Chokoladeskulptur m. flaberet banan og karamel
4 personer
Jeg elsker at lege med chokolade. Jeg synes det er en skøn måde, hvorpå jeg kan være kreativ og udfordre mig selv.
Se denne video for en guide til samlingen!
Hvis du har mod på at kaste dig ud i denne chokoladeskulptur, ville den være super fin at servere til nytårsaften eller en anden stor og festlig aften.
Ingredienser
CHOKOLADESKALLER
400 g god gold chokolade
200 g god hvid chokolade
FLAMBERET BANAN
4 modne bananer
100 g lyst rørsukker
75 g smør
1 økologisk citron, skallen heraf
1 tsk vaniljepasta
1 dl mørk rom
BANANBUND
1 æg, str. M/L
60 g lyst rørsukker
1 tsk vaniljepasta
35 g kage hvedemel
0,5 tsk bagepulver
1 moden banan
35 g smeltet smør
SAMLING
50 g god hvid chokolade
chocolate cooling spray
små chokoladekugler til pynt
Fremgangsmåde Udskriv
CHOKOLADESKALLER
Temperér chokoladerne. Af gold chokoladen støbes 4 halvkugler (9 cm i diameter). Husk at banke overskydende chokolade ud af formen. Af begge chokolader støbes halvkugler (4 cm i diameter), støb ca. 8 halvkugler af hver chokolade, så har du lidt ekstra. Husk at banke overskydende chokolade ud af formen. Af begge chokolader støbes halvkugler (2-3 cm i diameter), støb ca. 6 halvkugler af hver chokolade, så du ligeledes har lidt ekstra her. Husk at banke overskydende chokolade ud af formen. Af begge chokolader støbes “chokoladeknapper” (4 cm i diameter) med spiral mønster, støb 2 af hver chokolade. Her skal chokoladen IKKE bankes ud af formen. Lav chokoladesnirkler ved at smøre gold chokolade ud i et lag på et stykke kageplast med en spartel. Før en chokoladespartel med riller gennem chokoladen på langs, og lad chokoladen sætte sig en smule, inden du former kageplasten i snirkler.
FLAMBERET BANAN
Skræl og halvér bananerne. Kom sukkeret på en pande og lad det smelte. Når sukkeret er smeltet tilsættes smør, citronskal og vanilje. Når det hele er smeltet til en karamel, kommes bananerne på panden og det hele vendes sammen. Tilsæt herefter rom og lad det simre i et par sekunder og sæt derefter ild til (husk at slukke emhætten) og lad det flambere. Kom derefter bananerne op i en blender sammen med 2 spsk af væsken og blend det til en fin puré. Kom det op i en skål og stil det på køl i 30 minutter. Når bananpuréen er kølet ned, kommes den i en sprøjtepose.
BANANBUND
Æg, sukker og vanilje piskes til en let og hvid æggesnaps. Mel og bagepulver sigtes i og vendes forsigtigt. Mos bananen med en gaffel eller blend den, og vend det i dejen. Til sidst kommes det smeltede smør i. Dejen fordeles i en springform (16 cm i diameter) på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag bunden ved 180 grader varmluft i 20-25 min. Lad bunden køle af før den udstikkes. Udstik herefter 4 bunde der er 4-5 cm i diameter.
SAMLING
Fyld bananpuréen i de store chokoladeskaller (9 cm i diameter), så de er fyldt til ca. 1 cm fra kanten. Kom herefter en bananbund ned i bananpuréen og pres let bunden ned. Varm en bageplade i ovnen (den skal bruge til at smelte skallernes kant, så du kan lukke dine skaller sammen). Vend forsigtig chokoladeskallerne med bananbund og -puré om så hvælving er mod din håndflade, og sæt skallerne sammen. Glat forsigtig kanten ved samlingen ud.
Saml de forskellige små halvkugler, ved at bruge samme metode med bradepanden og glat forsigtigt kanterne ud ved samlingerne.
Temperer den hvide chokolade og kom den på en sprøjtepose, så du kan bruge den til at samle skulpturene. Brug ligeledes cooling spray ved samlingerne. Brug billedet til inspiration og pynt af med små chokoladekugler.