Nytårs citrontærter

6 tærter

Jeg har en stor kærlighed for fra franske klassiker, nemlig citrontærten.

Jeg har derfor også efterhånden fortolket den i en masse forskellige former.

Dette er ingen undtagelse her er citrontærten gjort til små nytårsdesserter med pistaciekaramel.

Ingredienser

Citron mørdej

60 g flormelis
150 g kage hvedemel
1 økologisk citron, skallen herfra
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Nøddekaramel

80 g lyst rørsukker
60 g smør
60 ml piskefløde
1 spsk honning
150 g grønne usaltede pistacienødder 
1 nip havsalt

Citroncreme

2,5 blade husblas
5 økologiske citroner, saften (2 dl) og skallen fra 1
120 g lyst rørsukker
2 æg
50 g smør, koldt

Saltet marengs

75 g æggehvider
75 g hvidt sukker
75 g flormelis
1 nip salt

Fremgangsmåde Udskriv

1
Citronmørdej

Kom flormelis, mel og citronskal op i en stor skål. Smuldr smør i mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose på køl i minimum 30 minutter.

2
Nøddekaramel

Hæld sukker, smør, fløde og honning i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel som ikke er for tyk. Tag gryden af varmen. Hak nødder fint i en foodprocessor. Vend nødderne i karamellen sammen med havsalt.

Ælt kort citronmørdejen sammen og udrul herefter dejen i 2 mm tykkelse på et bord let drysset med mel. Kom dejen op i 6 små tærteringe (7 cm i diameter) og fjern overskydende dej. Fyld nøddekaramellen i tærten og bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 15-20 minutter. Hold gerne øje med karamellen, så den ikke brænder på. Lad tærterne køle helt af i formene.

3
Citroncreme

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Kom citronsaft og -skal op i en gryden sammen med 60 gram sukker. Bring i kog. Lad det koge til sukkeret er smeltet. Pisk resten af sukkeret sammen med æg til en luftig og lys æggesnaps. Kom dernæst den varme citronlage op i æggesnapsen og vend det sammen. Kom herefter tilbage i gryden og varm forsigtig op under konstant piskning ved medium varme til det tykner. Tilsæt den udblødte husblas og efterfølgende koldt smør og rør det ud i massen. Kom cremen op i en sprøjtepose og lad cremen svale. Fyld herefter cremen på de afkølede tærter.

4
Saltet marengs

Pisk æggehvider skummende og tilsæt sukker lidt ad gangen. Pisk massen til en luftig marengs. Sigt flormelis i marengsen og vend det forsigtigt sammen med salt.

Fyld marengsen op i en sprøjtepose med en aflang tylle. Sprøjt marengsen ud på tærtens top i tilfældige zig-zag bevægelser. Brænd herefter det øverste af marengsen med en bundsenbrænder.