Stikkelsbærkage m. pistacie

10-12 personer

Jeg er selv helt vild med udtrykket på denne moussekage.

De smukke grønne nuancer kommer fra grønne pistacienødder og ikke mindst hjemmedyrkede stikkelsbær.

I virkeligheden er det en meget klassisk og simpel moussekage, men jeg har valgt at skrue et tak op for pynten med et mørdejslåg og en masse grønne pistacienødder.

Ingredienser

Pistaciebund

50 g grønne pistacienødder
50 g mandler
50 g flormelis
50 g æggehvider
2 spsk flormelis
1 nip salt

Stikkelsbærcreme

3,5  blad husblas
350 g stikkelsbær
 (friske eller frosne)
3 spsk lyst rørsukker
2  citron, saften heraf
2 tsk majsstivelse (maizena)
2 spsk vand
3 æggeblommer
3 æg, str. M
/L
30 g koldt smør, i små tern

Stikkelsbærmousse

3,5 blade husblas
300 g grønne stikkelsbær
1,5 tsk vaniljepasta
3 spsk lyst rørsukker
1,5 øko citron, skallen og saften heraf
0,75 dl vand
3 dl piskefløde

Mørdejs låg

75 g kage hvedemel
30 g flormelis
40 g smør, blødt
1 økologisk lime, skallen heraf
1 nip salt
1 æggeblommer

I øvrigt

hvid chokolade
pistacienødder
chokoladekugler
stikkelsbær
blomster fra skovstyre

Fremgangsmåde Udskriv

1
Pistaciebund

Blend pistacienødder, mandler og flormelis til fint mel. Pisk æggehvider sammen med 2 spsk flormelis til en luftig marengs. Vend nøddemel sammen med marengs sammen med salt, og fordel dejen i en kagering (20 cm i diameter). Bag bunden ved 180 grader i 10-15 minutter. Lad bunden køle af på en bagerist. Placér herefter et stykke kageplast langs kageringens kant.

2
Stikkelsbærcreme

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 10 min. Kog stikkelsbær, sukker og citronsaft op til sukkeret er opløst. Tag det af varmen og sigt stikkelsbær, så saften er tilbage. Opløs majsstivelsen i vand, og rør det sammen med æggeblommer og æg. Kom saften tilbage i gryden og kom gryden tilbage over blusset, og hæld i en tynd stråle æggeblandingen ned i stikkelsbærsaften under konstant piskning, mens cremen langsomt varmes op og tykner. Når cremen har kogt igennem i et minuts tid, tages den af varmen og svaler i 5 min. Rør små tern af koldt smør i cremen. Tilsæt til slut den udblødte og afdryppede husblas direkte til cremen. Lad cremen svale, til den er håndvarm, og fordel cremen over pistaciebunden. Sæt cremen på frys i minimum 3 timer til stikkelsbærcremen har sat sig.

3
Stikkelsbærmousse

Udblød husblas i rigeligt koldt vand i minimum 10 minutter. Nip og rens stikkelsbærrene, halvér dem og kom dem op i en gryde. Hæld også vanilje, sukker, citronskal og -saft og vand op i gryden til stikkelsbærrene og bring det i kog. Lad det simre under låg i 10 minutter. Tag gryden af varmen og sigt lagen, så du kun har saften tilbage. Rør den udblødte husblas direkte ud i den varme saft og lad den svale til den er lunt. Pisk fløde til en let skum. Vend forsigtigt flødeskummen sammen med saften (gerne ad tre omgange). Udvid din kagering og fór med kageplast. Placér nøddebunden med cremen på det ønskede fad og placer din kagering omkring, så bunden er placeret i midten af kageringen. Hæld herefter moussen langs kanten og til sidst ovenpå kagen. Kom kagen på frys i mindst 3 timer eller over natten til moussen har sat sig.

4
Mørdejs låg

Smuldr hvedemel, flormelis, blødt smør og limeskal til det minder om brødkrummer. Saml dejen hurtigt med æggeblommerne. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad, og læg den på køl i mindst 1/2 time.

Ælt mørdejen kort sammen og rul herefter dejen ud i 2  mm tykkelse på et bord let drysset med mel. Udstik herefter en cirkel (20 cm i diameter).  Bag mørdejen ved 190 grader varmluft i 12-15 min. Lad dem køle af på en bagerist.

5
I øvrigt

Når mørdejs låget er kølet af, smeltes den hvide chokolade, pistacienødderne hakkes fint. Pensl den hvide chokolade på låget og dæk herefter overfladen med de hakkede pistacienødder.

Befri kagen fra formen. Placer chokoladekugler på kagen, og placer herefter pistacielåget oven på chokoladekuglerne, så de fungerer som fødder for pistacielåget. Pynt kagen med stikkelsbær og blomster.

Tips

  • Undlad mørdejslåget for at få en glutenfri kage.