Appelsintærte m. kaffe og nougat

8-10 personer

En klassisk tærte med smage af efterår.

Jeg synes, denne tærte er helt igennem perfekt til efteråret. Den er fyldt med dybe smage som appelsin, blød marcipan, kaffe, nougat og mælkechokolade.

Ingredienser

Mørdej

150 g kage hvedemel
60 g flormelis
1 tsk vaniljepasta
0,5 økologisk citron, skallen heraf
75 g smør, blødt
2 æggeblommer 

Appelsinsirup

2,5 økologisk appelsiner, saften fra 2,5 og skallen fra 1
50 g lyst rørsukker

Frangipan m. marcipan

80 g smør, blødt
80 g lyst rørsukker
50 g mandler, blendet til mel
30 g ren rå marcipan
1 æg, str. M/L
1 nip salt

Kaffe/nougat ganache

1 shot espresso (ca. 0,5 dl)
0,5 dl piskefløde
100 g god mælkechokolade
100 g nougat

Appelsincreme

1,5 dl piskefløde
1,5 dl creme fraiche, 38 %
2 spsk appelsinsirup (fra ovenstående opskrift)

I øvrigt

0,5 appelsin
guld chokoladekugler
guldstøv

Fremgangsmåde Udskriv

1
Mørdej

Kom mel, flormelis, vanilje og citronskal op i en stor skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte, når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en pose på køl i minimum 30 minutter.

2
Appelsinsirup

Kom appelsinsaft og -skal og sukker op i en gryde og lad det simre ved middelvarme til saften er kogt ind til halv størrelse (det tager ca. 20 minutter). Sigt herefter siruppen og kom det op i et syltetøjsglas.

3
Frangipan m. marcipan

Ælt smør, sukker, mandelmel og marcipan. Tilsæt æg og salt og ælt det godt sammen.

Rul mørdejen ud i 2 mm tykkelse og kom mørdejen i en aflang tærteform fra By Ditte Julie. Fyld frangipan i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i 15-20 minutter. Lad tærten køle af.

4
Kaffe/nougat ganache

Varm espresso og fløde op i en tykbundet gryde. Hak chokolade fint og kom den op i en skål sammen med nougat. Hæld den varme blanding op i skålen til chokoladen og nougaten og rør godt til det er smeltet helt. Hæld ganachen på en sprøjtepose og lad den køle af.

Befri tærten fra sin form og smør et lag af kaffe/nougat ganache ud på tærten.

5
Appelsincreme

Pisk fløde, creme fraiche og sirup sammen til en sprøjtefast creme. Kom cremen i en sprøjtepose med en rund tylle og sprøjt cremen ud på tærten i små dutter.

6
I øvrigt

Skær et par skiver af appelsinen og placér dem oven på tærten. Sprøjt små dutter af kaffe/nougat ganachen ovenpå appelsincremen. Pynt yderligere tærten med chokoladekugler og guldstøv.