30. oktober 2015
Rugbrødslagkage med solbær og hvid chokolademousse
8-10 personer
Ingredienser
Rugbrødsbunde
100 g mandler
100 g lyst rørsukker
1/4 dl vand
1,5 tsk rå lakridspulver
125 g lyst rørsukker
3 æg (delt i hvider og blommer)
50 g revet rugbrød
1/2 tsk. bagepulver
Hvid chokolademousse
3 blade husblas
3 dl sødmælk
210 g god hvid chokolade
180 ml piskefløde
Solbærkompot og solbærmousse
2 + 3 bl. husblas
500 g solbær
5 spsk lyst rørsukker
1 vaniljestænger
1 øko citron, saften og skallen heraf
3 dl piskefløde
Herudover
2-3 dl fløde, pisket til flødeskum
Overtræks marcipan
200 g ren rå marcipan
100 g flormelis
35 g glukose
Fondant
15 store skumfiduser
1 spsk rapsolie
1 spsk citronsaft
300-400 g flormelis
evt. brun pastafarve
Pynt
Fondant blomster
Roser
Fremgangsmåde Udskriv
Rugbrødsbunde
Kom mandler, 100 g hvidt sukker, vand og lakridspulver på en pande, og lav brændte mandler. Først vil vandet fordampe, og sukkeret vil ligge på panden som små korn, hvorefter sukkeret vil smelte til karamel og her skal du arbejde hurtigt og rører godt til.
De er færdige, når de ligner brændte mandler og er flotte i farven. Læg de brændte mandler på et stykke bagepapir og lad dem køl lidt.
Pisk æggehviderne lidt og tilsæt rørsukker, og pisk til marengs. Pisk blommerne sammen, og tilsæt marengsen. Tag 70 g brændte lakridsmandler og blend dem fint. Vend revet rugbrød, brændte lakridsmandler og bagpulver sammen med æggeblandingen. Del dejen ud i 3 og bag bundene i bageform/justerbar kagering af 15-16 cm i diameter, og bag dem i 10-15 min ved 175 grader varmluft.
Lad dem køle ned inden kagen samles.
Hvid chokolademousse
Læg husblas i blød i koldt vand. Varm mælken op, og smelt husblassen heri. Hak chokoladen fint, og kom i en skål. Hæld den varme mælk udover, og rør rundt, til det er en homogen masse. Pisk fløden til flødeskum, og vend den forsigtigt med chokoladen. Når bundende er afkølet regngøres én springform eller justerbar kagering og beklædes med kageplast. Placer en rugbrødsbund og kom den hvide chokolademousse udover. Stil den på køl inden du fortsætter.
Solbærkompot og solbærmousse
Husblas lægges i blød i koldt vand. Bring solbær, sukker, vanilje samt citron saft i kog i nogle minutter. Tag 150-200 g kompot fra, og tilsæt 2 blade husblas. Lad det køle ned til stuetemperatur. Resten af kompotten sigtes og de 3 sidste blade husblas blade tilsættes i saften. Lad det køle ned til stuetemperatur. Pisk fløden til flødeskum og vend den forsigtig sammen med solbærsaften. Gerne over flere omgange, så ikke du slår luften ud af flødeskummen og den skiller.
Kagen tages frem igen, og endnu en bund placeres i formen. Den afkølede solbærkompot smøres ud over bunden. Hæld forsigtigt solbærmoussen udover kagen. Placer en bund på toppen, og stil kagen på køl min. 3 timer eller gerne natten over. Når kagen har sat sig befries den fra formen og kageplasten.
Herudover
Bruges på opsmøring samt kant på kagen.
Overtræks marcipan
Ælt det hele sammen. Læg gerne marcipanen på køl lidt tid inden brug. Udrul marcipanen og skær til, så den passer til kagen som et rundt låg.
Fondant
Smelt skumfiduserne, olie og citronsaft over et vandbad. Når den er homogen og smeltet sammen tilsættes flormelissen. Når du ikke kan rører mere med en ske, hæles det ud på bordet og du ælder nu fondanten glat og smidig. Kom den færdige fondant i en pose – tæt lukket og på køl i ca. 15-30 min. Udrul fondanten så det passer som kant omkring kagen. Jeg tegnede med brun pastafarve på fondanten, så det kom til at ligne træ – brug billedet til inspiration.
Pynt
Se billeder for inspiration.
Rudbrødslagkage med solbær og hvid chokolademousse
Jeg havde nået at tegne og udtænke min finalekage – en rugbrødslagkage. Dog kun bagt én gang, og ingen tvivl om, at der skulle være arbejdet meget mere med den, men det var der desværre ingen grund til 🙁 Synes alligevel den fortjener dagens lys, og I fortjener at se den! Ikke mindst hende den var tiltænkt til, som er min veninde Christine. Jeg kunne på alle måder tilegne en kage til hver og en af dem jeg holder af, men jeg skulle vælge en, så jeg valgte min veninde Christine.
Kagen var en rugbrødslagkage med solbær og hvid chokolademousse, som skulle forstille “træet” i skoven, vi som Christine og jeg havde som børn indgraveret vores initialer i, og som voksne besøgte igen/fandt igen. Vores venskab har en særlig start, og det skulle foreviges i skoven. Kagen skulle have stået på en hjemmelavet gynge (min far var gået igang med at designe denne gynge) som symbol på, at vi som veninder gynger gennemlivet.
Opskriften I får er på den øverste del, som er til 10 personer:
Flere opskrifter:
Forårskage m. pistacie, timian og citron
Nem, svampet og glutenfri brownie