Lakridsmoussekager
6 kager
Disse fine portionsanrettede moussekager er perfekte til påskens gule-bord. De er nemlig i de fineste gule nuancer i både glaze og chokoladedetaljer.
Har du ikke små silikoneforme til at lave portionsanretninger, kan kagen også sagtens støbes som én enkelt stor moussekage.
Imponér påskegæsterne med finde moussedesserter med smag af frisk citron og lækker lakrids.
Ingredienser
Rouladebund
100 g æggeblommer (ca. 5 æg, str. M/L)
100 g lyst rørsukker
160 g æggehvider (ca. 5 æg, str. M/L)
20 g lyst rørsukker
60 g kage hvedemel
1 tsk bagepulver
1 citron, saften heraf
Citronmørdej
30 g flormelis
75 g kage hvedemel
1 økologisk citron, skallen heraf
35 g smør, blødt
1 æggeblomme
Lakridsmousse
8 blade husblas
200 g lakridssirup
100 g lyst rørsukker
2 citroner, saften heraf
3 dl skyr, neutral
5 dl piskefløde
Glaze
6 blade husblas
150 g glukosesirup
1 tsk vaniljepasta
150 g hvidt sukker
90 g vand
100 g kondenseret mælk
150 g god hvid chokolade
gul pastafarve fra By Ditte Julie
Chokoladepynt
200 g god hvid chokolade
gul kakaosmør
2 tsk lakridspulver
chokoladeperler
Fremgangsmåde Udskriv
Rouladebund
Pisk æggeblommer og 100 g sukker sammen til en tyk og luftig æggesnaps. Pisk æggehvider let. Tilsæt 20 g sukker og pisk æggehviderne stiver. Sigt mel og bagepulver i æggesnapsen og vend forsigtigt sammen. Til sidst vendes æggehviderne forsigtigt i.
Fordel dejen på en bageplade beklædt med bagepapir og bag ved 190 grader i ca. 10-15 minutter. Når bunden er bagt, vendes den ud på et nyt stykke bagepapir. Derefter skal den på køl.
Brug en udstikker fra By Ditte Julie (ca 7 cm i diameter) og udstik 12 bunde. Pensl bundene med citronsaft.
Citronmørdej
Kom flormelis, mel og citronskal op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommen ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose på køl i minimum 30 minutter.
Ælt kort mørdejen sammen og udrul herefter dejen i 2 mm tykkelse på et bord let drysset med mel. Udstik dejen i 6 cirkler med en By Ditte Julie udstikker (ca 7 cm i diameter). Bag dem ved 180 grader varmluft i 8-12 minutter. Lad dem køle.
Lakridsmousse
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Kom lakrids, sukker og citronsaft i en gryde og bring i kog. Kom den udblødte husblas op i den lune lage. Lad lagen køle kort og rør herefter skyr ud heri. Pisk fløde til en let skum og vend forsigtigt i lakridsblandingen over 3 omgange. Kom evt. moussen på en sprøjtepose, så den er lettere at fordele i silikoneformen.
Fordel lakridsmoussen i en By Ditte Julie silikoneform, 6 store huller. Kom ca. 1 cm mousse i hvert hult. Placér en rouladebund i hver. Kom endnu et lag af mousse heri (ca. 1 cm mousse) og placér endnu en rouladebund. Fyld formen op med lakridsmousse og placér til sidst en mørdejsbund. Pres bunden let ned i mousse og skrab overskydende mousse fra med en kagespartel. Stil formen på frys minimum natten over.
Glaze
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Giv glukosesirup, vanilje, sukker og vand et lille opkog indtil sukkeret er opløst. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen. Hak chokoladen og hæld den op i en høj kande og hæld den varme væske op til chokolade. Tilsæt farve og blend det sammen med en stavblender. Det er vigtigt, at stavblenderen kommes skråt ned i kanden, så der ikke skabes lufthuller, ligesom stavblenderen ikke må fjernes fra bunden, mens der blendes. Lad glazen køle ned til ca. 35-37 grader.
Befri moussekagerne fra deres form. Placér dem på en rist med noget under, som tager overskydende glaze. Hæld forsigtigt glazen over kagerne. Placér kagerne på et serveringsfad fra By Ditte Julie.
Chokoladepynt
Temperér chokolade og kakaosmør. Tilsæt lakrids og rør godt. Smør chokoladen ud i et tyndt lag på 6 stykker kageplast med en kagespartel fra By Ditte Julie. Kageplasten skal svare til kagernes omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten være ca 3 centimeter. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra den overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule.
Placér dem langs kagernes kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere på køl i 5-10 minutter. Når chokoladen har sat sig helt, fjernes kageplasten forsigtigt.
Smør den overskydende chokolade ud på en silikonemåtte. Udstik 6 cirkler med en By Ditte Julie udstikker. Placér enkelte chokoladeperler på hver kage og til sidst et chokoladelåg herpå på hver kage.
Tips
Husk altid at aktivere silikonen ved at skylle formene med varmt vand, inden de fyldes med mousse. Det gør ikke noget, at der er små vanddråber i – det er vigtigt ikke at tørre af med en klud/et viskestykke.
Når kagerne skal ud af formen, skal de være fuldstændig dybfrosne. Tø dem langsomt op på køl i et par timer efter de er befriet fra formen.
Forbered endelig kagerne (uden chokoladebånd, glaze og pynt) i god tid. En moussekage kan nemlig holde sig i op til 3 måneder på frys.