Ditte Julies fødselsdagslagkage

8-10 personer

En helt klassisk fødselsdagslagkage – ligesom jeg elsker det.

I dette bagekursus gennemgår jeg helt klassiske teknikker i det søde køkken. Vi skal nemlig både lave klassiske vanilje lagkagebunde, hjemmelavet vaniljecreme og en hjemmelavet bærmarmelade.

Til sidst pynter vi denne drøm af en fødselsdagskage med hjemmelavede og spiselige flag.

Ingredienser

LAGKAGEBUNDE

175 g lyst rørsukker
3 æg, str. M/L
1-2 tsk vaniljepasta
80 g kage hvedemel
80 g kartoffelmel
1 tsk bagepulver

VANILJECREME

40 g majsstivelse
4 dl sødmælk
4 æggeblommer
2 tsk vaniljepasta
4 spsk lyst rørsukker

Bærmarmelade

200 g hindbær, friske eller frosne
200 g jordbær, friske eller frosne
200 g syltesukker
1 tsk vaniljepulver
1 økologisk citron, saften og skallen heraf

Marcipanbånd

400 g ren rå marcipan
200 g flormelis
40 g glukosesirup

Samling

3 dl piskefløde

Marcipanpynt

75 g ren rå marcipan
grøn og rød pastafarve
2 spsk flormelis
vand

i øvrigt

3 dl piskefløde
friske jordbær

Fremgangsmåde Udskriv

1
LAGKAGEBUNDE

Pisk sukker, æg og vanilje til en lys og luftig masse. Sigt hvedemel, kartoffelmel og bagepulver i og vend det forsigtigt i dejen. Hæld det herefter i en justerbar kagering (20 cm i diameter). Bag bunden ved 180 grader varmluft i ca. 25-30 minutter.

Del din bund i 3 eller 2 lige store bunde med en savtakket kniv.

2
VANILJECREME

Rør maizena ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vanilje og sukker til blandingen. Rør det godt sammen til det er jævnt. Kom resten af mælken i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op til den slår bobler og tykner godt, alt imens du hele tiden pisker. Cremen skal koge i ca. 1-2 minutter. Tag gryden af varmen, og hæld cremen i en pose og læg den på køl til den er helt kold (3-5 grader).

3
Bærmarmelade

Kom alle ingredienser i en gryde og kog dem op under låg. Lad bærrerne koge i ca. 15 minutter (fortsat under låg). Blend marmeladen med en stavblender. Hæld den på 2 skoldede glas og lad marmeladen køle helt af inden lågene kommes på.

4
Marcipanbånd

Ælt marcipan med flormelis og glukosesirup. Læg den på køl i ca. 30 minutter.

5
Samling

Tag cremen ud fra køleskabet, og pisk den lind med en elpisker. Pisk fløde til en let flødeskum og vend den sammen med den kolde vaniljecreme. Vend en smule af hver blandingen sammen og tilsæt en smule ad gangen.

Placér en justerbar kagering på et serveringsfad og for med et stykke kageplast. Placér en bund heri. Smør ca. 3 spsk marmelade ud herpå. Sprøjt et lag vaniljecreme over bunden og fordel den evt. ud med en kagespartel. Placér endnu en bund herpå og pres den let ned i cremen. Gentag samme proces; først marmelade, vaniljecreme, bund. Afslut med et lag marmelade. Stil kagen på køl.

6
Marcipanpynt

Indfarv marcipan i hhv. rød og grøn. Lav små blomster af den grønne marcipan. Lav små flag af den røde.

Bland vand og flormelis til en glasur. Kom glasuren i et kornet og lav detaljer på de røde marcipanflag. Gem resten af glasuren til senere på køkkenbordet.

7
I øvrigt

Pisk fløde til en sprøjtefast flødeskum. Kom ca. 2/3 dele af flødeskummen i en sprøjtepose med en stjernetylle.

Befri kagen fra kagering og kageplast. Smør kagen op med den sidste 1/3 del af flødeskummen.

Udrul marcipanen i 2 mm tykkelsen. Skær et bånd som passer til kagens højde og kagens omkreds. Kom marcipanbåndet omkring kagen.

Sprøjt en krans af flødeskum på kagens top. Pynt med jordbær og flag. Du kan bruge den overskydende glasur til at sætte flag fast på siden af kagen.