Rugbrødslagkage med solbær og hvid chokolademousse
30. oktober 2015

Rugbrødslagkage med solbær og hvid chokolademousse

Ca. 10 personer

Ingredienser

Rugbrødsbunde

100 g mandler
100 g hvidt sukker
1/4 dl vand
1,5 tsk rå lakridspulver
125 g lyst rørsukker
3 æg (delt i hvider og blommer)
50 g revet rugbrød
1/2 tsk. bagepulver

Hvid chokolademousse

3 blade husblas
3 dl sødmælk
210 g hvid chokolade
180 ml fløde

Solbærkompot og solbærmousse

2 + 3 bl. husblas
500 g solbær
5 spsk lyst rørsukker
1 vaniljestænger
1  øko citron, saften + skal
3 dl fløde

Herudover

2-3 dl fløde, pisket til flødeskum

Overtræks marcipan

200g marcipan
100g flormelis
35g glukose

Fondant

15 store skumfiduser
1 spsk rapsolie
1 spsk citronsaft
300-400 g flormelis

Pynt

Fondant blomster
Roser
(Det du synes)

Fremgangsmåde Udskriv

1
Rugbrødsbunde

Kom mandler, 100 g hvidt sukker, vand og lakridspulver på en pande, og lav brændte mandler. Først vil vandet fordampe, og sukkeret vil ligge på panden som små korn, hvorefter sukkeret vil smelte til karamel og her skal du arbejde hurtigt og rører godt til.
De er færdige, når de ligner brændte mandler og er flotte i farven. Læg de brændte mandler på et stykke bagepapir og lad dem køl lidt.

Ovnen tændes på 175 grader varmluft. Pisk æggehviderne lidt og tilsæt rørsukker, og pisk til marengs. Pisk blommerne sammen, og tilsæt marengsen. Tag 70 g brændte lakridsmandler og blend dem fint. Vend revet rugbrød, brændte lakridsmandler og bagpulver sammen med æggeblandingen. Del dejen ud i 3 og bag bundene i  bageform/springforme af ca. 15-16 cm i diameter, og bag dem i ca. 10-15 min.

Lad dem køle ned inden kagen samles.

2
Hvid chokolademousse

Læg husblas i blød i koldt vand. Varm mælken op, og smelt husblassen heri. Hak chokoladen fint, og kom i en skål. Hæld den varme mælk udover, og rør rundt, til det er en homogen masse. Pisk fløden til flødeskum, og vend den forsigtigt med chokoladen. Når bundende er afkølet regngøres én springform og beklædes med kageplastik. Placer en rugbrødsbund og kom den hvide chokolademousse udover, og stil på køl inden du fortsætter.

3
Solbærkompot og solbærmousse

Husblas lægges i blød i koldt vand. Solbær, sukker, vanilje samt citron saft og skal kommes i en gryde og bringes i kog i nogle minutter. Tag ca. 150-200 g kompot fra, og tilsæt 2 blade husblad, og lad det køle ned til stuetemperatur. Resten af kompotten sigtes og tilsæt de sidste 3 blade husblas i saften. Lad det køle ned til stuetemperatur. Pisk fløden til flødeskum og vend den forsigtig sammen med solbærsaften. Gerne over flere omgange, så ikke du slår luften ud af flødeskummen og den skiller.

Herefter kommes tages kagen frem igen, og endnu en bund placeres i formen. Den afkølede solbærkompot smøres ud over bunden, og solbærmoussen hældes forsigtigt ud over kagen. Placer en bund på toppen, og stil kagen på køl min. 3 timer eller gerne natten over. Når kagen har sat sig befries den af formen og kageplastik, og du forsætter med nedenstående:

4
Herudover

Bruges på opsmøring samt kant på kagen.

5
Overtræks marcipan

Ælt det hele sammen. Læg gerne marcipanen på køl lidt tid inden brug, og ellers udrulles marcipanen og skæres til, så den passer til kagen som et rundt låg.

6
Fondant

brunt pastafarveSmelt skumfiduserne, olie og citronsaft over et vandbad. Når den er homogen og smeltet sammen tilsættes flormelissen. Når du ikke kan rører mere med en ske, hæles det ud på bordet og du ælder nu fondanten glat og smidig. Kom den færdige fondant i en pose – tæt lukket og på køl i ca. 15-30 min. Udrul fondanten så det passer som kant omkring kagen. Jeg tegnede på det, så det lignede træ (bark) – du bestemmer hvordan din kage skal se ud.

 

7
Pynt

Se billeder for inspiration

Rudbrødslagkage med solbær og hvid chokolademousse

Jeg havde nået at tegne og udtænke min finalekage. Dog kun bagt én gang, og ingen tvivl om, at der skulle være arbejdet meget mere med den, men det var der desværre ingen grund til 🙁 !! Synes alligevel den fortjener dagens lys, og I fortjener at se den! Ikke mindst hende den var tiltænkt til, som er min veninde Christine. Jeg kunne på alle måder tilegne en kage til hver og en af dem jeg holder af, men jeg skulle vælge en, så jeg valgte min veninde Christine.

Kagen skulle forstille “træet” i skoven, vi som børn havde indgraveret vores initialer i, og som voksne besøgte igen/fandt igen. Vores venskab har en særlig start, og det skulle foreviges i skoven. Kagen skulle have stået på en hjemmelavet gynge (min far var gået igang med at designe denne gynge) som symbol på, at vi som veninder gynger gennemlivet.

Opskriften I får er på den øverste del, som er til 10 personer:

Rudbrødslagkage_2
Rudbrødslagkage_4
Rudbrødslagkage

Flere opskrifter:

Koldhævet müsliboller

Poiré Royal – Charlotte Royal

Vaniljekranse

Forårskage m. pistacie, timian og citron

Nem, svampet og glutenfri brownie