Fastelavnsboller med kaffe og citroncreme

14-16 boller
Glutenfri

Fastelavnsboller af krakelerede vandbakkelser med kaffecreme og lemoncurd i midten.

Denne glutenfri fastelavnsbolle er tæt på perfekt i smagene, hvis du spørger mig. Den bløde og rolige kaffecreme men med et tilpas tvist fra dem syrlige citroncreme.

Ingredienser

Kaffecreme

1,5 blad husblas
150 g god gold chokolade
3 dl piskefløde
2 spsk instant kaffe
1 nip salt

Kaffemørdej

60 g flormelis
100 g fuldkorns rismel
40 g majsmel
10 g majsstivelse
1 tsk instant kaffe
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

KRAKELERET DEJ

100 g lyst rørsukker
70 g boghvedemel
30 g rismel
85-90 g smør, blødt
1 tsk instant kaffe

VANDBAKKELSESDEJ

150 g smør
2 spsk lyst rørsukker
3 dl vand
100 g boghvedemel
40 g rismel
10 g majsstivelse
3-4 æg, str. M/L

Citroncreme

1,5 blad husblas
3 økologiske citroner, saften heraf (skal give ca. 1,25 dl) og skallen fra 1
80 g lyst rørsukker
1 æg, str. M/L
30 g smør, koldt

Samling

kaffe
guldstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
Kaffecreme

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 min. Hak chokoladen groft og kom den i en dyb skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Hæld den meget varme fløde over chokoladen, og rør det forsigtigt sammen til al chokoladen er opløst. Tilsæt straks den afdryppede og udblødte husblas til chokoladefløden og rør det sammen. Tilsæt kaffen og salt, og rør det sammen. Hæld massen over i en ren skål. Dæk overfladen med husholdningsfilm der trykkes helt ned på overfladen, og sæt det på køl i minimum 3 timer, til chokoladefløden er tyknet og helt køleskabskold (maks 5 grader).

2
Kaffemørdej

Kom flormelis, mel og instant kaffe op i en minihakker, og blend det sammen til instant kaffen er blevet til pulver, (du kan også bruge en morter). Kom herefter melblandingen op i en stor skål og smuldr smørret heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og kom den på køl i minimum 30 minutter.

Udrul mørdejen i 2 mm tykkelse og udstik 14-16 bunde (ca. 7-8 cm i diameter). Udstik også små “blomster” til pynt. Bag dem ved 180 grader varmluft i 8-12 minutter. Lad dem køle.

3
KRAKELERET DEJ

Ælt det hele godt sammen med hænderne. Udrul herefter dejen ud mellem to stykker bagepapir (2 mm i tykkelse). Læg dejen på køl eller frys.

4
VANDBAKKELSESDEJ

Kom smør, sukker og vand op i en gryde og bring det i kog. Når smørret er smeltet, og det koger tages det af varmen. Kom mel og majsstivelse i på én gang. Rør dejen sammen med en grydeske. Sæt gryden tilbage på varmen og rist melbollen af i et par minutter. Lad dejen køle lidt af i en skål.

Tilsæt et æg af gangen i dejen. Dejen skal i hvert fald have 3 æg, men slå det sidste æg ud i en lille skål og pisk det sammen, så du har mulighed for at tilsætte et halvt æg mere til dejen. Pisk hvert æg i dejen med en håndmixer med dejkroge. Det vil ligne at dejen skiller hver gang du tilsætter et æg, så pisk grundigt mellem hvert æg, så dejen samler sig igen. Efter 3 æg tilsættes cirka. 0,5 æg yderligere og der piskes godt. Tjek om dejen er klar, eller om den skal have det sidste halve æg. Du tjekker dejen ved at trække en finger gennem dejen og se om dine spor bliver stående.

Er dejen klar, hældes den på en sprøjtepose, hvorefter der afsættes 14-16 vandbakkelser på to bageplader beklædt med en bagemåtte. Tag den krakelerede dej fra køl/frost og udstik 14-16 runde bunde og placér dem oven på hver vandbakkelse. Bag dem herefter ved 180 grader varmluft i 35-40 minutter. Du må IKKE åbne ovnen før der er gået 35 minutter, ellers vil de klaske sammen. Afkøl vandbakkelserne på en bagerist.

5
Citroncreme

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom citronsaft og -skal og halvdelen af sukkeret i en gryde og bring i kog. Pisk den resterende sukker sammen med æg til en luftig æggesnaps. Hæld den varme citronlage op i æggemassen og rør det sammen. Hæld herefter blandingen tilbage i gryden og varm den forsigtigt op ved middelvarme mens du konstant pisker. Fortsæt til cremen tykner og tilsæt så den udblødte husblas. Rør herefter den kolde smør ud i cremen. Stil cremen på køl.

6
Samling

Pisk kaffecremen luftig med en håndmikser. Kom cremen på en sprøjtepose med en stjerne tylle.

Rør citroncremen op med en ske. Hæld cremen på en sprøjtepose med en fyldetylle. Sprøjt citroncreme i hver vandbakkelse fra siden. Jeg fyldte kun ca. halvt op med citroncreme. Placér vandbakkelserne på bunde af mørdej på et fad.

Sprøjt en top af kaffecreme på hver, så der dannes et hulrum. Fyld rummet med citroncreme. Placér en mørdejs “blomst” på hver. Drys med en smule kaffe.

Tips

Mit bedste tip hvad angår vandbakkelser er, at hvis du er i tvivl om, hvorvidt de har fået nok tid i ovnen, så hellere vent og giv dem 3-5 min mere. Hvis du åbner ovnen for tidligt, risikerer du, at de falder sammen.

Husk at vandbakkelser kan spises hele året rundt og ikke kun i anledning af fastelavn.