidt af i en skål.

Tilsæt et æg af gangen i dejen. Dejen skal i hvert fald have 3 æg, men slå det sidste æg ud i en lille skål og pisk det sammen, så du har mulighed for at tilsætte et halvt æg mere til dejen. Pisk hvert æg i dejen med en håndmixer med dejkroge. Det vil ligne at dejen skiller hver gang du tilsætter et æg, så pisk grundigt mellem hvert æg, så dejen samler sig igen. Efter 3 æg tilsættes cirka. 0,5 æg yderligere og der piskes godt. Tjek om dejen er klar, eller om den skal have det sidste halve æg. Du tjekker dejen ved at trække en finger gennem dejen og se om dine spor bliver stående.

Er dejen klar, hældes den på en sprøjtepose, hvorefter der afsættes 12 vandbakkelser på en bageplade beklædt med en bagemåtte fra By Ditte Julie eller bagepapir. Tag den krakelerede dej fra køl/frost og udstik 12 runde bunde (ca. 5 cm i diameter) og placer dem oven på hver vandbakkelse. Bag dem herefter ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter. Du må IKKE åbne ovnen før der er gået 35 minutter, ellers vil de klaske sammen. Afkøl vandbakkelserne på en bagerist.

3
Æblegrød

Skræl æbler og fjern kernehus. Skær æblerne i mindre tern og kom dem op i en gryde med sukker, vanilje, citronskal og -saft . Bring herligheden i kog og lad det simre til æblerne er møre, det tager cirka 15-20 minutter. Blend herefter kompotten til en grød/mos. Lad grøden køle indtil vandbakkelserne skal fyldes.

4
Æblechips

Skær tynde skiver af æblet, og læg dem på en bageplade beklædt med en bagemåtte fra By Ditte Julie eller bagepapir. Bag dem i ovnen i ca. 1 time ved 120 grader (100 grader varmluft).

5
I øvrigt

Pisk fløden sammen med flormelis og vanilje til en sprøjtefast skum. Kom herefter flødeskummet op i en sprøjtepose med en stjernetylle. Del/flæk vandbakkelserne på midten og fordel æblegrøden ligeligt på alle vandbakkelsernes bunde (ca. 1 spsk i hver). Sprøjt herefter flødeskummet ovenpå æblegrøden og afslut med vandbakkelsens top.

Pynt vandbakkelserne med æblechips, penslet med lidt guldstøv. (Du kan sagtens købe færdiglavet æblechips).

Tips

Mit bedste tip hvad angår vandbakkelser er, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt de har fået nok tid i ovnen, så hellere vent og giv dem 3-5 min mere. Hvis du åbner ovnen for tidligt, risikerer du, at de falder sammen.

Husk at vandbakkelser kan spises hele året rundt og ikke kun i anledning af fastelavn.