Solbærkvadrater m. lakrids og hvid chokolade

9 desserter

Smukke portionsanrettede solbærdesserter.

De små moussedesserter indeholder masser af solbær så de får den smukkeste dybe farve af efterår og varme.

Smagen er frisk og sød af solbær men med et tvist fra lakrids.

Ingredienser

Solbærmørdej

30 g flormelis
75 g kage hvedemel
1 tsk solbærstøv
40 g smør, blødt
1 æggeblomme

Lakridsbund

45 g smør
45 g god hvid chokolade
1 æg, str. M/L
25 g lyst rørsukker
40 g mandelmel
1 nip salt
2 tsk lakridspulver
25 g mandler

Solbærmousse

5 blade husblas
300 g solbærpuré (eller 600 g friske/frosne bær)
5 spsk lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
2 økologisk citron, skallen og saften heraf
5 dl piskefløde

Solbær/lakridssylt

1 blad husblas
150 g solbærpuré (eller 300 g friske/frosne bær)
2 spsk lyst rørsukker
1 citron, saften heraf
1-2 tsk lakridssirup

I øvrigt

spiselige blomster

Fremgangsmåde Udskriv

1
Solbærmørdej

Kom flormelis, mel og solbærstøv op i en stor skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommen ned i dejen. Stop med at ælte straks, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose og kom den på køl i minimum 30 minutter.

Rul solbærmørdejen ud i 2 mm tykkelse og udstik herefter 9 firkanter med bølgekant (6 x 6 cm). Udstik herefter 5 firkanter med bølgekant (5 x 5 cm), og halvér dem diagonalt ved at skære fra hjørne til hjørne. Bag alle firkanter i 10-12 minutter i ovnen ved 180 grader varmluft. Lad dem køle af efterfølgende.

2
Lakridsbund

Smelt smør og chokolade sammen i en tykbundet gryde. Pisk æg og sukker lyst og luftigt til en æggesnaps. Vend forsigtigt smørblandingen i æggesnapsen og vend herefter mandelmel, salt, lakrids og finthakkede mandler i blandingen. Vend det hele forsigtigt sammen. Hæld dejen op i en firkantet tærteform (20 x 20 cm) på en bageplade beklædt med bagepapir og bag bunden ved 180 grader varmluft i 15-18 minutter. Lad bunden køle helt af på en bagerist, inden den udstikkes. Udstik 9 firkantede bunde (ca. 3,5 x 3,5 cm).

3
Solbærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Kom solbærpuré, sukker, vanilje, citronskal og -saft op i en gryde og kog det op til sukkeret er opløst. Kom den udblødte husblas i lagen og lad det svale til det er lillefingervarmt. Pisk fløde til en let skum og vend den forsigtig sammen med solbærpuréen, gerne over 3 gange.

Fyld en sprøjtepose med solbærmoussen og fyld herefter små silikonekvadrater fra By Ditte Julie. Hold 0,5 cm afstand til formens åbning. Placér en lakridsbund og pres let bunden ned. Skrab den overskydende mousse af. Stil moussekagerne på frys natten over.

I denne opskrift har jeg brugt færdiglavet solbærpuré. Har du ikke færdiglavet puré, kan du selv lave dette. Dette gør du ved at koge friske eller frosne solbær ind og tage lagen fra. Du skal altid starte med det dobbelte af den mængde, du skal have i puré (eksempel: skal du bruge 300 g puré, skal du koge 600 g friske eller frosne bær ind).

4
Solbær/lakridssylt

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 minutter. Kom solbærpuré, sukker, citronsaft og lakrids op i en gryde og kog det op til sukkeret er opløst. Tag gryden af varmen og kom den udblødte husblas i puréen og lad det svale til det er lillefingervarmt.

Befri moussekagerne fra formene og kom dem på et fad. Kom solbærlakridssylten op i en sprøjtepose og fyld den op i fordybningen af moussekagerne. Stil herefter kagerne på køl og lad solbærlakridssylten sætte sig.

5
I øvrigt

Placer moussekagerne på de firkantede solbærmørdejsbunde. Læg de halve solbærmørdejsbunde på toppen af kagen. Pynt til sidst kagerne med blomster.

Tips

  • Drop mørdejsbunden for en glutenfri opskrift.