Hveder

18 boller

Hveder er for mange et must til Store Bededags højtiden.

Traditionen tro spises de varme hvedeknopper aftenen før – og hos mig spises kardemomme hvederne selvfølgelig med et godt lag smør.

De bløde, søde hvedeboller piftet til højtiden op med en god omgang kardemomme, for at give den helt rigtige og traditionelle hvedesmag.

Ingredienser

Dej

2,5 dl sødmælk
25 g gær
2 æg, str M/L
50 g lyst rørsukker
500-600 g hvedemel
1,5 tsk kardemomme
90 g smør, blødt
1 tsk salt
2 spsk olie, olivenolie eller smagsneutralt olie

I øvrigt

1 æg til pensling

Fremgangsmåde Udskriv

1
Dej

Lun mælk til det er lillefingervarmt. Hæld den lune mælk i en røreskål og opløs gær heri. Tilsæt æg og sukker og rør det sammen. Tilsæt halvdelen af melet og kardemomme og ælt godt. Tilsæt blødt smør i tern og ælt det godt ind i dejen. Tilsæt det resterende mel lidt efter lidt til du har en blank og glat dej. Når dejen har æltet i 5-10 minutter tilsættes saltet. Ælt dejen i yderligere 5 minutter. Kom olie på hænderne og på bordet. Spænd dejen op ved at folde dejen ind under sig selv, så der formes en kugle. Kom dejen tilbage i skålen. Spænd husholdningsfilm over skålen (så dannes der drivhuseffekt og dejen holdes fugtig), og herefter et rent viskestykke. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time.

2
I øvrigt

Kom lidt olie på hænderne og på bordet. Kom dejen forsigtigt ud på bordet og skær dejen ud i 18 lige store stykker (ca. 55 g pr. hvede). Spænd hver hvede forsigtigt op og tril herefter en fin rund kugle.

Fordel de 18 hveder i 2 firkantede silikoneforme fra By Ditte Julie (21×21 cm). Kom et rent viskestykke over hvederne. Lad hveder efterhæve i 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Pensl hvederne med et sammenpisket æg. Bag dem i ovnen i 12-15 minutter.

Tips

Har du ikke en silikoneform at bage bollerne i, kan du sagtens bage dem i en almindelig bradepande beklædt med bagepapir eller alternativt på en bageplade beklædt med bagepapir. Det ændrer ikke på den lækre smag!

Har du lyst til at give dine hveder et tvist kan du fx erstatte kardemomme med cake factor, som giver en mere krydret smag end ellers. Du kan også forsøge dig med at komme tørrede tranebær i hverderne.

Varme hveder er bare allerbedst nybagt. Har du ikke tid til hævetiden lige før bollerne skal nydes, kan du i stedet lade dem koldhæve i løbet af dagen, klar til ovnen til aftenen før Store Bededag.