Banantærte m. kaffe og nougat

6-8 personer

Det er ingen hemmelighed, at jeg er vild med både banan og tærte – så selvfølgelig skulle jeg også lave en banantærte.

Jeg har brugt smage, som for mig, unægteligt går hånd i hånd med smagen af banan – nemlig kaffe, nødder, karamel og nougat.

Derfor består kagen også af en sprød kaffemørdej, en crunchy nøddekaramel, et lag af nougat og ikke mindst flamberet banan.

Ingredienser

Kaffemørdej

150 g kage hvedemel
60 g flormelis
1 tsk instant kaffe
75 g smør, blødt
2 æggeblommer

Nøddekaramel m. kaffe

40 g lyst rørsukker
30 g smør
30 ml piskefløde
1/2 spsk honning
1 tsk instant kaffe
75 g hasselnødder uden hinde

Nougat
Flamberet bananpuré

4 modne bananer
100 g lyst rørsukker
75 g smør
1 økologisk citron, skallen heraf
1 tsk vaniljepasta
1 dl mørk rom

Chokoladebånd

gul kakaosmør
guldstøv
100 g god mørk chokolade

Banancreme

2 dl piskefløde

I øvrigt

hasselnødder uden hinde
guldstøv
pulveriseret instant kaffe

Fremgangsmåde Udskriv

1
Kaffemørdej

Kom flormelis, mel og instant kaffe op i en skål og smuldr smør heri mellem hænderne. Ælt æggeblommer ned i dejen. Stop med at ælte når dejen er glat og hænger sammen. Læg dejen i en frysepose på køl i ca. 30 minutter eller til du skal bruge den.

2
Nøddekaramel m. kaffe

Kom sukker, smør, fløde, honning og kaffe i en gryde og bring det i kog. Lad det koge ind til en gylden karamel men ikke for tyk. Tag gryden af varmen. Hak nødder fint, evt. i en foodprocessor, og kom dem i karamellen.

Udrul mørdejen i 2 mm tykkelse og kom den op i en rund tærteform fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Placér den på en bageplade beklædt med bagepapir. Fyld nøddekaramellen i den ubagte tærte og bag tærten ved 180 grader varmluft i 20-25 minutter. Lad tærten køle en smule i formen og befri herefter tærten fra formen.

3
Nougat

Smelt nougat og smør det ud over nøddekaramellen. Sæt den på køl til nougaten har sat sig.

4
Flamberet bananpuré

Skræl og halvér bananerne. Kom sukker op på en pande og lad det smelte. Når sukkeret er smeltet tilsættes smør, citronskal og vanilje. Når det hele er smeltet til en karamel, kommes bananerne på panden og det hele vendes sammen. Tilsæt herefter rom og lad det simre i et par sekunder og sæt derefter ild til (husk at slukke emhætten) og lad det flambere. Kom bananerne samt al væsken op i en høj kande og blend det til en fin puré. Der er ca. 5,5 dl bananpuré. Lad puréen køle. Smør ca. halvdelen af bananpuréen over tærten og stil kagen på køl.

5
Chokoladebånd

Smelt kakaosmør og smør den ud på et stykke kageplast. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 3 cm). Smør kakaosmør ud med den grove side af en grydesvamp. Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Pensl med guldstøv.

Temperér chokolade og smør den ud i et tyndt lag på kageplasten med en kagespartel fra By Ditte Julie. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere inden du fjerner kageplasten.

6
Banancreme

Pisk fløde let. Pisk ⅓ af flødeskummen sammen med resten af bananpuréen med et piskeris. Vend resten af flødeskummen i blandingen mere forsigtigt. Den vil se grynet ud, men det er blot grundet bananerne. Kom cremen på en sprøjtepose med en By Ditte Julie adapter. Afsæt toppe på tærten. Bank kagen forsigtigt mod bordpladen så toppene falder let sammen.

7
I øvrigt

Kom hasselnødder i en skål med guldstøv og ryst det sammen.

Fjern kageplasten fra chokoladebåndet og pynt med guld nødder og pulveriseret kaffe.

Tips

Lad dig endelig ikke skramme af chokoladebåndet og banancremen. Du kan sagtens undlade det eller pynte kagen ligesom du har lyst til. Hvis du har mod på at kaste dig ud i det, kan du kan se min how to video, hvor jeg viser step for step, hvordan man laver det perfekte chokoladebånd.