Engelsk julekage

10-12 personer

En super klassisk og yderst traditionel engelsk julekage med masser af tørrede frugter, nødder og en masse portvin eller rom.

Caroline Flemming spurgte mig en dag, om jeg dog ikke nok ville hjælpe hende med at lave sin helt egen British Christmas Cake – og selvfølgelig ville jeg det.

Traditionelt set bliver denne kage kun bedre og bedre af at stå og trække – gerne op til adskillige måneder. Men mindre kan heldigvis også gøre det. Bag med og lav din egen traditionelle julekage!

Ingredienser

Kage

150 g rosiner
100 g syltet appelsinskal
100 g tørrede abrikoser
100 g tørrede figner
150 g tørrede dadler uden sten (jeg bruger dog altid dadler med sten, da de er mere fugtige)
75 g mandler uden hinde
2 dl portvin/rom (jeg har brugt 1 dl af hver)
250 g smør, blødt
200 g brun farin
4 æg, str. M/L
200 g kage hvedemel
70 g mandelmel
1 tsk bagepulver
1 tsk cake factor
1 tsk kardemomme
1 tsk mandelessens
1 økologisk appelsin, saften og skallen heraf

Marcipanovertræk

400 g ren rå marcipan
200 g flormelis
40 g glukosesirup
hvid pastafarve fra By Ditte Julie
2-3 spsk abrikosmarmelade

I øvrigt

20 g ren rå marcipan
rød pastafarve fra By Ditte Julie
mørkgrøn pastafarve fra By Ditte Julie

Fremgangsmåde Udskriv

1
Kage

Hak frugter og mandler. Læg det hele i blød i portvin/rom. Lad det trække i 1-2 timer.

Pisk smør og sukker luftigt. Pisk æg i blandingen ét ad gangen. Pisk godt mellem hvert æg. Bland mel, mandelmel, bagepulver og krydderrier i en skål for sig. Sørg for at blande det godt. Start med at tilsætte mandelessens og appelsin i smør- og æggeblandingen. Rør godt. Tilsæt herefter de tørre ingredienser lidt efter lidt og rør godt. Tilsæt de marinerede frugter og nødder (undlad væden den skal bruges senere) og rør. Hæld dejen i en justerbar kagering (22 cm i diameter).

Start med at bage kagen ved 175 grader varmluft i 30 minutter. Skru ovnen ned til 150 grader varmluft i yderligere 30 minutter. Skru yderligere ovnen ned til 110 grader varmluft og bag til slut kagen i 1-1,5 time. Lad kagen køle kort i ovnen. Prik forsigtigt huller i kagen med en gaffel. Hæld forsigtigt en smule af væden (fra tidligere) over kagen. Gør det gerne over 3-4 omgange. Du kan evt. spæde til med yderligere portvin/rom.

Traditionen tro bør kagen nu pakkes godt ind i bagepapir og husholdningsfilm. Den stilles til at trække ved stuetemperatur i et mørkt skab i ca. 14 dage (den kan stå i flere måneder). Du kan evt. væde den med yderligere væde undervejs. Jeg undlod dog denne trække tid – sådan er kagen også super lækker.

2
Marcipanovertræk

Ælt marcipan med flormelis, glukosesirup og farve. Læg den på køl i ca. 30 minutter.

Udrul ⅓ af marcipanen til et marcipanlåg der passer til omkredsen af din kage. Udrul den sidste ⅔ til et aflangt stykke og skær et marcipanbånd som passer til kagens højde og omkreds med en bølget skæreskive fra By Ditte Julie i den ene side.

Befri kagen fra kageringen og kageplast og placér den på et serveringsfad. Smør kagen op med abrikosmarmelade. Kom marcipanbåndet om kagen og placér låget på kagen.

3
I øvrigt

Del marcipan i to og indfarv hver del. Tril kugler af den røde og form blomster/blade af den grønne. Pynt kagen.