Rabarbertærte m. nøddekaramel og bagte rabarber
6-8 personer
En frisk og sommerlig tærte med masser af rabarber.
Jeg har brugt rabarber fra egen have til en frisk og let syrlig mousse på toppen af en crunchy nøddekaramel.
Ingredienser
Rabarbermousse
2 blade husblas
200 g rabarber, friske eller frosne
1 tsk vaniljepasta
3 spsk lyst rørsukker
1 økologiske citroner, skallen og saften heraf
2 dl piskefløde
Bagte rabarber
300 g rabarber, friske eller frosne
75 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
0,5 dl hyldeblomstsaft
Mørdej
60 g flormelis
150 g kage hvedemel
75 g smør, blødt
2 æggeblommer
Nøddekaramel
40 g lyst rørsukker
30 g smør
30 ml piskefløde
0,5 spsk honning
75 g mandler
Pynt
50 g ruby chokolade
pink støv
tørrede blomster
Fremgangsmåde Udskriv
Rabarbermousse
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i minimum 10 minutter. Kom rabarber, vanilje, sukker, citronskal og -saft op i gryde og lad det koge under låg indtil rabarberne er kogt møre. Blend det til en kompot. Knug herefter husblassen fri for vand og kom det ned i rabarberkompotten. Lad kompotten køle af til den er lillefingervarm. Pisk fløde til en let skum og vend fløden i den let afkølede kompot over 2 omgange. Fyld moussen i en aflang toppingform med buer fra By Ditte Julie. Stil moussen på frys i minimum 3 timer.
Bagte rabarber
Rens og skær rabarber ud i mindre stykker. Kom dem op i en bageplade sammen med de øvrige ingredienser og bland det godt sammen. Bag ved 170 graders varmluft i ca. 40-45 minutter. Rør gerne i blandingen et par gange undervejs. Mos rabarberne så det bliver til en grov grød. Lad dem køle af.
Mørdej
Kom flormelis og mel op i en stor skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og kom den på køl i minimum 30 minutter.
Nøddekaramel
Kom sukker, smør, fløde, og honning i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel, men ikke for tyk. Tag gryden af varmen. Hak mandler fint i en foodprocessor og kom nødderne i karamellen.
Udrul mørdejen ud i 2 mm tykkelse og kom mørdejen op i en aflang tærteform fra By Ditte Julie (26,5 x 10 cm) og placér den på en bageplade beklædt med bagepapir. Fyld nøddekaramellen i den ubagte tærte (tærten skal kun fyldes halvt op) og bag tærten ved 180 grader varmluft i 12-15 minutter. Lad tærten køle kort af i formen og befri tærten fra formen, mens den stadig er en smule lun.
Smør de bagte rabarber ud på den afkølede tærte. Befri rabarbermoussen fra formen og kom den oven på tærten.
Pynt
Temperér chokoladen. Lav chokoladesnirkler ved at hælde chokoladen ud på et stykke kageplast. Træk herefter en kagespartel med riller gennem chokoladen og lad den sætte sig en smule. Tvist herefter chokoladebåndet i hver sin ende af kageplasten, så det danner snirkler.
Pynt herefter kagen med dine chokoladesnirkler, pink støv og tørrede blomster.