Klassiske croissanter

16 croissanter

Hjemmebagte croissanter til morgenbordet.

Gør lidt ekstra ud af weekend brunchen og bag dine egne croissanter – det vil dine gæster elske!

Ingredienser

WIENERbrødsDEJ

25 g gær
2 dl sødmælk, kold
40 g lyst rørsukker
50 g smør, blødt
400 g hvedemel, ca.
1 æg, str M/L
375 g smør, koldt

Samling

1-2 æg, str. M/L (til pensling)

Fremgangsmåde Udskriv

1
WIENERbrødsDEJ

Gær, mælk og sukker røres sammen. Tilsæt 2/3 af melet og ælt/rør det godt sammen. Tilsæt æg og det bløde smør (50 g), og kom resten af melet i dejen. Ælt det godt sammen. Det er en let våd dej, så kom godt med mel på bordet og rul/fold dejen ind under sig, og stil til hævning i ca. 1 times tid.

Når dejen er ved at have hævet, tages det kolde smør (375 g) og bankes fladt. Fold det sammen og bank igen. Det skal have nogle gange, så det bliver smidigt og ligner dejen (ja, det lyder underligt).

Udrul wienerbrødsdejen til en firkant, placer smørret i midten og fold dejen ind over smørret. Vend dejen om, så lukninger ligger mod bordpladen. Rul forsigtigt dejen ud til en rektangel, så du kan folde det ind mod hinanden. Først 1/3 ind mod midten og herefter den anden 1/3 ind over det først-foldede stykke. En såkaldt ”3-foldning”. Læg dejen på køl mellem hver foldning i ca. 15 min. og gentag 3 gange. Den skal være foldet 27 gange.

2
Samling

Udrul dejen til 52 x 25 cm. Del dejen på langs så du får to stykker a 52 x 12,5 cm. Skær otte “høje” trekanter af hvert halve stykke dej (så du har 16 trekanter i alt). Rul hvert stykke stramt sammen. Start rulningen ved trekanternes bund og slut i trekantsspidserne. Læg croissanterne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve under et klæde i 30 minutter. Sørg for, at trekantsspidserne ligger under croissanterne på bagepladen, så de holder formen.

Pensl med sammenpiskede æg efter hævning og bag dem ved 200 grader varmluft i 15-18 minutter.