Skovbærlagkage m. æble

10-12 personer

En fødselsdagslagkage til sensommerens og efterårets fødselsdagsfejringer.

Opskriften til denne lagkage byder på saftige mandelbunde, en let syrlig æblekompot, en frisk skovbærmousse, og et smukt rosa chokoladebånd, alt sammen toppet med friske og syrlige bær.

Byd dine gæster på en frisk og let fødselsdagskage.

Ingredienser

Mandelbunde

140 g mandler
140 g hvedemel
140 g lyst rørsukker
140 g smør, blødt
40 g finvalsede havregryn
1 tsk bagepulver

Æblekompot

3 blade husblas
600 g madæbler
1 tsk vaniljepasta
90 g lyst rørsukker
2 økologiske citroner, skallen og saften heraf

Skovbærmousse

4 blade husblas
400 g blandede bær
4 spsk lyst rørsukker
1 økologisk citron, skallen og saften heraf
1 dl skyr, neutral
3 dl piskefløde

Chokoladebånd
I øvrigt

friske brombær
friske blåbær
syrener

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mandelbunde

Blend mandler helt fint til det minder om risgryn. Ælt herefter alle ingredienser sammen til en ensartet masse. Del dejen i to lige store dele og pres det ud i to justerbare kageringe fra By Ditte Julie (20 cm i diameter), på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bundene ved 180 grader varmluft i 15 min. Lad bundene køle af i formene.

Befri bundene fra formene og placer en ren kagering eller springform omkring en af bundene, beklædt med et stykke kageplast langs kanten.

2
Æblekompot

Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter. Skræl æbler, fjern kernehus og skær dem i mindre stykker. Kom æblestykkerne op i en gryde sammen med vanilje, sukker, citronskal og -saft og lad det småsimre i 10-15 minutter til æblerne er møre. Kom den afdryppede husblas i den varme æble kompot og rør det sammen. Lad kompotten køle imens skovbærmoussen laves.

3
Skovbærmousse

Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter. Kom bær, sukker, citronskal og -saft op i en gryde og kog det op. Lad det småsimre ved middelvarme i 15 minutter. Sigt lagen så du kun har bærsaften tilbage. Rør den udblødte husblas direkte ud i den varme bærsaft og lad det svale til det er lunt. Vend herefter skyr i bærsaften. Pisk fløde til en let skum og vend det forsigtigt sammen med bærblandingen.

4
Samling

Placér bunden med en kagering og -plast omkring på et serveringsfad. Fordel halvdelen af æblekompotten i et jævnt lag på den nederste bund og dernæst halvdelen af din skovbærmousse. Læg herefter den sidste bund på toppen af moussen og gentag dette med sidste halvdel af æblekompot og mousse. Stil kagen på køl i mindst 3 timer.

5
Chokoladebånd

Klip et stykke kageplast som passer til kagens omkreds og højde. Temperér chokolade og vend blåbærstøv i. Smør et chokoladebånd på et kageplasten.

6
I øvrigt

Pynt kagen med friske blåbær, brombær, syrener og overskydende chokolade fra chokoladebåndet.