Koldskål m. kammerjunker og jordbærsirup
4 personer
For mig er det ikke rigtig sommer, før jeg har fået min første portion med koldskål og sprøde kammerjunker.
Byd sommeren velkommen med en skål hjemmelavet koldskål med kærnemælk, tykmælk og masser af vanilje.
Jeg har toppet min koldskål med jordbærsirup og selvfølgelig kammerjunker.
Ingredienser
KAMMERJUNKER
125 g hvedemel
1 tsk bagepulver
50 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
50 g smør, blødt
0,25 dl sødmælk
½ æg, sammenpisket
KOLDSKÅL
1 god vaniljestang eller 2 tsk vaniljepasta
40 g lyst rørsukker
70 g past. æggeblommer, svarer til ca. 4 æggeblommer
5 dl tykmælk
5 dl kærnemælk
JORDBÆRSIRUP
200 g jordbær, friske eller frosne
50 g lyst rørsukker
0,5 citron, saften heraf
9 hele peberkorn
IØVRIGT
friske jordbær
Fremgangsmåde Udskriv
KAMMERJUNKER
Sigt mel og bagepulver i en skål og tilsæt sukker og vanilje. Ælt smør ind i melblandingen. Tilsæt æg og ælt det godt sammen med salt. Tril ca. 60 små kugler af dej og placér dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem ved 150 grader varmluft i 12-15 minutter. Lad dem køle af og halver dem herefter på midten. Bag dem yderligere ved 150 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad dem køle og opbevar dem tørt.
KOLDSKÅL
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt vaniljekornene ud, og mas dem med lidt sukker. Pisk vaniljesukker, sukker og æggeblommer til en lys og luftig æggesnaps. Vend forsigtigt æggesnapsen sammen med tykmælk og herefter kærnemælk. Hæld koldskålen på flaske og opbevar den på køl.
JORDBÆRSIRUP
Skær jordbær i mindre tern. Kom jordbær, sukker, citronsaft og peberkorn op i en gryde og giv det et lille opkog. Lad det simre i ca. 10 minutter under låg. Sigt herefter massen og hæld jordbærsaften tilbage i gryden. Lad jordbærsaften simre videre ved middelvarme til du har en sirup – det tager ca. 10-15 minutter. Opbevar siruppen på glas.
Jordbærsirup smager også dejligt på pandekager, din morgenmad eller i en dejlig sommerdrink.
IØVRIGT
Skær jordbærr i både og kom dem op i din skål med koldskål, kammerjunker og sirup.