Rabarbertærte m. creme fraicheskum
6-8 personer
En klassisk sommertærte med rabarber og creme fraiche.
Holder de fleste ikke af en god frugttærte med en klat god creme fraiche ved siden af? I denne tærte har jeg kombineret de to – en sprød tærte med bagte rabarber og mazarin og en skum på toppen af creme fraiche.
Ingredienser
Mørdej
60 g flormelis
75 g smør, blødt
150 g kage hvedemel
1 nip salt
2 æggeblommer
Mazarinfyld
100 g ren rå marcipan
175 g lyst rørsukker
50 g smør, blødt
1 æg, str. M/L
0,5 citron, saften heraf
2 spsk portvin
Bagte rabarber
300 g rabarber
1 god vaniljestang
100 g lyst rørsukker
1 økologisk citron, saften og skallen heraf
Creme fraicheskum
2 dl creme fraiche
2 dl piskefløde
1 spsk flormelis
1 tsk vaniljesukker
I øvrigt
rød skovsyrer
Fremgangsmåde Udskriv
Mørdej
Smuldr flormelis, blødt smør, hvedemel og salt til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommer. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den flad og læg den på køl i minimum 30 minutter.
Mazarinfyld
Ælt marcipan og rørsukker sammen til det er smidigt. Tilsæt smør lidt efter lidt. Rør ægget i marcipanmassen. Rør til slut citronskal i massen og kom den i en sprøjtepose.
Rul mørdejen ud i lidt mel til en tykkelse på ca. 2 mm. Kom dejen i en rund By Ditte Julie tærteform (diameter 19 cm) og fjern overskydende dej ved at skære langs kanten med en kniv. Fyld tærten op med mazarinmassen. Bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 25 minutter til den er gylden på overfladen. Tag tærten ud af ovnen og lad den køle i formen. Pensl overfladen på tærten med lidt portvin (kan undlades).
Bagte rabarber
Rens rabarber og skær dem ud i små stykker (ca. 1-2 cm rabarberstykker). Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af sukkeret. Kom rabarberstykkerne, vaniljesukker, den tomme vaniljestang, sukker, fintskrevet citronskal og citronsaft op i en lille fad, og bag rabarberne ved 160 grader i 30 min. Fjerne den komme vaniljestang, og lad dem køle lidt af. Læg dem oven på tærten, og gerne uden for meget væde ved. Gem væden til at dekorere med.
Creme fraicheskum
Pisk alle ingredienserne sammen til en sprøjtefast skum. Kom skummen på sprøjtepose med en rund glat tylle og sprøjt fine toppe på hele tærten.
I øvrigt
Pynt tærten af med væden fra de bagte rabarber og lidt skovsyrer.
Tips
Mørdej er bare allerbedst på serveringsdagen. Dog kan du sagtens lave din mørdej klar et par dage i forvejen. Du kan opbevare den ubagte mørdej i en frysepose i køleskabet. Så skal den kun udrulles og bages på serveringsdagen.