Pæretærte m. karamelliseret chokolade

6-8 personer

Åh hvor jeg holder meget af pæresæsonen.

En frisk og sprød bid af en hjemmedyrket pære, er bare ikke at tage fejl af.

Denne pæretærte består af en klassisk mørdej, en frangipan på hasselnødder, chokoladeganache og selvfølgelig en pæremousse på toppen.

Ingredienser

Pæremousse

2 blade husblas
4 pærer
2 spsk lyst rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1 kvist timian
1 citron, skallen og saften heraf
2 dl piskefløde

Mørdej

60 g flormelis
150 g kage hvedemel
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Hasselnøddefrangipan

100 g smør, blødt
100 g lyst rørsukker
100 g hasselnødder
1 æg, str. M/L
1 nip salt

Karamelliseret chokoladeganache

100 g gold chokolade
70 ml fløde
1 nip salt

I øvrigt

frisk timian

Fremgangsmåde Udskriv

1
Pæremousse

Udblød husblas i koldt vand i ca. 10 minutter. Skyl pærer og skær stilk og kernehus fra. Skær dem i små stykker. Kom alle ingredienser (pånær fløde) i en gryde og kog pærerne møre. Pærekompotten sigtes gennem en sigte, så det bliver til en fin puré. Knug husblassen fri fra vand og rør den i puréen. Lad puréen køle ned. Pisk fløde til en let flødeskum. Vend puréen og flødeskummen sammen til en mousse. Hæld moussen i en firkantet indsatsform fra By Ditte Julie. Stil moussen på frys i 3 timer.

2
Mørdej

Kom flormelis og mel op i en stor skål og smuldr smør imellem hænderne. Ælt æggeblommer i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og kom den på køl i minimum 30 minutter.

3
Hasselnøddefrangipan

Hak nødder til fint mel. Ælt smør, sukker og nøddemel sammen. Tilsæt æg og salt og ælt det godt sammen.

Rul mørdejen ud i 2 mm tykkelse. Kom mørdejen i en firkantet tærteform fra By Ditte Julie (20×20 cm). Fyld frangipane i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 15-20 minutter. Lad tærten køle af og befri den fra tærteformen.

4
Karamelliseretchokolade ganache

Kom fløde op i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Hak chokolade i mindre stykker. Hæld herefter fløden over chokoladen og rør rundt til chokoladen er smeltet. Vend til sidst salt i chokoladeblandingen. Hæld chokoladeganachen over den færdigbagte tærte og stil på køl til ganachen har sat sig.

5
I øvrigt

Befri moussen fra formen og placér den på tærten. Dekorér kanten med frisk timian eller hvad du ønsker.