Grunddej

12 boller

En nem og overskuelig grundopskrift på en smidig gærdej som kan bruges til bamse-/fødselsdagsboller, boller med vaniljecreme, højsnegle med æbler og fletbrød med kanelremonce. Grunddejen kan naturligvis også bruges til pølsehorn, pizzasnegle eller lignende bagværk.

Ingredienser

Dej

75 g smør
2,5 dl sødmælk
25 g gær
2 æg, str M/L
50 g lyst rørsukker
500-600 g hvedemel
1 tsk salt
2 spsk olie, olivenolie eller smagsneutralt olie

Fremgangsmåde Udskriv

1
Dej

Smelt smørret i en gryde, og tag det af varmen, når det er smeltet. Tilsæt mælken. Når smør/mælke-blandingen er lillefingervarm hældes den i en røreskål og gæren opløses heri. Tilsæt æg og sukker og rør det sammen. Tilsæt melet (start med 500 g) lidt efter lidt til mælkeblandingen, til du har en blank og glat dej. Når dejen har æltet i 5-10 minutter tilsættes saltet. Ælt dejen i yderligere 5 min – evt. på en røremaskine. Kom olie på hænderne og på bordet. Spænd dejen op, ved at folde dejen ind under sig selv, så der formes en kugle. Kom dejen tilbage i skålen. Spænd husholdningsfilm over skålen (så dannes der drivhuseffekt og dejen holdes fugtig), og herefter et rent viskestykke. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time.