Boller m. vaniljecreme

12 boller

I min familje fejrer vi altid fødselsdag med fødselsdagsboller.

Vi har altid to slags boller på fødselsdagsbordet – både de klassiske bamseboller med smør og disse vaniljeboller.

En klassisk fødselsdagsbolle med creme i midten. Mums!

Ingredienser

Dej

75 g smør
2,5 dl sødmælk
25 g gær
2 æg, str M/L
50 g lyst rørsukker
500-600 g hvedemel
1 tsk salt
2 spsk olie, olivenolie eller smagsneutralt olie

Vaniljecreme

1 æg, str. M/L
1 tsk vaniljepasta
15 g lyst rørsukker
2 spsk maizena
2,5 dl sødmælk

I øvrigt

1 æg til pensling

Fremgangsmåde Udskriv

1
Dej

Smelt smør i en gryde og tag det af varmen, når det er smeltet. Tilsæt mælk. Når smør/mælke-blandingen er lillefingervarm hældes den i en røreskål. Opløs gær heri. Tilsæt æg og sukker og rør det sammen. Tilsæt mel (start med 500 g) lidt efter lidt mælkeblandingen, til du har en blank og glat dej. Når dejen har æltet i 5-10 minutter tilsættes salt. Ælt dejen i yderligere 5 minutter.

Kom olie på hænderne og på bordet. Spænd dejen op ved at folde dejen ind under sig selv, så der formes en kugle. Kom dejen tilbage i skålen. Spænd husholdningsfilm over skålen (så dannes der drivhuseffekt og dejen holdes fugtig). Kom herefter et rent viskestykke over. Stil dejen til hævning et lunt sted i 1 time.

2
Vaniljecreme

Rør æg, vanilje, sukker, maizena og 1 dl sødmælk godt sammen. Kom resten af mælken op i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Tag cremen af varmen og kom cremen i en frysepose eller en sprøjtepose og sæt på køl til cremen er kølet helt af. Se hvordan vaniljecremen laves her.

3
I øvrigt

Tag dejen ud af skålen og rul den ud (40 x 60 cm) på et bord let drysset med mel. Skær herefter dejen ud i 12 lige store firkanter. Sprøjt en spsk vaniljecreme i midten af hver firkant. Stræk dejen en smule og fold de fire hjørner ind på midten over kagecremen. Der er nu kommet fire nye hjørner, som herefter foldes ind på midten. Kram dejen sammen, så du lukker dejen, og undgår at cremen glider ud. Vend bollerne om og læg den på en bageplade beklædt med bagepapir med lukningen mod bagepladen.

Kom et rent viskestykke over bollerne. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

Pensl bollerne med et sammenpisket æg. Bag bollerne i ovnen i 15-18 minutter.

Pynt med glasur.