Blåbærtærte
6-8 personer
Glutenfri
Sukkerfri
Jeg elsker virkelig tærter. En sprød mørdej, blød frangipan af pistacie og en cremet mousse. Mums!
Denne blåbærtærte er glutenfri og med mindre sukker end jeg normalt ville gøre i en bærmousse. Er du mest til en mousse helt uden raffineret sukker, har jeg også skrevet et alternativ.
Chokolademoussen er cremet og lækker med et strejf af kaffe – som selvfølgelig kan undlades, hvis ikke du er en kaffe-elsker som jeg.
Ingredienser
Chokolademousse med kaffe
1 blad husblas
50 g god mørk chokolade, 60-70%
1 past. æggeblomme
40 g lyst rørsukker, kan erstattes af fx kokossukker eller sukrin
1 nespresso shot, kaffe
1,5-2 dl piskefløde
Blåbærmørdej
3 tsk blåbærstøv
80 g glutenfri havremel
50 g mandelmel
85 g smør, blødt
1 nip havsalt
2 past. æggeblommer
evt. 1 spsk vand
Pistaciefrangipan
70 g lyst sukker, kan erstattes af fx kokossukker eller sukrin
70 g smør, blødt
70 g grønne pistacienødder
1 æg, str. M/L
Chokoladebånd
100 g god mørk chokolade, 60-70%
I øvrigt
150 g friske blåbær
guldstøv
Fremgangsmåde Udskriv
Chokolademousse med kaffe
Udblød husblas i rigeligt koldt vand i ca. 10 minutter. Hak chokolade og smelt i en tykbundet gryde. Pisk æggeblomme og sukker lyst og luftigt til en æggesnaps. Rør husblas ud i det varme shot kaffe og tilsæt herefter kaffen til chokoladen. Vend forsigtigt æggesnapsen i chokoladen. Pisk fløde til en letpisket flødeskum og vend forsigtigt sammen med resten. Hæld moussen i en rund By Ditte Julie toppingform med flet (17 cm i diameter). Stil moussen på frys i minimum 3-4 timer.
Blåbærmørdej
Smuldr blåbærstøv, mel og smør til det minder om brødkrummer. Tilsæt salt. Saml dejen hurtigt med æggeblommer. Stop med at ælte, så snart dejen er ensartet. Hvis du har problemer med at samle dejen kan du tilføje 1 spsk vand. Kom dejen i en frysepose, tryk den lidt flad og læg den på køl i minimum 30 minutter.
Pistaciefrangipan
Ælt sukker og smør. Hak pistacienødder fint. Tilsæt pistaciemel og ælt igen. Tilsæt æg og ælt til en homogen masse.
Udrul mørdejen i 2 mm tykkelse. Kom dejen i en rund tærtering fra By Ditte Julie (19 cm i diameter). Smør frangipan ud i den ubagte tærte. Bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 20 minutter. Lad tærten køle i formen.
Placér tærten på et serveringsfad. Befri moussen fra sin form og placér på tærten.
Chokoladebånd
Temperér chokolade. Smør chokoladen ud på et stykke kageplast med en kagespartel. Kageplasten skal svare til tærtens omkreds plus 1 cm. Derudover skal højden på kageplasten svare til tærtens højde (ca. 3 cm). Hvis du tegner på dit kageplast for at måle op, er det vigtigt, at du tegner på den modsatte side af, hvor du kommer chokolade på. Når du har smurt chokoladen tyndt ud, fjernes kageplast og chokolade forsigtigt fra det overskydende chokolade, så du kan lave en fin og glat kant på dit chokoladebånd. Lad chokoladen sætte sig en smule og placér båndet langs tærtens kant. Lad chokoladen sætte sig yderligere på køl i 5-10 minutter. Fjern forsigtigt kageplasten.
I øvrigt
Pynt med friske blåbær og guld.
Tips
- Denne opskrift kan både laves med sukker og sukkerfri. Gør hvad du selv har mest lyst til!