Jule berlinere m. kirsebær, nougat og appelsin

12-15 berlinere

Berlinere er et skønt, sødt bagværk drysset med sukker, så den bløde gærdejsbolle bliver sprød.

Jeg har givet min udgave af berlinere et julettvist med kirsebær, nougat, karamel og kanelsukker.

Ingredienser

Dej

225 ml sødmælk
30 g gær
75 g sukker
75 g smør
525 g kage hvedemel
1 nip salt
1 tsk vaniljepasta
1 knsp friskrevet muskatnød
1 økologiske appelsin, skallen heraf
3 æggeblommer
0,75 dl appelsinsaft
1 l rapsolie til stegning

Kanelsukker

75 g hvidt sukker
2 tsk kanel

 

Nougatcreme

100 g nougat
50 g god mælkechokolade
1 dl piskefløde

Saltet kirsebærmarengs

70 g hvidt sukker
70 g past. æggehvider
2 tsk kirsebærstøv
1 nip havsalt

I øvrigt

rød skovsyre

Fremgangsmåde Udskriv

1
Dej

Varm mælk en smule og kom halvdelen op i en skål sammen med gær. Lad blandingen stå og arbejde en smule. Kom resten af mælken retur over varmen og tilsæt sukker og smør. Sigt mel og krydderier i en skål. Tilsæt appelsinskal til melblandingen. Kom æggeblommer og appelsinsaft i melblandingen og rør rundt. Kom herefter mælke/smørblandingen ned i og rør igen. Tilsæt gærblandingen og ælt dejen i ca. 10 minutter.

Kom dejen ud på et bord med lidt mel. Ælt dejen ind mod midten nogle gange. Stil den til hævning i 1 time i en ren skål beklædt med film og et viskestykke et lunt sted.

Hæld dejen ud på bordet med lidt mel. Udrul den i ca. 2-2,5 cm. tykkelse. Udstik berlinere med en udstikker (ca. 7 cm i diameter) og lad dem efterhæve i 30 minutter.

Varm olie til ca. 170 grader.

Berlinerne skal koges over flere omgange – max 3 ad gangen i ca. 3-4 min. Det er vigtigt, at du ikke kommer for mange i ad gangen, da de ikke må røre hinanden.

Lad dem dryppe af på køkkenrulle.

2
Kanelsukker

Kom hvidt sukker op i en skål sammen med kanel og rør det rundt. Vend de færdigkogte berlinerne i kanelsukkeret og lad dem køle af.

3
Nougatcreme

Smelt nougat og chokolade over et vandbad. Varm fløde op til lige under kogepunktet og rør den forsigtig sammen med nougatmassen. Hæld bagefter cremen på sprøjtepose med en fylde tylle.

4
Saltet kirsebærmarengs

Smelt sukker og æggehvider over et vandbad til sukkeret er opløst. Hæld massen op i en røremaskine og pisk den til en sej marengs – massen skal piskes helt kold. Tilsæt kirsebærstøv og lidt salt, og pisk den glat og lækker. Hæld marengsen på sprøjtepose med en aflang tylle.

5
I øvrigt

Sprøjt forsigtigt lidt nougatcreme i hver berliner – enten ved hjælp af en indføringstylle eller ved at klippe et skråt hul i sprøjteposen. Dæk over hullet med den saltede kirsebærmarengs, som du sprøjter ud i et fint mønster på toppen.

Pynt berlinerne med skovsyre.