Nytårs citrontærter
6 tærter
Jeg har en stor kærlighed for fra franske klassiker, nemlig citrontærten.
Jeg har derfor også efterhånden fortolket den i en masse forskellige former.
Dette er ingen undtagelse her er citrontærten gjort til små nytårsdesserter med pistaciekaramel.
Ingredienser
Citron mørdej
60 g flormelis
150 g kage hvedemel
1 økologisk citron, skallen herfra
75 g smør, blødt
2 æggeblommer
Nøddekaramel
80 g lyst rørsukker
60 g smør
60 ml piskefløde
1 spsk honning
150 g grønne usaltede pistacienødder
1 nip havsalt
Citroncreme
2,5 blade husblas
5 økologiske citroner, saften (2 dl) og skallen fra 1
120 g lyst rørsukker
2 æg
50 g smør, koldt
Saltet marengs
75 g æggehvider
75 g hvidt sukker
75 g flormelis
1 nip salt
Fremgangsmåde Udskriv
Citronmørdej
Kom flormelis, mel og citronskal op i en stor skål. Smuldr smør i mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose på køl i minimum 30 minutter.
Nøddekaramel
Hæld sukker, smør, fløde og honning i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel som ikke er for tyk. Tag gryden af varmen. Hak nødder fint i en foodprocessor. Vend nødderne i karamellen sammen med havsalt.
Ælt kort citronmørdejen sammen og udrul herefter dejen i 2 mm tykkelse på et bord let drysset med mel. Kom dejen op i 6 små tærteringe (7 cm i diameter) og fjern overskydende dej. Fyld nøddekaramellen i tærten og bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 15-20 minutter. Hold gerne øje med karamellen, så den ikke brænder på. Lad tærterne køle helt af i formene.
Citroncreme
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Kom citronsaft og -skal op i en gryden sammen med 60 gram sukker. Bring i kog. Lad det koge til sukkeret er smeltet. Pisk resten af sukkeret sammen med æg til en luftig og lys æggesnaps. Kom dernæst den varme citronlage op i æggesnapsen og vend det sammen. Kom herefter tilbage i gryden og varm forsigtig op under konstant piskning ved medium varme til det tykner. Tilsæt den udblødte husblas og efterfølgende koldt smør og rør det ud i massen. Kom cremen op i en sprøjtepose og lad cremen svale. Fyld herefter cremen på de afkølede tærter.
Saltet marengs
Pisk æggehvider skummende og tilsæt sukker lidt ad gangen. Pisk massen til en luftig marengs. Sigt flormelis i marengsen og vend det forsigtigt sammen med salt.
Fyld marengsen op i en sprøjtepose med en aflang tylle. Sprøjt marengsen ud på tærtens top i tilfældige zig-zag bevægelser. Brænd herefter det øverste af marengsen med en bundsenbrænder.